Sales engineer van Pim van Oosterbosch.
Meet the pro's
5 minuten

Profield & Contimeta: dé perfecte match voor Sales Engineer Pim

Meet the Pro’s: Sales Engineer Pim van Oosterbosch

’In de beperking toont zich de meester’

Als Sales Engineer bij Contimeta gaat Pim Europa door om passende verpakkingsmachines te verkopen aan industriële bedrijven, zodat hun productie ongestoord zijn doorgang kan vinden. Een afwisselende, uitdagende functie, waarbij geen week hetzelfde is.

“Het klinkt misschien heel cliché, maar geen dag is hetzelfde. De ene dag ben ik op pad en bezoek ik een steenfabrikant of een superclean farmaceutisch bedrijf. De andere dag werk ik offertes uit of denk ik na over oplossingen die het beste zijn voor onze klant op ons kantoor in Utrecht.” – Pim van Oosterbosch, Sales Engineer @ Contimeta

Hoe Pim bij Contimeta terechtgekomen is, wat zijn functie precies inhoudt én hoe hij de samenwerking met Profield ervaart? Daar vertelt hij over in dit Meet the Pro’s-Interview.

De weg naar Contimeta: “Fijn dat ik de tijd kreeg om een beslissing te maken”

Tijdens zijn studie Technische Bedrijfskunde kwam Pim voor het eerst in aanraking met het werken in de maak- en procesindustrie: “We moesten veel (bedrijfs)processen optimaliseren. Het bedenken van oplossingen in de maakindustrie vond ik altijd interessanter dan in de dienstverlening. Ik heb gewoon een bepaalde passie voor tandwielen, smeer en snelheid.”

Zijn bijbaan als student paste hem dan ook goed: “Ik werkte in de autohandel als chauffeur en cruisede met snelle, sportieve auto’s door Nederland en Duitsland. Dat was echt avontuurlijk.” Maar na zijn studie begon hij als projectcoördinator bij een kassenbouwer in Aalsmeer: “Hier kon ik mijn studie in de praktijk brengen. Maar helaas kon ik daar mijn plek niet goed vinden; ik ervaarde het als te massaal, ondanks de aardige collega’s. En dus ging ik eind 2022 op zoek naar een nieuwe uitdaging – het liefst een baan in de maakindustrie.”

Het zoveelste berichtje van een recruiter op LinkedIn bleek een schot in de roos

Pim werd op LinkedIn vaak benaderd door recruiters “Op de absolute piekdag kreeg ik zelfs 47 berichten van verschillende recruiters”. Maar het berichtje van onze Adviseur Danny Moelker was anders dan alle berichten die hij kreeg van recruiters: ‘Je moet wel van Italiaans eten houden in deze functie.’

“Dat trok meteen mijn aandacht en dus besloot ik met Danny te bellen om te horen wat Profield voor mij kon betekenen. En toen is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ik kon vrij snel langskomen bij Contimeta in Utrecht voor een kennismakingsgesprek. Toen ik na het gesprek nog een beetje twijfelde, heeft Danny mij in contact gebracht met Floris -een leeftijdsgenoot die dezelfde functie beoefent-. Hij heeft mij meer verteld over de functie en de werkcultuur bij Contimeta”, vertelt Pim over de eerste kennismaking met Profield en Contimeta. “Superleuk dat Floris de tijd nam om mij in Amsterdam het een en ander te vertellen onder het genot van een kop GOEDE koffie, haha.”

Waarom hij er uiteindelijk voor koos om via Profield bij Contimeta aan de slag te gaan? “Het was vooral goed dat ik de tijd kreeg om een beslissing te maken. Ik wilde er namelijk zeker van zijn dat ik het ergens naar mijn zin zou gaan hebben en zou passen in het bedrijf -omdat dit de reden was dat ik wegging bij mijn vorige werkgever-. En die tijd kreeg ik.”

Hij vervolgt: “Daarnaast vond ik het fijn dat er vanuit Profield echt geluisterd werd naar wat ik wilde. En ze stelden goede vragen, dit in vergelijking tot andere recruitmentbedrijven die soms vooral heel veel zelf vertellen in plaats van vragen.”

De werkweek van een Sales Engineer bij Contimeta

“Als Sales Engineer help ik bedrijven die een nieuwe verpakkingsoplossing zoeken. Tijdens het eerste gesprek -bij de klant op locatie- breng ik de wensen van de klant in kaart. We bekijken de huidige situatie en bespreken de ambities voor de toekomst, om zo een goed beeld te krijgen van welke verpakkingsmachine het meest passend is”, legt Pim uit.

“Vervolgens werk ik op kantoor een passende offerte uit. Hierbij ben ik constant bezig met allerlei parameters; klopt alles, heb ik overal rekening mee gehouden, weet ik genoeg om een aanbieding te doen, etc. En soms liggen oplossingen niet zomaar voor de hand en dan denk ik aan mijn vader die altijd zegt ‘In de beperking toont zich de meester’ en ‘less is more’. Wellicht is dat ook mijn motto om na te streven.”

Hij vervolgt: “Maar ik ben ook betrokken bij het bespreken van de werktekeningen, de FAT (fabrieksacceptatietest) bij de fabrikant in Italië of Spanje en de montage. Hierdoor is geen week hetzelfde. De ene week ben ik op pad in Nederland, België en soms ook Duitsland om onze klanten en prospects te bezoeken. En soms gaan we ook naar een leverancier om een nieuwe, slimme oplossing in de praktijk te zien. De andere week ben ik vooral op kantoor om dingen te regelen en zaken uit te werken.”

Werkgeluk voor Sales Engineer Pim? Leuke collega’s en continu uitgedaagd worden

“Ik ga met plezier naar mijn werk, omdat ik leuke collega’s heb en in een fijne omgeving fungeer. Het werk is heel afwisselend, je krijgt veel vrijheid en er wordt niet continu over je schouders meegekeken wat je aan het doen bent. Maar werkgeluk is meer dan alleen op je plek zitten ergens. Het betekent voor mij ook het hebben van leuke collega’s én continu uitgedaagd worden. Op zowel operationele als strategische vraagstukken bij een klant en binnen de organisatie zelf.”

De samenwerking met Profield

Pim werkt sinds januari 2023 via Profield bij Contimeta. Hoe hij de samenwerking met ons tot nu toe ervaart? “Bijzonder fijn! Ik ben voor mijn gevoel echt ondergedompeld in luxe qua begeleiding, arbeidsvoorwaarden en het contact. Als er iets is dan kan ik mijn Field Manager (Miranda Zomer) appen en dan reageert ze heel snel. Ook al heeft ze vakantie. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar het is wel typerend voor Profield. Iedereen staat voor je klaar en als je iets nodig hebt dan wordt het geregeld.”

Ga jij de uitdaging aan als engineer? Solliciteer bij Profield en word ook een pro

Ga jij net als Pim ook de uitdaging aan? Bekijk dan snel de openstaande vacatures van de banen die wij aanbieden binnen engineering & IT en solliciteer gemakkelijk via onze website.

Heb je eerst nog vragen? Over onze werkwijze of een specifieke vacature? Stuur onze adviseur Danny Moelker dan een appje. Hij helpt jou graag aan jouw droombaan in de maak- en procesindustrie.