Carrièretips
5 minuten

Zo vergroot je jouw werkgeluk in de maak- en procesindustrie

7 factoren die jouw werkgeluk bepalen

(Vrijheid) x (Verantwoordelijkheid) = Werkgeluk

Wij houden van focus. Dat betekent dat we liever één ding heel goed doen, dan van alles een beetje. Bij ons draait alles om machines. Wij bemiddelen professionals die ze ontwerpen, bouwen, bedienen, repareren én onderhouden.

Ons doel? Maximaal werkgeluk -voor iedereen die met Profield te maken heeft-. Hoe we daarvoor zorgen én wat werkgeluk jou dan oplevert? Dat lees je in deze blog.

Wat is werkgeluk precies?

Wekelijks een vrijmibo, een opleidingsbudget waar je u tegen zegt, een rondje racen op de F1 Playseat tijdens de lunch of een jaarlijkse skitrip naar de Alpen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je ziet het tegenwoordig in vacatureteksten voorbijkomen om kandidaten te overtuigen ergens te solliciteren. Maar is dat voor jou dé reden dat je elke dag met plezier naar je werk gaat? Of word jij gelukkig van andere dingen?

Werkgeluk is namelijk meer dan alleen plezier hebben in je werk en doen wat je leuk vindt. Het heeft te maken met het hebben van werk waar je voldoening uithaalt. Waardering voor krijgt, waarbij je genoeg geprikkeld wordt en door wordt gemotiveerd. Het is een manier van werken. Je hebt dit geluk dus deels zelf in de hand.

Dat maakt ook dat werkgeluk voor iedereen persoonlijk is. Het hangt samen met verschillende externe factoren, zoals collega’s, je thuissituatie, je werkplek enzovoorts. Maar tegelijkertijd heeft het ook een gelijkenis voor iedereen. Iedereen krijgt namelijk energie van werkgeluk. En die positiviteit levert een bijdrage aan jouw leven en geluksgevoel.

7 factoren die jouw werkgeluk bepalen

Ondanks dat werkgeluk voor iedereen anders is, zie je toch dat een aantal factoren voor veel techneuten in de maak- en procesindustrie hetzelfde zijn. In dit artikel noemen we zeven factoren die (een positieve) invloed hebben op jouw werkgeluk. Geheel in willekeurige volgorde.

Geluksfactor 1: zelfstandigheid

Nederlandse werknemers hebben aangegeven dat ze gelukkiger zijn als ze meer zelfstandig hun werk mogen doen. Geen ploegleider die continu over je schouder meekijkt, maar vertrouwen, eigen inbreng en minder regels.

Geluksfactor 2: uitdaging

Uitdagend werk, uitgedaagd worden door je leidinggevende of jezelf voor uitdagingen stellen. De uitdaging die iemand nodig heeft in zijn of haar werk is persoonlijk. Toch zorgen werkzaamheden waarin je wordt uitgedaagd er bij iedereen voor dat je gemotiveerd bent om een stap extra te zetten. En dat zorgt voor groei. Persoonlijk en professioneel.

Geluksfactor 3: werkomgeving

De werkomgeving heeft een grote invloed op jouw werkgeluk. Is de werkomgeving niet stimulerend, stressvol of zelfs deprimerend? Dan heeft dat voor veel mensen een aanzienlijke invloed op het werkgeluk. Zo vinden veel techneuten het leuk en uitdagend dat ze mogen werken met de nieuwste machines, volgens de nieuwste technieken. In een inspirerende omgeving met fijne omstandigheden.

Geluksfactor 4: persoonlijke ontwikkeling

Wist je dat het gebrek aan doorgroeimogelijkheden voor veel werknemers dé reden is om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging? Je wilt op je werk de mogelijkheden krijgen om het beste uit jezelf te halen. Jezelf ontwikkelen, meer weten en beter worden in dat wat je doet. Met opleidingen, opfriscursussen of tijd en budget om met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan.

