Carrièretips
5 minuten

Vergroot je baankansen met onze 7 cv tips

Op basis van jaren ervaring en duizenden gelezen cv's

Carrièretips – powered by professionals

De afgelopen jaren hebben wij duizenden cv’s van techneuten ontvangen. Van operators en assemblagemedewerkers tot service- en onderhoudsmonteurs en engineers. De meeste cv’s en motivatiebrieven zijn al piekfijn in orde, terwijl andere cv’s nog geüpdatet moesten worden. Iets wat onze adviseurs graag samen met de professional doen tijdens het kennismakingsgesprek. Ook het schrijven van motivatiebrieven is tijdens kennismakingsgesprek en de gesprekken die daarop volgen een vast onderwerp van gesprek.

Wij snappen namelijk als geen ander dat jij je liever bezighoudt met techniek dan met het updaten van je cv en het schrijven van een motivatiebrief!

Is zo’n cv ondertussen niet ontzettend ouderwets? Niet als dit voor jou dé manier is om jouw potentiële werkgever meer te vertellen over je werkervaring, kennis en skills.

Om ervoor te zorgen dat je bij het vinden van een nieuwe uitdaging je kansen flink vergroot, vind je hieronder 7 tips die je kunt gebruiken om je cv een stuk interessanter te maken.

TIP 1: HET HOEFT ECHT NIET ALLEMAAL OP ÉÉN A4’TJE

Vaak wordt gezegd dat je je cv zo kort mogelijk moet houden. Het liefst op één A4’tje. Onzin! Dit geldt misschien voor branches waar honderden mensen solliciteren op één vacature en HR de cv’s langer dan één A4’tje overslaat. Maar dit is zeker niet van toepassing op de technische sector.

Veel belangrijker dan de lengte van je cv: houd het relevant. Je hebt wellicht meerdere werkgevers gehad waardoor je al snel ruimte “te kort” komt. Zorg ervoor dat je met name de laatste tien jaar volledig en duidelijk beschrijft. Alles daarvoor mag beknopter omschreven worden.

Ook je vakantiebaantjes als ijscoboer, schoonmaker of vakkenvuller in een supermarkt kan je in veel gevallen achterwege laten. Tenzij je nu solliciteert als servicemonteur bij een organisatie die ijsmachines produceert en onderhoudt. Dan kan die ervaring als ijscoboer nog weleens van pas komen.

TIP 2: SCHRIJF EEN BEGELEIDENDE BRIEF

Een begeleidende brief wordt vaak niet geschreven, maar het kan de kans om uitgenodigd te worden zeker vergroten.

Zorg ervoor dat je begeleidende brief toegespitst is op de functie en op het bedrijf. Maak het persoonlijk en laat het bedrijf waar je solliciteert zien dat je er aandacht aan hebt besteed.

Vooral wanneer je solliciteert op een functie waarbij je een stap zijwaarts of opwaarts maakt, kan een begeleidende brief ervoor zorgen dat je toch wordt uitgenodigd, zelfs als je niet 100% voldoet aan de functie-eisen. Heb je moeite met het schrijven van een motivatiebrief? Onze adviseurs helpen je daar graag bij in jouw zoektocht naar een nieuwe technische uitdaging.

TIP 3: DE INDELING VAN JE CV

Loods de lezer op een prettige manier door je cv heen. Een goede indeling is hierbij van groot belang.

  • Begin bovenaan met je NAW-gegevens. Laat bankrekeningnummers, geloofsovertuigingen en wat voor huisdier je hebt achterwege.
  • Schrijf daarna in een korte samenvatting op wie je bent, welke werkervaring je hebt, etc. Wat vaak nog vergeten wordt, maar het belangrijkste is van alles; schrijf op wat je ambitie is. Wat zoek je in een nieuwe uitdaging?
  • Start daarna met het vermelden van je werkervaring. Begin met je huidige of meest recente werkgever.
  • Dan vermeld je je behaalde opleidingen (laatst behaalde opleiding bovenaan).
  • Daaronder de behaalde cursussen (laatst behaalde cursus bovenaan).
  • Als laatste kan je nog iets vertellen over je hobby’s en interesses, zodat je toekomstig werkgever een beter beeld krijgt wie jij bent buiten je werk.

TIP 4: SCHRIJF OVER JE TECHNISCHE KENNIS EN SKILLS

In veel cv’s staan zinnen als “Ik heb gesleuteld aan machines”. Maar het is nóg beter om specifieke informatie te geven. Aan welke machines en welke systemen heb je gewerkt, en wat hielden deze werkzaamheden precies in? Beschrijf dát in je cv.

Vooral voor de laatste 10 jaar van je werkervaring mag je best in 5 tot 10 regels, of nog beter, met bullets (•), per werkgever beschrijven wat je exact hebt gedaan. Wees duidelijk over de technische vaardigheden die je hebt toegepast en benoem de specifieke machines, systemen of softwarepakketten waar je ervaring mee hebt opgedaan.

TIP 5: LAAT JE CV EENS LEZEN DOOR IEMAND ANDERS

Na het schrijven van je cv zie je vaak je eigen typfouten niet meer. Laat daarom je cv eens lezen door een vriend, familielid of kennis. Zij kunnen je voorzien van waardevolle feedback en je wijzen op eventuele verbeterpunten. Maak gebruik van deze feedback om je cv verder te optimaliseren.

Niemand in de buurt die je cv kan controleren? Dan helpt het ook om je cv uit te printen of de tekst in een ander lettertype te zetten. Zo denken je hersenen dat het een nieuwe tekst is, en zie je bepaalde typefouten ineens wel.

TIP 6: DENK VANUIT JE POTENTIËLE NIEUWE WERKGEVER

Ga bij het schrijven van je cv eens op de stoel van je potentiële nieuwe werkgever zitten. Stel jezelf de vraag: ‘wat wil hij of zij weten over mij? Welke informatie is relevant en interessant voor de functie waarop ik solliciteer?’ Pas je cv hierop aan en zorg ervoor dat de belangrijkste informatie duidelijk naar voren komt.

Het kan zelfs zo zijn dat je je cv meerdere keren moet aanpassen voor verschillende sollicitaties. Dit kost misschien wat extra tijd, maar het verhoogt wel je slagingskans. Door je cv af te stemmen op de behoeften en verwachtingen van de werkgever, laat je zien dat je de functie serieus neemt en goed hebt nagedacht over je sollicitatie.

TIP 7: GEEF VOORBEELDEN VAN RESULTATEN -IN EEN PORTFOLIO-

De zevende en laatste tip die wij jou willen meegeven; geef voorbeelden van resultaten die je hebt behaald in eerdere functies. Bijvoorbeeld in de vorm van een portfolio(website) of bijlage op je cv.

Beschrijf bijvoorbeeld projecten waaraan je hebt gewerkt en benoem specifieke prestaties, zoals het verhogen van de efficiëntie, het verminderen van kosten, het verbeteren van de kwaliteit of het implementeren van innovatieve oplossingen. Dit laat zien dat je niet alleen technische kennis hebt, maar ook in staat bent om waarde toe te voegen aan een organisatie.