Meet the pro's
5 minuten

Operator Natasja Mourik: “Machines en productielijnen optimaal draaiende houden; dat is mijn grootste uitdaging”

Meet the Pro’s: Operator Natasja Mourik

Powered by Professionals

Het aandeel vrouwen in de techniek stijgt langzaam maar gestaag. In tien jaar tijd is het aandeel werkzame vrouwen in de techniek van 14 naar 16 procent gestegen. En dat aandeel mag wat ons betreft nog veel verder stijgen.

En daarom gingen wij het gesprek aan met één van onze vrouwelijke professionals. Want waarom heeft zij gekozen voor een uitdaging in de metaal- en procesindustrie? Operator Natasja Mourik, werkzaam bij Keune Haircosmetics in Soest, vertelt erover in het Meet the Pro’s interview van deze maand. En uiteraard vertelt ze ook hoe het is om via Profield te werken. Hopelijk weten we zo meer vrouwen te inspireren om de overstap naar de (metaal- en proces)techniek te maken.

Sleutelen aan een machine, net zolang totdat deze optimaal draait

Natasja heeft al diverse banen als operator en voorvrouw gehad. Dus toen ze tijdens haar vorige baan veel op kantoor werkte, kwam ze er definitief achter dat dat niets voor haar was: “Ik ben een doener. Dus toen ik bijna fulltime op kantoor zat, kon ik mijn ei niet kwijt in mijn baan. Ik vind het namelijk heerlijk om te sleutelen aan machines en net zo lang te ‘prutsen’ totdat ik het voor elkaar krijg en een machine optimaal draait.”

Profield staat achter je: van het eerste kennismakingsgesprek tot wanneer je aan het werk bent

En dus besloot Natasja op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. “Via een vacaturebank kwam ik een advertentie van Profield tegen. Ik besloot een open sollicitatie te sturen. Tijdens het kennismakingsgesprek met één van de adviseurs hebben we, onder het genot van een kop koffie, mijn cv geüpdatet en vacatures doorgenomen die daarbij aansloten. Tijdens dat eerste gesprek was er al een match met de functie voor operator bij Keune.”

En toen ging het snel voor Natasja. “Eigenlijk kon ik al binnen twee weken beginnen bij Keune, maar ik wilde het ook goed afsluiten bij mijn vorige werkgever. En dus besloot ik om net zolang te blijven totdat ze een vervanger voor mij hadden gevonden. In de tussentijd regelde Profield mijn contract en twee maanden later startte ik bij Keune”, vertelt ze.

“Ik kreeg een leuke felicitatie thuisgestuurd voor mijn start bij Keune en na mijn eerste werkdag werd ik gebeld door mijn Field Manager Miranda Zomer om te bespreken hoe ik het had gehad. Maar ook na de start bleef Profield achter mij staan. Had ik bijvoorbeeld een vraag of een meningsverschil op het werk? Dan kreeg ik advies van Profield hoe ik dit het beste aan kon pakken of ze gingen zelf aan de slag om het op te lossen. Ja, je merkt in alles dat Profield achter haar mensen staat”, vervolgt ze.

Werken bij Keune Haircosmetics als operator

Wat je zoal doet als operator bij Keune Haircosmetics? Natasja vertelt er enthousiast over: “Bij Keune produceren we haarproducten die kappers(zaken) over de hele wereld gebruiken om hun werk goed te kunnen doen. Van shampoos en conditioners, tot haarlak en haarverf.”

“Als operator produceer ik deze Keune haarproducten én zorg ik ervoor dat de machines goed staan ingesteld. Ook motiveer ik medewerkers om hun werk goed te doen. Staat de productielijn goed ingesteld? Dan draai je eerst een paar proefproducten. Als deze tests zijn goedgekeurd door het lab, draai je de productie batch verder af. Wanneer de hele order af is, dan stel je de machine in voor de volgende werkopdracht en begint de cyclus weer opnieuw”, legt Natasja uit over haar functie als operator.