Geluksfactor 5: plezier in je werk en met elkaar

Leuk werk met leuke mensen is een belangrijke factor voor je werkgeluk. Je ziet je collega’s immers meer dan je partner. Des te belangrijker dus dat jij met plezier naar je werk gaat. En dat er regelmatig -buiten werktijd- leuke dingen worden georganiseerd om je collega’s beter te leren kennen. Vind jij dit ook belangrijk, maar gebeurt het nog te weinig? Kijk, eventueel samen met de activiteitencommissie, wat jij zelf kunt organiseren.

Geluksfactor 6: een goede werk- en privébalans

Als techneut in de maak- en procesindustrie kan je te maken krijgen met storingsdiensten. Het nadeel? Een onregelmatig ritme en de invloed die het heeft op je leven. Daarom is een goede werk- en privébalans voor veel techneuten extra belangrijk en ook bepalend voor de mate van werkgeluk. Er moet voldoende tijd overblijven om samen te zijn met vrienden en familie. Vind jij het lastig om deze balans te bewaken? Zorg dan voor duidelijke afspraken, thuis en op je werk, over je bereikbaarheid. Je Field Manager bij Profield helpt je hier graag bij.

Geluksfactor 7: waardering

Last but not least: waardering. Een basisbehoefte die nagenoeg iedereen nodig heeft. Waardering zorgt er namelijk niet alleen voor dat jij je goed voelt én dat je energie krijgt. Het zorgt er ook voor dat jij kan groeien. Voel jij je gewaardeerd door collega’s en leidinggevenden? Dan voel jij je betrokken bij de organisatie, presteer je beter én blijf je gemotiveerd.

Zo zorgt Profield voor jouw werkgeluk in de maak- en procesindustrie

Bij Profield gaan we altijd op zoek naar een baan die bij jou past. En jou gelukkig maakt. Daarom besteden we tijdens het eerste kennismakingsgesprek veel tijd aan wat jij wel én niet wil. Wat is voor jou de ideale reisafstand, hoe denk jij over werken in ploegendiensten of over de veranderingen die smart industry met zich meebrengen? Word jij gelukkig van elke week een vrijdagmiddagborrel met je collega’s of ga je juist liever om 15.00 uur naar huis, zodat je de kinderen van school kunt halen?

Als wij weten waar jij echt (werk)gelukkig van wordt, gaan we op zoek naar een uitdaging die aan jouw wensen en ambities voldoet. Gevonden? Dan loop je eerst een dag(deel) mee om te ontdekken of de werkzaamheden en bedrijfscultuur in het echt net zo bij jou passen als op papier. Is het een match? Dan regelt onze backoffice al het papierwerk en neemt jouw Field Manager contact met je op om de start te bespreken. Maar ook na de start heb jij regelmatig contact met je Field Manager om je werkgeluk te toetsen. Zodat we kunnen monitoren of jij het nog wel naar je zin hebt en je van advies te voorzien om je werkgeluk te verhogen.

Vrijheid & Verantwoordelijkheid

Werkgeluk levert in onze ogen een bijzonder grote bijdrage aan je levensgeluk. Zit je lekker in je vel, dan profiteer je daar in eerste instantie natuurlijk zelf van. Maar het heeft ook een positieve invloed op de mensen om je heen. Én je voert je werkzaamheden met plezier en bevlogenheid uit.

Daarom werken we bij ons op kantoor altijd volgens de formule ‘vrijheid x verantwoordelijkheid = werkgeluk’. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat iedereen binnen Profield deze vrijheid en verantwoordelijkheid op de best mogelijke manier toepast. Dit zorgt uiteindelijk voor echt werkgeluk. Of dat ook realistisch is voor technische banen? Volgens onze mede-oprichter Jeroen van den Berg wel!

“Wij vinden het belangrijk dat jouw werkgever deze formule ook snapt en steunt. Hierbij speelt vertrouwen een grote rol. Vertrouw je erop dat de techneut geen misbruik maakt van de vrijheid die gegeven wordt? Profield is continu op zoek naar bedrijven die het ‘nieuwe werken’ omarmen en niet blijven hangen in ouderwetse regels. Op deze manier proberen wij iedereen een werkomgeving bieden waarin de formule ‘‘vrijheid x verantwoordelijkheid = werkgeluk’ ook van toepassing is.”