Carrièretips
5 minuten

Consignatiedienst, oproep-, storingsdienst...

Wat is het eigenlijk?

Alles wat jij moet weten over storingsdiensten

Storingsdienst, oproepbare dienst, stand-bydienst, piketdienst, consignatiedienst, pieperdienst, beschikbaarheidsdienst… Er zijn onwijs veel namen voor diensten waarbij je als professional buiten je reguliere werktijden bereikbaar moet zijn voor spoedgevallen. Maar wat is een consignatiedienst precies, welke regels zijn eraan verbonden qua werk- en rusttijden, mag je werkgever een storingsdienst verplichten en krijg je er eigenlijk ook een vergoeding voor? We leggen het je allemaal uit in dit artikel.

<strong>Wat is een consignatiedienst?</strong>

Consignatiedienst betekent dat je in het weekend, na werktijd of in je pauze bereikbaar moet zijn voor storingen en spoedgevallen. Je bent dus oproepbaar, maar niet op de werkvloer aanwezig. Wanneer je opgeroepen wordt, ben je verplicht om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Je probeert het eerst telefonisch op te lossen. Lukt dat niet? Dan rijd je zo snel mogelijk naar het werk of de klant die een storing heeft om het op te lossen. Ook als monteur technische dienst of servicemonteur bij (partners van) Profield kan je te maken krijgen met een consignatiedienst. Bijvoorbeeld als op een drukke dag één van de inpakmachines is vastgelopen of wanneer je ’s nachts een storing aan een machine moet verhelpen. Omdat het in de maak- en procesindustrie meestal gaat om het oplossen van een storing, noemen wij de consignatiedienst in onze vacatures eigenlijk altijd een storingsdienst.

<strong>Regels consignatiedienst: werk- en rusttijden</strong>

Wanneer je aan de slag gaat als monteur in de maak- of procesindustrie kan het dus zijn dat je storingsdiensten moet draaien. Maar daar zijn uiteraard wel wat regels aan verbonden. Die staan allemaal in de Arbeidstijdenwet. De belangrijkste regels sommen we hier voor je op:

  • Je mag niet meer dan 13 uur per 24 uur werken. Het gaat dan om de uren waarbij je wacht op een oproep en de uren die je werkt na een oproep.
  • Per 4 weken mag je niet meer dan 14 dagen een storingsdienst hebben
  • Je moet verplicht iedere 4 weken 2 keer 2 dagen achter elkaar vrij zijn en ook geen storingsdienst hebben.
  • Heb je een nachtdienst? Dan mag je de dag ervoor en erna niet meteen nog een storingsdienst werken. Tot 11 uur voor je nachtdienst en 14 uur erna mag je weer een storingsdienst hebben.
  • Je moet minimaal 18 jaar zijn om storingsdiensten te draaien. Een maximumleeftijd is er wettelijk gezien niet. Wel is in verschillende cao’s afgesproken dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen consignatie meer hoeft te draaien.

<strong>Ploegendienst en storingsdiensten; hoe zit dat precies?</strong>

Wist je dat een bedrijf alleen storingsdiensten heeft wanneer zij in ploegen werken én de monteurs technische dienst niet meedraaien in die ploegen? Wanneer je via Profield aan de slag gaat als monteur technische dienst hoef je dus alleen maar storingsdiensten te draaien wanneer de machines bij jouw opdrachtgever meer dan acht uur per dag draaien én jij als monteur alleen dagdiensten draait.

Hoe dat er ongeveer uit komt te zien, dat leggen we je uit in onderstaand schema.

Voorbeeld 1: vaste toeslag

Toeslagpercentage:
8%

Consignatiedienst:
1 keer in de vier weken, van maandag tot vrijdag.

Vergoeding:
8% van € 3.000,- = € 240,- vaste toeslag per maand

De voor-en nadelen van storingsdiensten

Een storingsdienst draaien kent volgens onze pro’s zo zijn voor-en nadelen. Het grootste voordeel? De extra vergoeding boven op je salaris. En de nadelen? Eerlijk is eerlijk. Die wegen volgens onze pro’s toch net iets zwaarder dan de voordelen.

Voordelen storingsdienst

  • Extra geld boven op je maandsalaris
  • Doordat je met je collega’s storingsdiensten draait buiten werktijden hoef je niet structureel in de nachten of het weekend te werken.

Werken in de maak- en procesindustrie?

Ga jij als technisch specialist de challenge aan? Neem dan een kijkje tussen onze service & onderhoud vacatures en solliciteer als monteur technische dienst of servicemonteur bij Profield! Heb je eerst nog vragen? Over onze werkwijze, het wel of niet moeten draaien van consignatiediensten of een specifieke vacature? Stuur onze adviseur Kevin Koelewijn of Jeroen de Harder dan een appje. Wij helpen jou graag aan jouw droombaan in de maak- en procesindustrie.