Carrièretips
5 minuten

Op zoek naar een nieuwe baan?

Maak de juiste vergelijking!

Op zoek naar een nieuwe baan? Maak de juiste vergelijking!

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Dan stel jij daar eisen aan. Logisch. Deze eisen zijn per persoon verschillend. Maar ook weer niet allemaal. Volgens onderzoek van de Intelligence Group blijkt dat de belangrijkste factor bij de zoektocht naar een nieuwe uitdaging het salaris is. In zoektochten naar vacatures wordt hier dan ook vaak als eerste op gefilterd of op gezocht.

Maar let op! Het kan zijn dat jij jouw droomvacature te snel weg klikt. Hoe dat komt? Bonussen en toeslagen kunnen er namelijk voor zorgen dat de salarisrange wél bij jouw wensen past.

Onze tip? Zorg voor een complete vergelijking. Inclusief alle mogelijke bonussen en toeslagen.

Om je op weg te helpen hebben we de meest voorkomende toeslagen en bonussen in een overzicht, mét daarbij natuurlijk een toelichting. Ook hebben we nog een Pro-Tip voor je!

Allereerst, de 13e maand;

13e maand

Bij een 13e maand krijg je een bruto-uitkering van het maandsalaris boven op je normale salaris. Het is dus een extra maand loon. Vandaar de naam: dertiende maand. Of je hier recht op hebt staat omschreven in je cao of arbeidscontract. Let wel op: omdat de 13e maand onder de noemer ‘bijzondere beloningen’ valt betaal je hier ook meer belasting over. Het nettobedrag op je rekening zal dus lager zijn dan een normale maand. De 13e maand uitkering gebeurt altijd aan het eind van het jaar.

Eindejaarsuitkering

Als alternatief op de 13e maand bestaat er de eindejaarsuitkering. Dit is een percentage van het bruto salaris wat je in het hele jaar hebt verdient. Dit is net als de 13e maand afgesproken in je cao of arbeidscontract. Is dit percentage 8 procent? Dan ligt het bedrag ongeveer even hoog als een 13e maand. De meest voorkomende varianten zijn 4 procent (+/- half maandloon) en 8 procent (+/- volledig maandloon).

Winstdeling

Een winstdeling is precies wat je verwacht dat het is: een verdeling van de winst aan het einde van het jaar. In de meeste gevallen zijn deze percentages gelijk verdeeld over alle werknemers maar in sommige gevallen kan dit ook verschillen. Doordat dit een variabele uitkering is kan je vaak lastig inschatten hoeveel dit wordt. Draait het bedrijf een topjaar? Dan profiteer jij hier direct van! Aan de andere kant kan het ook betekenen dat er na een minder jaar geen winst te verdelen valt. Daarom moet je een winstuitkering niet incalculeren als vaste inkomsten. Het is een extraatje.

Ploegentoeslagen

Werk je volgens een ploegenrooster? Dan krijg je natuurlijk ook een ploegentoeslag. Deze heeft een groot effect op jouw salaris en dient dus ook meegenomen te worden in je vergelijkingen! Een uitgebreide uitleg over ploegentoeslagen lees je in het blog ‘De voor- en nadelen van alle verschillende werkroosters in de techniek‘.

Lang verhaal kort; de ploegentoeslag moet je zeker meenemen in je vergelijking!

Overuren- / feestdagen-toeslag

Overwerken of werken op feestdagen. Voor de een is het verschrikkelijk, de ander vindt het geen probleem. Wat de situatie ook is, het voordeel is wel dat werken op feestdagen uitzonderlijk beloond worden. Is dit voor jou dus geen probleem? Neem de afspraken hierover dan ook mee in je vergelijking.  Deze regels staan ook vastgelegd in je cao of arbeidscontract.

Vakantiegeld

Het vakantiegeld. Een bekende. Gedurende het jaar gaat een deel van je loon naar de vakantiegeldpot. Dit bedrag (wat meestal rond de 8% van het salaris ligt) krijg je in mei of juni op je rekening. Het is goed om te weten dat overuren en ploegentoeslag ook meetellen voor je vakantiegeld, mits dit in je cao of arbeidsovereenkomst staat. En ben je voor lange tijd ziek? Ook handig om te weten; wanneer je voor lange tijd ziek bent loopt de opbouw van het vakantiegeld gewoon door.

Reiskostenvergoeding

Het grootste deel van de werkgevers betalen een reiskostenvergoeding. Maar dit is niet altijd vanzelfsprekend. Tot € 0.19 per kilometer kan er een extra bedrag belastingvrij uitgekeerd worden zolang dit in de cao of je arbeidsoverkomst staat. Hierbij maakt het niet uit welk vervoermiddel je gebruikt. Ga je naar werk met het openbaar vervoer? Dan is het verstandig om dit in de onderhandelingen mee nemen. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat een werkgever deze kosten op zich neemt.

Kortom, er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het bepalen of een baan voor jou financieel aantrekkelijk is. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden. Door naar het complete plaatje te kijken zorg jij ervoor dat je alle mogelijkheden openhoudt.