dots

Werken als procesoperator

Become a pro

Alles wat jij moet weten over een baan als procesoperator in de maak- en procesindustrie

Powered by
Professionals

Wij zijn Profield. Technisch specialisten die jou matchen met je droombaan als procesoperator in de maak- en procesindustrie. Door ons grote netwerk van productiebedrijven en specialistische kennis van het vak, begrijpen we wat jij belangrijk vindt én waar we dat kunnen vinden. Of je nu als machine operator, procesoperator, spuitgiet operator, allround operator of cnc-verspaner aan de slag gaat.

Vertel ons wat je zoekt en wij vinden precies wat jij wilt! We houden ook rekening met je salaris, de reisafstand en de wens of je wel of niet in ploegendienst wilt werken. Waardoor je op ieder vlak een stap omhoog zet en niet zomaar een stap opzij. Natuurlijk altijd in goed overleg, want het draait om jouw werkgeluk.

Wat doet een procesoperator?

Als procesoperator zorg jij ervoor dat productielijnen probleemloos draaien en de kwaliteit altijd top is. Je bewaakt het proces, stelt machines bij waar nodig en grijpt direct in bij storingen. Dankzij jouw technische inzicht en focus op kwaliteit blijft de productie efficiënt en storingsvrij.

De werkzaamheden van een procesoperator zijn erg divers en afhankelijk van in welke branche je werkt. Maar over het algemeen zijn dit je belangrijkste taken:

  • Instellen, ombouwen en bewaken van machines om een efficiënt productieproces te garanderen.
  • Sturen van het proces vanuit de controlekamer.
  • Uitvoeren van preventief onderhoud om de levensduur van machines en installaties te verlengen.
  • Oplossen van eerstelijns storingen.
  • Uitvoeren van kwaliteitscontroles.
  • Registreren en rapporteren van productiegegevens, om zo het proces te verbeteren.
  • Zorgen voor een veilige werkomgeving door het volgen van veiligheids- en milieuregels.
  • Samenwerken met andere afdelingen.

Ben jij toe aan een volgende stap in je carrière, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Solliciteer op één van onze openstaande vacatures. Of plan een gesprek in met één van onze Adviseurs om te kijken welke functie én welke werkgever het beste bij jouw persoonlijkheid, competenties en ambities past. Samen vinden we jouw droombaan als operator!

Werkdag

Zo ziet een werkdag als procesoperator
in een 5-ploegendienst eruit

14.00 - 14.15

Vandaag draai jij een middagdienst van 14.00 tot 22.00 uur. Je rijdt lekker buiten de spits om naar werk en begint je dag met de ploegenoverdracht. Hierin neem je de processtatus, lopende batchproducties en veiligheidsmeldingen door met de ochtendploeg.

14.15 - 15.00

Je loopt langs de installaties, controleert druk, temperatuur en debieten en checkt of er afwijkingen zijn in het proces.

15.00 - 17.00

Je bedient de procesinstallaties vanuit de controlekamer en grijpt in bij afwijkingen in het productieproces.

17.00 - 17.30

Tijd om even te ontspannen, een hapje te eten en op te laden voor het volgende blok.

17.30 – 19.00

Je neemt monsters van het product of tussenstoffen en voert metingen uit op pH-waarde, viscositeit of andere chemische eigenschappen.

19.00 – 19.30

Je reageert op procesafwijkingen, kleine lekkages of drukverschillen en onderneemt direct actie om gevaarlijke situaties te voorkomen.

19.45 - 21.00

Na een korte break is het tijd voor preventief onderhoud en reiniging. Vandaag voer je reinigingswerkzaamheden uit aan leidingen, filters en reactoren om de veiligheid en productkwaliteit te waarborgen.

21.00 - 22.00

Het laatste uur van je werkdag staat in het teken van administratie, rapportage en overdracht. Je registreert batchgegevens, afwijkingen en veiligheidscontroles in het logboek en bespreekt de processtatus met de nachtdienst. En dan lekker naar huis; morgen draai je een nachtdienst.