Of Natasja haar technische inzicht ook als Operator bij Keune in kan zetten? “Zeker! Het is echt geen kwestie van op een knopje drukken en klaar. Je moet echt wel wat technische kennis hebben om alle machines goed in te kunnen stellen. En daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om zelf in een storing te duiken en dit op te lossen of ervoor te zorgen dat een productielijn optimaal draait. Het liefst zonder de hulp van de technische dienst.”

Trots: binnen 7 maanden promotie gekregen tot assistent ploegleidster

Het meest uitdagende aan haar werk? “Bij Keune werken we in ploegen. Hierdoor werk je met veel verschillende mensen. En moet je ook elke dag nieuwe mensen motiveren, zodat zij hun werk goed kunnen doen”, vertelt Natasja.

Gelukkig heeft ze inmiddels wel haar plekje gevonden en is haar ploeg heel hecht geworden: “We zijn echt een team, we weten elkaar te motiveren en staan voor elkaar klaar; daar word ik gelukkig van! Ik denk ook dat dit er mede voor gezorgd heeft dat ik een nieuwe functie aangeboden heb gekregen door Keune. Binnen zeven maanden heb ik al promotie gemaakt tot assistent-ploegleider. Op 1 mei 2023 word ik overgenomen door Keune. Hier ben ik erg trots op!”

Hierdoor verandert de baan van Natasja straks wel: “Als assistent-ploegleider ga ik mij vooral bezighouden met het begeleiden van mensen; hen motiveren. Daarnaast word ik verantwoordelijk voor een stukje planning; zoals het maken en inplannen van nieuwe productieorders en de personeelsplanning. Maar ik blijf ook betrokken bij het productieproces, bijvoorbeeld door diverse kwaliteitscontroles uit te voeren op de werkvloer. Een mooie combi van werken op kantoor én op de werkvloer dus.”

De smart industry; een mannenwereld?

Als laatste vroegen we Natasja hoe zij ‘haar mannetje staat’ in de technische wereld en of ze haar baan heeft zien veranderen de afgelopen jaren door alle technische ontwikkelingen.

“Als je het mij vraagt, is de proces- en maakindustrie nog wel een echte mannenwereld. Maar ik vind het nu eenmaal leuk om te doen, dus ik laat mij daar zeker niet door tegenhouden”, zegt ze. Wat ze nog wel heel spannend vindt, zijn alle veranderingen die de automatisering en robotisering in fabrieken met zich meebrengen.

“De lijn waar ik nu veel aan werk, wordt binnenkort vernieuwd en slimmer gemaakt. Soms ben ik bang dat mijn werk hierdoor minder uitdagend wordt. Want als alles eenmaal is ingesteld, en de lijnen zijn geautomatiseerd, hoef ik alleen nog maar op een knopje te drukken om het productieproces te starten. Maar anderzijds houd ik hierdoor ook tijd over voor andere zaken en het vraagt het om andere vaardigheden van mij als operator”, vertelt Natasja.

Ze vervolgt: “Zo ben ik bijvoorbeeld meegenomen in de voorbereiding van het vernieuwen en automatiseren van de productielijn. Ik kon mijn kennis, technisch inzicht en ervaring gebruiken om mee te denken over de ideale opstelling. En hoe we het productieproces efficiënter kunnen maken. Daar krijg je bij Keune ook alle ruimte voor.”

Ga jij de uitdaging aan als operator? Solliciteer bij Profield en word ook een pro

Ga jij net als Natasja de uitdaging aan? Neem dan een kijkje tussen onze operators vacatures en solliciteer als machine operator, proces operator of allround operator bij Profield!

Heb je eerst nog vragen? Over onze werkwijze of een specifieke vacature? Stuur onze adviseur Stefan Terpstra dan een appje. Hij helpt jou graag aan jouw droombaan in de maak- en procesindustrie.