De voor- en nadelen van alle verschillende werkroosters in de techniek
Wij hebben voor jou alle voor- en nadelen van de verschillende ploegenroosters (dag-, 2-,3-,4- en 5-ploegendienst) op een rij gezet.
In de techniek wordt namelijk met veel verschillende roosters gewerkt. Zo heb je organisaties die volgens een standaard dagdienst-rooster werken maar zijn er ook veel (productie)bedrijven die met ploegenroosters werken. De meest bekende ploegendiensten zijn de dagdienst, 2-, 3-, 4- en 5-ploegendienst.
De reden dat er tegenwoordig niet alleen in dagdiensten gewerkt wordt is het verhogen van de productietijd. Meer draai-uren is meer productie en dit is alleen te bereiken als er ook buiten reguliere uren productiemedewerkers, operators en techneuten aan het werk zijn.
Regelmatig krijgen we de vraag hoe een bepaald rooster er uitziet en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Om duidelijkheid te scheppen hebben wij hét werkrooster overzicht voor de techniek gemaakt!
Dagdienst
De dagdienst is het meest bekende en toegepaste werkrooster. In een dagdienst functie werk je iedere dag dezelfde tijden 8 uur achter elkaar, van maandag tot en met vrijdag.
- Gemiddelde werkuren per week: 38 – 40 uur
- Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag
- Toeslagpercentage: 0%
- Voordelen: Geen avond- of nachtdiensten, altijd in een normaal ritme en weekenden vrij
- Nadelen: Reizen in de spits, je ontvangt geen ploegentoeslag
Voorbeeld van het dagdienst rooster:
2-ploegendienst
Een 2-ploegenrooster bestaat uit een vroege en late dienst. Je wisselt om de week van ploeg. Met dit rooster kan een organisatie een productietijd van ongeveer 80 uur per week bereiken. Logisch ook, als je bedenkt dat er op 1 dag twee keer 8 uur gewerkt wordt door de twee ploegen.
- Gemiddelde werkuren per week: 38 – 40 uur
- Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag
- Toeslagpercentage: 8 – 15 %
- Voordelen: Prima ploegentoeslag, reizen buiten de spits, weekenden vrij en een duidelijk ritme
- Nadelen: Eens per twee weken heb je een week lang avonddienst, je vaste hobby-avond of die ene verjaardag wordt dan lastig bij te wonen
Voorbeeld van een 2-ploegenrooster:
3-ploegendienst
Het 3-ploegenrooster kent 3 ploegen die elkaar afwisselen. De eerste ploeg heeft vroege dienst, de tweede ploeg late dienst en de derde ploeg werkt in de nacht. Zo is er doordeweeks 24 uur per dag productie wat zorgt voor een productietijd van ongeveer 120 uur per week.
- Gemiddelde werkuren per week
- Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag
- Toeslagpercentage: 15 – 25 %
- Voordelen: Goede ploegentoeslag, je reist buiten de spits, geen weekenden werken en genoeg mogelijkheden om privé afspraken in te plannen
- Nadelen: Je werkt 5 nachten achter elkaar, je hebt minder ritme aangezien je in 3 verschillende ploegen werkt
Voorbeeld van een 3-ploegenrooster:
4-ploegendienst
Een 4-ploegenrooster is in principe exact hetzelfde als de 3-ploegenrooster alleen dan met werken in het weekend erbij. Hier krijg je dan ook een extra hoge ploegentoeslag en extra vrije dagen voor. Meestal werk je in een cyclus van 2 x vroeg, 2 x laat, 2 x nacht en 2 tot 4 vrije dagen! Er zijn veel verschillende varianten op het 4-ploegenrooster. Wij hebben een van de veelvoorkomende varianten gebruikt.
- Gemiddelde werkuren per week: 36 uur
- Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
- Toeslagpercentage: 25 – 30 %
- Voordelen: Een hoge ploegentoeslag, je reist buiten de spits om, om de twee weken 4 dagen vrij
- Nadelen: Werken in het weekend (2 keer per maand), werken in de nacht, onregelmatig ritme
Voorbeeld van een 4-ploegenrooster:
5-ploegendienst
In een 5 ploegendienst werk je in cyclussen van 10 dagen. De eerste 2 dagen heb je ochtenddienst, de volgende 2 dagen middagdienst, dag 5 en 6 heb je nachtdienst en vervolgens ben je 4 dagen vrij!
- Gemiddelde werkuren per week: 33,6 uur
- Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
- Toeslagpercentage: 25 – 35 %
- Voordelen: Een hoge ploegentoeslag, gemiddeld werk je 33.6 uur per week, 4 dagen vrij na een cyclus, je reist buiten de spits om
- Nadelen: Je werkt gemiddeld 2 hele weekenden in de maand, onregelmatig ritme
Voorbeeld van een 5-ploegenrooster: