Arburg

Businesscase

Koos vertelt:
Ik ben verantwoordelijk voor de serviceafdelingen van Nederland en België. Een relatief klein onderdeel van een groot Duits concern met in ieder land een eigen service-vestiging. Die service-rol is erg veranderd de laatste jaren.

Huidige bedrijfssituatie

Tegenwoordig worden onze Service Engineers nóg meer gezien als experts. Door de krappere budgetten moeten ze grote complexe zaken snel en professioneel kunnen oplossen. Dit alles met een klantgerichte instelling. Het zijn goed opgeleide monteurs waar veel van verwacht wordt.

Tijdens een service klus wordt alles getraceerd, bijgehouden en is alle informatie snel en vaak toegankelijk. Een klein ommetje maken om een bakkie te doen bij een klant zit er niet meer in. Er komst steeds meer druk op de afdeling en het is daarom ook steeds lastiger om goede ervaren servicemonteurs te vinden.

Je wordt nu als Service Engineer écht gezien als een expert.

De coronacrisis voor machinebouwers

Iedereen schrok enorm en we kregen direct stapels mails dat we geen klanten meer mochten bezoeken. We hebben ons daar natuurlijk keurig aan gehouden. Al heel snel kwamen de klanten erachter dat ze onze expertise toch nodig hadden, en we waren daarom eigenlijk overal welkom. Het werd op sommige vlakken zelfs drukker, denk aan klanten die in de medische sector werkzaam zijn.

Daarnaast zorgt een crisis als deze ook voor innovatie. We zijn voor meetings met de afdelingen in Duitsland overgegaan naar digitaal overleg. De machine afnames en de overleggen worden nu allemaal digitaal gedaan. Dat heeft ons veel tijd en geld bespaard. Ook voor de trainingen en instructiefilmpjes worden tegenwoordig nieuwe beeldtechnieken toegepast.

Groei in de markt

We zitten nog steeds in een groeiperiode. De kunststofmarkt staat wel onder druk vanwege de vervuiling in de verpakkingsindustrie, maar wij zitten gelukkig veel in de productie van kunststofgoederen voor langdurig gebruik. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen voor auto’s.

Vergeleken met 10 jaar geleden is onze omzet verdubbeld maar ons personeelsbestand niet. Dat is natuurlijk wel zorgelijk. We hebben hiervoor een plan gemaakt en gaan hiermee meer richting strategisch recruitment.

Impact van groei op personeel

Vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat onze werknemers te veel overuren draaien, en hierdoor willen we nu ook groeien in personeel. We lopen eigenlijk altijd achter de feiten aan. Als er iemand veranderd van baan of weggaat, dan gaan we vaak pas schakelen. Dat is gewoon te laat. We moeten voor de muziek uitlopen m.b.t. onze werving. Zaken écht strategisch aanpakken. 

We moeten soms ook aanvragen van klanten afhouden. Die klussen hadden we zelf binnen kunnen halen, en dan loop je omzet mis. We draaien hier al het hoogste efficiëntiegetal van alle Europese vestigingen. Dat gaat ook ten koste van onze mensen en het begint te piepen en kraken. We moeten de mensen wat meer in bescherming nemen. Overuren compenseren in vrije tijd zou daar bijvoorbeeld een stap in de juiste richting voor kunnen zijn.

Klanten tevreden houden

Eerlijk zijn tegen klanten is enorm belangrijk. Soms adviseren we wel dat ze dingen beter zelf kunnen doen. Dat is efficiënter en goedkoper. Niet alleen maar werk binnenhalen ten koste van omzet. Wij komen alleen nog op locatie om de complexe vraagstukken op te lossen.

Om klanten tevreden te houden hebben we sterke technische teams nodig. Dat is heel lastig, zelfs voor een gevestigde naam als Arburg. We zoeken monteurs die van school afkomen met een mechatronica opleiding, maar daar zijn er eigenlijk gewoon te weinig van. Daarbij hebben we te maken met vergrijzing. Het aantal vacatures wordt groter en de nieuwe aanwas wordt kleiner. Dat loopt uit het spoor.

Als voorbeeld; 10 jaar geleden hadden we tientallen reacties op onze vacatures in de krant. We hebben het vorig jaar nog geprobeerd door vacatures te promoten bij defensie en in een landelijk dagblad. De reactie? 0,0! Mensen reageren anders, ze zitten veelal op digitale kanalen. Voor een organisatie als ons is het lastig om daar écht goed in te worden.

Een wervingspartner als Profield is daar goed in, het is hun expertise. Daarbij is de focus op de functiegroep Service Engineers, onze doelgroep, een directe meerwaarde.

Om klanten tevreden te houden hebben we sterke technische teams nodig.

Zelf werven

We proberen natuurlijk ook zelf te werven. Maar als we die mensen zelf al aan tafel krijgen, dan krijg je eerst ook nog een hoop mensen die niet geschikt zijn voor ons. Het is soms wel een beetje 12 ambachten, 13 ongelukken.

