Vergroot je baankansen met onze CV tips!

De afgelopen jaren heb ik duizenden CV’s van techneuten gelezen. En ik moet zeggen, het is uitzonderlijk; een techneut met een piekfijn, spelfoutloos en kloppend CV.

Dat is natuurlijk best te snappen. Jij als engineer, servicemonteur, assemblagemonteur of operator bent natuurlijk liever bezig met techniek!

Maar om er nou voor te zorgen dat je bij het vinden van een nieuwe baan je kansen flink vergroot vind je hieronder 6 tips die je kunt gebruiken om je CV een stuk interessanter te maken. Geloof me, hiervoor hoef je absoluut niet te jokken over je werkervaring.

Tip 1: Het hoeft echt niet allemaal op één A4’tje

Vaak wordt gezegd dat je je CV zo kort mogelijk moet houden en het liefst passend op één A4’tje. Onzin! Dit geldt misschien voor branches waar er op één vacature honderden keren wordt gesolliciteerd en HR de CV’s langer dan één A4’tje overslaat, maar dit is zeker niet van toepassing op de technische sector.

Nog een belangrijk punt. Houd het relevant. Je hebt wellicht meerdere werkgevers gehad waardoor je al snel ruimte te kort komt. Zorg ervoor dat je met name de laatste 10 jaar volledig en duidelijk omschrijft. Alles daarvoor mag wat korter omschreven worden.

Tip 2: Schrijf een begeleidende brief

Een begeleidende brief wordt vaak niet geschreven, maar het kan de kans om uitgenodigd te worden zeker vergroten.

Zorg ervoor dat je begeleidende brief toegespitst is op de functie en op het bedrijf. Probeer hem echt persoonlijk te maken en laat het bedrijf waar je solliciteert zien dat je er aandacht aan hebt besteed.

Vooral wanneer je solliciteert op een functie waarbij je een stap zijwaarts of opwaarts maakt, kan een begeleidende brief ervoor zorgen dat je toch wordt uitgenodigd terwijl je niet 100% aansluit op de functie.

Tip 3: De indeling

Loods de lezer op een prettige manier door je CV heen. Hiervoor is een goede indeling van groot belang.

  • Begin bovenaan met je NAW gegevens. Laat bankrekeningnummers, geloofsovertuigingen en wat voor huisdier je hebt achterwegen.
  • Schrijf daarna in een korte samenvatting op wie je bent, welke werkervaring je hebt en wat vaak vergeten wordt, maar het belangrijkste van alles is; schrijf op wat je ambitie is, oftewel; wat zoek je?
  • Start daarna met het vermelden van je werkervaring. Begin met je huidige of meest recente werkgever.
  • Dan vermeld je je behaalde opleidingen (laatst behaalde opleiding bovenaan).
  • Daaronder de behaalde cursussen (laatst behaalde cursus bovenaan).
  • Vermeld als laatste wat je hobby’s en interesses zijn.

Tip 4: Schrijf over je technische kennis

In veel CV’s lees je zinnen als “Ik heb gesleuteld aan machines”. Goed om te weten dat je gesleuteld hebt en dat je wat van machines weet, maar het is nog beter om te weten aan welke machines en welke systemen je hebt gesleuteld en wat dit sleutelen dan precies inhield.

Met name bij de laatste 10 jaar mag je best in 5 tot 10 regels of beter nog met bullets (•) per werkgever beschrijven wat je exact hebt gedaan.

Nogmaals, wees duidelijk over welke technische vaardigheden je hebt toegepast en met welke machines, systemen of softwarepakketten je ervaring hebt opgedaan.

Tip 5: Laat je CV eens lezen door iemand anders

Vaak zie je na het schrijven van een e-mail je eigen typfouten niet meer. Laat je CV eens lezen door een vriend of kennis. Vaak komt hier bruikbare feedback uit voort. Gebruik deze!

Tip 6: Denk vanuit je potentiële nieuwe werkgever

Ga bij het schrijven van je CV eens op de stoel van je potentiële nieuwe werkgever zitten en stel jezelf de vraag wat hij over jou wil weten.

Het kan weleens zo zijn, dat je hierdoor je CV opnieuw moet schrijven. Dit is zeker geen zonde van je tijd, maar ook dit verhoogt de slagingskans.

Ik hoop dat ik je met deze tips een eindje op weg heb geholpen naar een fantastische nieuwe baan.

 

Wil jij een voorbeeld ontvangen van een CV en een begeleidende brief? Stuur mij dan even een mailtje op jeroen@profield.nl of app me via: 06 24 17 24 61.