Belangrijke competenties voor een operator

Flexibel: in veel gevallen draaien de machines in de fabriek 24 uur per dag. Is dit het geval? Dan werk jij in ploegendiensten en moet je soms ook ’s nachts of in het weekend werken. Uiteraard wel tegen een mooie vergoeding.

Probleemoplossend vermogen: jij signaleert storingen snel en bedenkt direct een oplossing om de productie draaiende te houden.

Nauwkeurig: je werkt secuur bij het instellen van machines, kwaliteitscontroles en het naleven van veiligheidsvoorschriften.

Veilig werken: werken met grote machines kan gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat jij je altijd aan het veiligheidsprotocol houdt. Wij zorgen er samen met je opdrachtgever voor dat je over de juiste PBM’s beschikt.

Stressbestendig: jij houdt het hoofd koel bij storingen en onverwachte situaties. Je schakelt moeiteloos tussen verschillende taken én je raakt niet in paniek bij veranderende productieschema’s en werkprocessen.

Meet the pro's

Natasja Mourik, operator

@ Keune Haircosmetics

“Via een vacaturebank kwam ik een advertentie van Profield tegen. Ik besloot een open sollicitatie te sturen. Tijdens het kennismakingsgesprek met één van de adviseurs hebben we, onder het genot van een kop koffie, mijn cv geüpdatet en vacatures doorgenomen die daarbij aansloten. Tijdens dat eerste gesprek was er al een match met de functie voor operator bij Keune.”

Lees de case

Jouw marktwaarde: wat ga je verdienen als procesoperator?

Als fulltime procesoperator verdien je gemiddeld tussen € 2.800, – en € 3.500,- bruto per maand, exclusief ploegentoeslag. Natuurlijk is jouw salaris afhankelijk van factoren zoals ervaring, capaciteiten en de specifieke functie.

Bij ploegendiensten ontvang je toeslagen boven op je vaste salaris. De toeslagen zijn als volgt:

  • 2-ploegendienst: 8-15% toeslag
  • 3-ploegendienst: 15-25% toeslag
  • 4-ploegendienst: 25-30% toeslag
  • 5-ploegendienst: 25-35% toeslag

Benieuwd hoeveel jij waard bent of wat je netto overhoudt?

Bereken jouw nettoloonEn ontdek wat jij kunt verdienen

Word nóg beter in je vak met deze opleidingen en trainingen

Uitdagingen houden je scherp en on top of your game. Daarom dagen wij al onze Pro’s uit om zichzelf te blijven ontwikkelen. Welke opleidingen, trainingen en certificeringen je kunt behalen om aan de slag te gaan als procesoperator of welke doorgroeimogelijkheden er zijn? Lees snel verder.

Welke opleiding heb je nodig om procesoperator te worden?

Om aan de slag te gaan als procesoperator heb je technische mbo-diploma nodig. Opleidingen waaraan je dan kan denken zijn:

  • VAPRO-opleiding (dit is een opleiding tot procesoperator A, B of C)

Certificaten en trainingen

Omdat de techniek continu in beweging is, ben jij als procesoperator nooit uitgeleerd. Wij raden je dan ook aan om naast je diploma nog een aantal certificaten te halen en regelmatig trainingen te volgen om jouw kennis up-to-date te houden. Zo kan jij snel, veilig én vakbekwaam aan het werk in de maak- en procesindustrie.

Hieronder een overzicht van certificaten en trainingen die je kan volgen als Operator. Samen met je opdrachtgever en de Field Manager van Profield, kijk je welke voor jou het meest relevant zijn.

Certificaten:

  • Certificaat VCA Basis
  • Certificaat EMC
  • Certificaat F-gassen
  • Heftruckcertificaat

Trainingen:

  • HACCP (bij voedsel)
  • GMP

Doorgroeimogelijkheden

Voor een procesoperator zijn er meerdere doorgroeimogelijkheden. Stroom bijvoorbeeld door naar:

  • Allround Operator
  • Ploegleider
  • Monteur
  • Procesengineer

De rol van Profield in jouw zoektocht naar een nieuwe uitdaging als procesoperator

Bij Profield draait alles om machines; wij bemiddelen professionals die ze ontwerpen, bouwen, bedienen, repareren én onderhouden. Net als jij ademen wij techniek. Daardoor begrijpen we precies wat jij bedoelt.