Het doel is om ons team te verjongen maar het is lastig om die jonge mensen zelf te vinden. Tegenwoordig is de sollicitant ‘leading’. Hij weet dat hij solliciteert in een markt met krapte en legt zijn eisen direct op tafel. Een hoog salaris, auto en ga zo maar door.

In het begin vond ik dat minder leuk, maar de laatste jaren weet ik hoe we ermee om moeten gaan. Een goede werknemer moet je ook een goed pakket bieden, klaar! Alles moet kloppen. Een mooi product, een leuk team en mooie arbeidsvoorwaarden.

Zo’n pakket stellen we samen door te kijken naar de markt én door te sparren met onze wervingspartners. Profield heeft ons hier altijd goed inzicht in gegeven en koppelt ook eerlijk terug als er iets niet klopt. Zo laten we ons adviseren op het gebied van marktconforme salarissen, trainingen, arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden. De wens om parttime te gaan werken komt bijvoorbeeld ook steeds vaker voor.

Wij moeten als organisatie meegaan met de laatste ontwikkelingen, maar hebben niet altijd kijk op de gehele markt. Daarbij komt een partner goed van pas.

 

De impact van een wervingspartner

Veel organisaties kiezen voor een wervingspartners en dat snap ik zeker. Het bespaart mij persoonlijk veel tijd, energie en dus ook geld. Het eerste filter aan kandidaten is al geweest en ik zit alleen met relevante mensen aan tafel. Mensen kunnen mooie verhalen en CV’s opsturen maar vallen soms binnen 5 minuten door de mand. Als je een goede relatie hebt met een wervingspartner weten ze wat belangrijk is en filteren ze dit voor een heel groot stuk.

Het allerbelangrijkste in de samenwerking met een wervingspartner is voor mij betrokkenheid. Veel wervingsbureaus werken op basis van een vaste fee. Op het moment dat ze een geschikte kandidaat aanleveren moet je direct ‘aftikken’. Zo van ‘de buit is binnen’. Die bureaus zijn commercieel bezig om zoveel mogelijk kandidaten aan te leveren. Als het dan later misloopt hebben ze de fee al binnen, en hoor je niks meer van ze.

Dit komt de relatie vaak niet ten goede. Dat is het pluspunt aan het werken met een inleentermijn. Zo’n inleentermijn is soms qua directe binding wat minder, maar er zit vanuit het bureau dan wel betrokkenheid bij om alles goed te laten verlopen. Het bureau als werkgever is er dan echt gebaat bij dat alles goed gaat en om de opkomende knelpunten weg te nemen. Die betrokkenheid toont zich bij Profield in het feit dat er Field Managers zijn. Dat vind ik erg goed. Het is belangrijk dat ze regelmatig bellen of eens persoonlijk langskomen om de problemen op te oplossen. Het eerste jaar is namelijk enorm belangrijk voor de rest van de carrière bij onze organisatie. Daar hoort goede begeleiding bij.

Daarnaast sparren we met onze partners ook strategisch over onze wervingsstrategie. Wij willen relaties die meedenken met onze vraagstukken rondom recruitment, groei, veranderende salarisschalen, etc. We gaan elk jaar 2 à 3 mensen toevoegen aan ons team en de wervingspartners weten daarvan. We willen het team op sterkte houden, constant gaten opvullen, en we zijn voortdurend geïnteresseerd in nieuwe mensen. We laten goede beschikbare kandidaten die worden aangeboden door onze partners niet lopen. Dit past binnen de plannen voor de lange termijn. Bureaus kennen onze strategie en helpen ons bij de uitvoering hiervan.

Advies aan concullega’s

Zoek een partner die snapt wat jij wilt. De kennis en kunde van de adviseur waarmee je moet samenwerken is voor mij doorslaggevend. De tarieven en details van samenwerking, daar kom je vaak wel uit.

Als je een groeiend bedrijf hebt dan moet je je als manager bezighouden met de dingen waar je goed in bent en  zaken uitbesteden. Onze werving besteden wij deels uit. Profield is als het ware een verlengstuk van onze afdeling personeelszaken. Schakel dus experts in die jou kunnen ontzorgen. Zo’n relatie moet even groeien, maar betaalt zich ook terug.

De toekomst van Arburg

Ik blijf optimistisch! We moeten Arburg echter wel steeds blijven neerzetten als aantrekkelijk werkgever. Daar zullen Profield en Arburg samen aan moeten blijven werken!

Bekijk onze beschikbare professionals

Al onze beschikbare Operators, Monteurs TD, Servicemonteurs en Engineers uit de machinebouw of industrie in één overzicht. Deze kandidaten zijn allemaal persoonlijk door ons gesproken en op dit moment beschikbaar. Bekijk ze nu!

Bekijk onze professionals

Whitepaper: de techneut van de toekomst

Hoe ziet de toekomst van jouw organisatie eruit? Hoe zal technologie ons dagelijkse werk veranderen? Worden robotisering en automatisering de baas binnen onze organisatie? Welk type medewerker overleeft in de eeuw van nieuwe machines en robots?

Download 'm hier