Carrièretips
5 minuten

Hoe Smart Industry het dagelijks werk van technici verandert

Drie voorbeelden uit de praktijk

Alles wat jij moet weten over Smart Industry

Hoe gaat technologie jouw dagelijks werk veranderen? Hoe ziet de toekomst van organisaties eruit? Worden robotisering en automatisering de baas binnen organisaties? En welk type medewerker overleeft in de eeuw van nieuwe machines en robots?

Nu de vierde industriële revolutie, ook wel Smart Industry of Industrie 4.0 genoemd, zich op hoge snelheid ontwikkelt, krijgen veel bedrijven te maken met de introductie van nieuwe technologieën en veranderende bedrijfsprocessen. Nieuwe technologieën -zoals 3D printing en robotica- worden geavanceerder, digitaler en gaan meer data produceren. Vervolgens zullen deze machines en systemen de organisatiegrenzen overstijgen en met andere bedrijven in de keten samenwerken. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou; de techneut van de toekomst?

In deze blog vertelt onze Engineering & IT Adviseur Danny Moelker wat Smart Industry is, hoe het jouw werk als techneut gaat veranderen én hij deelt drie toffe voorbeelden uit de praktijk.

Industrie 4.0 in het kort: wat is smart industry?

Tijdlijn Industriële revolutie

Voordat we uitleggen wat industrie 4.0 is, nemen we eerst even een duik in de geschiedenis. Want het startschot van de industriële revolutie was al aan het eind van de 18e, begin 19e eeuw. De stoommachine is uitgevonden en er werden voor het eerst machines gebruikt om goederen te produceren. Hierdoor veranderde er economisch, maatschappelijk en sociaal veel. Eind 19e eeuw volgde een tweede industriële revolutie. Ook wel bekend als de technologische revolutie. Na de komst van de verbrandingsmotor, elektriciteit en aardolie werden er machines voor massaproductie ontwikkeld. Maar ook de gloeilamp, auto, vliegtuigen, radio en film versnelden de industriële ontwikkeling.

Met de uitvinding van computers en nieuwe communicatiemiddelen -zoals televisie, internet, computers en iPhones- veranderde de manier van communiceren met elkaar rigoureus. De derde industriële revolutie. Deze derde golf vormde in de jaren ‘50 van de twintigste eeuw het startschot van globalisatie. En vandaag de dag bevindt de industrie zich weer in een nieuwe fase van ontwikkeling: de vierde industriële revolutie.

 

Definitie Industrie 4.0

Industrie 4.0 is de vierde industriële revolutie en gaat een stap verder dan digitalisering. Het is de verbinding en communicatie tussen verschillende systemen en machines, waardoor slimme fabrieken sneller, efficiënter en grotendeels geautomatiseerd werken.

In de Smart Industry komen eigenlijk drie verschillende ontwikkelingstypes samen.

  • Interne processen veranderen op snelle wijze. 3D printing en robotica worden bijvoorbeeld steeds vaker toegevoegd aan het productieproces.
  • Product- en procesinformatie worden door middel van sensors en informatietechnologie verder gedigitaliseerd.
  • Machines en mensen kunnen over de grenzen van een bedrijf heen met elkaar laat praten. Denk aan het Internet of Things en cloudsystemen. Hierdoor kan je niet alleen intern, maar ook extern heel makkelijk informatie delen met andere bedrijven en de systemen binnen die bedrijven.

 

Drie voorbeelden uit de praktijk

Klinkt allemaal heel leuk die slimme fabrieken. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou als techneut in de praktijk? En wat verandert er op de werkvloer? We delen hieronder drie voorbeelden die veel toegepast gaan worden binnen onze industrie.

Voorbeeld 1 – Verdere warehouse automatisering

Voorbeeld 1 Smart Industry: Verdere warehouse automatisering

AGV’s en AMR’s doen de komende jaren verder intrede binnen de warehousing van productiebedrijven en logistieke distributiecentra. Dit betekent een hoop nieuwe technologieën in deze omgevingen. En dus ook meer technische uitdagingen binnen de opslaglocaties van de productielocaties.

