Carrièretips
5 minuten

Smart Factory: dé plek waar digitalisering en connectiviteit bij elkaar komen

Wat is een Smart Factory en hoe verandert het jouw werk als techneut?

Werken in de fabriek van de toekomst

Digitalisering; het is een belangrijke pijler binnen de maak- en procesindustrie. Bedrijven willen steeds efficiënter, flexibeler en sneller kunnen produceren. En makkelijker en slimmer kunnen schakelen in de bedrijfsprocessen. Dit vraagt om verandering. En daar speel jij als techneut een belangrijke rol in.

Hoe de fabriek van de toekomst eruitziet én hoe technologie jouw dagelijks werk gaat veranderen? Je leest er in deze blog alles over.

De industrie is aan het veranderen

Nieuwe technologieën, veranderende bedrijfsprocessen… De maak- en procesindustrie verandert in een razendsnel tempo. Nieuwe technologieën -zoals 3D printing en robotica- worden geavanceerder, digitaler en gaan meer data produceren. Vervolgens zullen deze machines en systemen de organisatiegrenzen overstijgen en met andere bedrijven in de keten samenwerken. Dat noemen we Smart Industry. Hierdoor kunnen slimme fabrieken sneller, efficiënter en grotendeels geautomatiseerd werken.

Wat is een Smart Factory?

De term Smart Factory duidt op het verbeteren van productieprocessen door de digitale en de fysieke wereld met elkaar te verbinden. De Smart Factory is dus een sterk gedigitaliseerde werkvloer die iedereen in verbinding brengt. Het concept van de Smart Factory wordt beschouwd als de zogenaamde fabriek van de toekomst.

Er wordt slim geproduceerd door realtime gebruik te maken van productiegegevens uit sensoren, machines en productiesystemen. Door de verwerking van deze verzamelde gegevens te automatiseren, worden processen en beslissingen proactief verbeterd. Hierdoor kan de hele bedrijfsvoering op een slimme manier geoptimaliseerd worden.

De Smart Factory wordt ook wel gezien als een van de belangrijkste resultaten van de vierde industriële revolutie. Ook wel Industrie 4.0 of Smart Industry genoemd.

De voordelen van werken in een Smart Factory

Industrie 4.0, automatisering en digitalisering: het heeft zo zijn voor- en nadelen. Waar de verdere robotisering met Industrie 4.0 eerst als een bedreiging werd gezien, is het nu juist een uitkomst. De arbeidsmarkt in Nederland is krapper dan ooit en robots doen vaak werk dat mensen vies, gevaarlijk of simpelweg niet leuk vinden. Ja, hierdoor verdwijnen er banen. Steeds meer fysieke arbeid wordt namelijk door robots gedaan, in plaats van door mensen.

Máár de Smart Industry creëert ook heel veel nieuwe banen. Omscholing is daardoor heel belangrijk om de arbeidsmarkt in balans te houden. Een fabriek gaat namelijk veel meer geavanceerde technische machines bevatten, die allemaal onderhouden, gerepareerd en geoptimaliseerd moeten worden. Tegelijkertijd maken robots het repeterende, saaie, vieze of gevaarlijke werk efficiënter, waardoor de werkdruk van productiemedewerkers verlaagd wordt. En het biedt kansen voor productiemedewerkers die de stap willen zetten naar het bedienen van de geautomatiseerde lijnen en machines.

Drie voordelen van een Smart Factory uitgelicht

1. Efficiëntie
In een slimme fabriek worden de nieuwste technologieën gebruikt om processen te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen. Het resultaat? Minder verspilling van materialen en energie. Hierdoor worden kosten bespaard, verlaag je de impact op het milieu én verhoog je de efficiëntie van het productieproces.

2. Innovatie
Smart Factories zijn uitgerust met de nieuwste technologieën. Ze bieden jou de kans om nieuwe vaardigheden te leren én innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor uitdagingen in de maakindustrie. Hierdoor kom jij te werken in een stimulerende werkomgeving, waarin je wordt uitgedaagd om nieuwe ideeën en technologieën te verkennen en te ontwikkelen.

3. Veiligheid
Slimme fabrieken zijn vaak ontworpen met veiligheid in gedachten. Het gebruik van sensoren en andere technologieën kunnen jou helpen bij het identificeren van potentiële gevaren én het verminderen van risico’s voor jou als professional.

De vier nieuwe rollen van techneuten in een smart factory

In de fabriek van de toekomst gaat dus een hoop veranderen. Ook de specifieke rollen van techneuten. Wanneer we het hebben over toekomstbestendige technici, zijn er vier duidelijke rollen te onderscheiden.

1. De techneut als data engineer

Machines krijgen meer sensoren, genereren meer data en wisselen meer informatie uit. Grote hoeveelheden data die vaak heel bruikbaar zijn voor techneuten en het management binnen de fabriek. Een techneut die ook met deze data kan omgaan en hiermee de juiste beslissingen neemt, is dan ook heel waardevol.

2. De techneut als technisch expert

De nieuwe machines, systemen en technologische toepassingen vragen ook om een technisch expert. Die techneut die alle ins en outs weet van deze nieuwe systemen en echt technisch inhoudelijk weet wat ervoor nodig is om deze systemen te onderhouden, aan te passen en problemen op te lossen.

3. De techneut als operator 2.0

Processen laten draaien, machines optimaal kunnen inzetten en zorgen dat alles op rolletjes loopt. De techneut staat in direct contact met de machines, de machinebediendes en de data die het proces genereert. Hij weet deze data te gebruiken om het proces te overzien en de machines te besturen en te onderhouden.

4. De techneut als architect

Dit is het creatieve brein van de fabriek. Hij is bezig met nieuwe ideeën over hoe producten, processen en technologieën geoptimaliseerd kunnen worden. Hij zet de ‘grote lijnen’ uit en probeert anderen mee te krijgen in zijn enthousiasme over de mogelijkheden voor de toekomst.

Werken in de fabriek van de toekomst? Profield helpt jou aan een nieuwe uitdaging in de maak- en procesindustrie

Ben jij de techneut van de toekomst en denk jij dat jouw ervaring, kennis en ambities goed van pas kunnen komen binnen een Smart Factory? Dan matchen onze technisch specialisten jou graag aan je droombaan in de maak- en procesindustrie.

Net als jij ademen wij techniek. Daardoor begrijpen we precies wat jij bedoelt. We onderzoeken samen in welke cultuur jij je goed voelt en natuurlijk kijken we ook naar je ambitie. Dit koppelen we aan de wensen van onze opdrachtgevers. Zo garanderen we de perfecte match, want als jij uitblinkt in jouw vak, doen wij dat in het onze.