We onderzoeken samen in welke cultuur jij je goed voelt en natuurlijk kijken we ook naar je ambitie. Dit koppelen we aan de wensen van onze opdrachtgevers. Zo garanderen we de perfecte match, want als jij uitblinkt in jouw vak als procesoperator, doen wij dat in het onze.

Onze backoffice zorgt vervolgens dat alles contractueel klopt. Eenmaal aan de slag bij een van onze topwerkgevers in de maak- en procesindustrie? Ook dan blijven we betrokken. We koppelen jou aan een Field Manager. Dit is een ervaren HR-specialist die jou helpt tijdens je eerste jaar bij je opdrachtgever. Hij of zij checkt regelmatig bij je in om te vragen hoe het gaat. Heb je het nog naar je zin, word je nog voldoende uitgedaagd, kunnen we nog iets betekenen op het gebied van scholing? Wij zijn er voor jou!

Onze experts

Bas Bazuin is adviseur van de afdeling operators

Bas Bazuin

Adviseur | Afdeling Operations

Jack de Graaf

Adviseur | Afdeling Operations
Stefan Terpstra is adviseur van de afdeling operators

Stefan Terpstra

Adviseur | Afdeling Operations

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? dan aan een van onze experts.

Een nieuwe baan is een spannende bezigheid. Dan is het fijn als een ervaren partij je daarbij helpt, onzekerheden wegneemt en vragen beantwoordt. Bij Profield ben je wat dat betreft aan het juiste adres. We hebben een groot netwerk van topwerkgevers in de maak- en procesindustrie. En voor ieder vakgebied een specialist.

Samen met jouw adviseur onderzoek je in welke cultuur jij je goed voelt. Natuurlijk kijken we ook naar je ambitie en praktische zaken als reisafstand en salaris. Bovendien kennen onze specialisten jouw werkzaamheden tot in detail en begrijpen precies wat je bedoelt. Maar ook na het maken van de match blijven we betrokken. Dan word je gekoppeld aan een ervaren HR-specialist -jouw Field Manager- die je begeleidt tijdens jouw eerste jaar bij Profield: de onboarding.

Meer weten over Profield? Check onze unieke Match & Onboardingsformule.

Onze dienstverlening kost jou als professional niets. Sterker nog, doordat onze adviseur jouw arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling uit handen neemt, heb je grote kans dat je arbeidsvoorwaarden erop vooruitgaan.

Ja. Ons doel is een langdurig dienstverband van jou bij één van onze opdrachtgevers. Daar horen natuurlijk dezelfde voorwaarden bij. Daarnaast zijn we, doordat we aangesloten zijn bij de ABU, hier ook toe verplicht.

In de meeste gevallen kan je via jouw werkgever diverse opleidingen en trainingen volgen of certificaten behalen. Om zo een nóg betere professional te worden. Ben je bezig met onboarden? Dan is scholing ook altijd een vast punt op de agenda tijdens de gesprekken met je Field Manager.

Neem contact met ons team van experts

In de maak- en procesindustrie wordt er met veel verschillende roosters gewerkt. Zo heb je organisaties die volgens een standaard dagdienst-rooster werken. Maar zijn er ook veel (productie)bedrijven die met ploegenroosters werken. De meest bekende ploegendiensten zijn de dagdienst, 2-, 3-, 4- en 5-ploegendienst.

In dit artikel ontdek je alle voor- en nadelen van werken in de ploegendienst én delen we voorbeelden van de verschillende werkroosters: https://www.profield.nl/blogs/de-voor-en-nadelen-van-alle-verschillende-werkroosters-in-de-techniek/