First things first: een AMR is een zelfrijdende robot die automatisch goederen transporteert en zich eenvoudig kan aanpassen aan zijn omgeving. Deze mobiele robot maakt een scan van zijn omgeving door middel van de ingebouwde sensoren en lasers. Zo brengt de AMR zijn omgeving in kaart en bepaalt hij zelf de meest efficiënte route. Denk bijvoorbeeld aan de belading van de juiste vrachtwagen. Wanneer er een obstakel op de route van de AMR staat, wordt deze gedetecteerd en manoeuvreert deze eromheen. Dit optimaliseert de productiviteit en zo blijft de materiaalstroom op schema.

Voordelen van AMR’s voor jou als techneut

Natuurlijk kan er een storing ontstaan in deze systemen en zo wordt er van engineers en monteurs verwacht dat ze ook kennis krijgen van dergelijke robots. Waarom? Zodat je zelf problemen kan verhelpen óf beter kan communiceren met de service- en supportafdeling van de leveranciers van de AMR’s. Het voordeel voor jou als monteur? Je verbreedt je technische kennis, kan efficiënter werken én je hoeft jezelf minder zwaar te belasten omdat de AMR het til- en verplaatswerk van je overneemt.

 

Voorbeeld 2 – Werken via Smart Glasses

Service Monteurs van machine leveranciers vliegen vaak heel de wereld over om service te verlenen en inbedrijfstellingen te doen aan machines. Maar dit is in veel gevallen niet de meest efficiënte en duurzame manier van werken. En daarom wordt steeds vaker de industriële Smart Glass geïntroduceerd.

Een Smart Glass maakt het mogelijk om eenvoudig samen te werken met andere monteurs. Een van de twee kijkt namelijk mee op afstand. De monteur die aan de machine werkt, zet de bril op. Vervolgens wordt er verbinding gemaakt met een tweede monteur of engineer die via een beeldscherm hetzelfde kan zien als de brildrager.

Voordelen van Smart Glasses voor jou als techneut

De Service monteur kan dus real-time meekijken en meepraten met de werkzaamheden van de monteurs. Veel efficiënter, effectiever én veiliger dan via telefoon. Dit is de manier waarop er -vooral tijdens de corona lockdown- nog machines in bedrijf genomen zijn zonder aanwezigheid van een service engineer van de machineleverancier. Als monteur ben je zo in staat om sneller en beter machineproblemen te verhelpen. Daarbij heeft het ook een positief effect op het aantal vlieguren van een Service Monteur.

 

Voorbeeld 3 – Smart Sensoring

Voorbeeld 3 Smart Industry: Smart Sensoring

Met de introductie van verdere smart toepassingen binnen de industrie gaan machines alleen nog maar meer sensoren bevatten. Meer én slimmere sensoren om constant de status van de machines en machineonderdelen bij te houden.

Sensoren zijn ervoor gemaakt om signalen binnen machines op te vangen. Door de komst van slimme sensoren is het ook mogelijk om slijtages en potentiële mechanische problemen te detecteren. Hierdoor is voorspellend onderhoud steeds meer mogelijk. Omdat deze sensoren aangesloten zijn op het internet (Internet of Things), wordt de data afkomstig van deze sensoren steeds bruikbaarder en waardevoller in het productieproces. Niet alleen voor onderhoud, maar ook bijvoorbeeld voor digitale communicatie met het interne ERP-systeem voor het voorraadbeheer.

Voordelen van Smart Sensoring voor jou als techneut

Het voordeel van beter preventief onderhoud? Minder storingen en dus meer tijd om machines te onderhouden in plaats van ‘ad-hoc reparaties’ uitvoeren. Minder stress, een betrouwbaarder proces en professioneler werk. Dit gaat een groot verschil maken voor de werkzaamheden van monteurs binnen productiebedrijven.

Ben jij de techneut van de toekomst?

Dan matchen onze technisch specialisten jou graag aan je droombaan in de maak- en procesindustrie. Net als jij ademen wij techniek. Daardoor begrijpen we precies wat jij bedoelt. We onderzoeken samen in welke cultuur jij je goed voelt en natuurlijk kijken we ook naar je ambitie. Dit koppelen we aan de wensen van onze opdrachtgevers. Zo garanderen we de perfecte match, want als jij uitblinkt in jouw vak, doen wij dat in het onze.