dots

Become a pro:

Werken als servicemonteur

Alles wat jij moet weten over een baan als servicemonteur in de machinebouw.

Powered by
Professionals

Wij zijn Profield. Technisch specialisten die jou matchen met je droombaan als servicemonteur in de machinebouw. Door ons grote netwerk van machinebouwers en specialistische kennis van het vak, begrijpen we wat jij belangrijk vindt én waar we dat kunnen vinden. Of je nu als servicemonteur, service engineer of inbedrijfsteller aan de slag gaat.

Vertel ons wat je zoekt en wij vinden precies wat jij wilt! We houden ook rekening met je salaris, de reisafstand en de wens of je wel of niet internationaal wilt werken. Zodat je op ieder vlak een stap omhoog zet. En niet zomaar een stapje opzij. Natuurlijk altijd in goed overleg, want het draait om jouw werkgeluk.

Wat doet een servicemonteur?

Dankzij een servicemonteur in de machinebouw werken bedrijven in de maak- en procesindustrie zo efficiënt mogelijk. Jij bent namelijk verantwoordelijk om de machines in topconditie te houden. Je wordt opgeleid tot een specialist in specifieke machines, bijvoorbeeld verpakkingsmachines voor producenten in de food. Je gaat zelfstandig aan de slag op locatie bij verschillende klanten, nationaal of internationaal. Afwisselend werk dus, waarbij je veel onderweg bent!

De werkzaamheden van een servicemonteur zijn erg divers: van kleine onderhoudswerkzaamheden tot technische reparaties en aanpassingen. Maar over het algemeen zijn dit je belangrijkste taken:

  • Installeren en inbedrijfstellen van nieuwe machines en installaties;
  • Onderhouden en repareren van machines en installaties;
  • Verhelpen, opsporen en oplossen van mechanische en elektrotechnische storingen;
  • Controleren van de conditie en werking van (onderdelen van) machines;
  • Moderniseren van oudere en gebruikte systemen;Uitvoeren van verschillende metingen en testen;
  • Bestellen van materialen en het maken van je eigen dagplanning;
  • Klanten adviseren over (mogelijke) oplossingen.

 

Ben jij toe aan een volgende stap in je carrière, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?
Solliciteer op één van onze openstaande vacatures. Of plan een gesprek in met één van onze Adviseurs om te kijken welke functie én welke werkgever het beste bij jouw persoonlijkheid, competenties en ambities past. Samen vinden we jouw droombaan in service en onderhoud!

Werkdag

Zo ziet een werkdag als servicemonteur
in de machinebouw eruit

8.00 - 9.00

Goedemorgen! Je hebt je planning en de fileberichten gecheckt en springt in de auto onderweg naar je eerste klant: een industriële bakkerij in Bunschoten-Spakenburg. Je doet er iets langer over dan normaal, maar hier had je qua planning al rekening mee gehouden.

9.00 - 10.30

Bij aankomst begroet je iedereen en ga je meteen aan de slag met oplossen van een mechanische storing in een van de machinelijnen.

11.00 - 14.30

Jouw tweede klus is een inbedrijfstelling van een verpakkingsmachine bij een nieuwe klant. De inbedrijfsteller kan wel wat hulp gebruiken en daarom kom jij een paar uur helpen bij de installatie. Zo leer je de specificaties van de nieuwe machine meteen kennen; handig voor de volgende service- en onderhoudsbeurt bij deze klant.

Rond lunchtijd eet je een broodje mee met de collega’s van dit bedrijf en om half drie is het tijd om naar je laatste klus van vandaag te rijden.

15.30 - 18.30

In een bakkerij in Utrecht staat het maandelijkse onderhoud van de machines op de planning. In een van de verpakkingsmachines moeten onderdelen vervangen worden. Je bestelt direct het benodigde materiaal. Terwijl je daarmee bezig bent, geeft een van de palletiseermachines een ingewikkelde storing aan. Aangezien de productie stil komt te liggen is de druk hoog. Je belt een collega-monteur voor hulp en samen weten jullie de storing op te lossen. Jij blij, en de klant blij; tijd om naar huis te gaan!

Belangrijke competenties voor een servicemonteur

Plannen: je vertrekt vanuit huis naar de klant en bepaalt grotendeels je eigen planning. Je hoort van de afdeling planning welke klanten je die dag moet bezoeken, maar je bepaalt zelf in welke volgorde.

Snel schakelen: komt er een spoedje tussendoor? Geen probleem! Jij past je planning aan, rijdt naar de klant en hebt binnen no-time de oorzaak van de storing gevonden én opgelost.

Zelfstandig: Als servicemonteur ben je veel alleen op pad. Maar omdat je vaak over de vloer komt bij je klanten, kennen ze je daar allemaal. En heb je eigenlijk heel veel collega’s.

Communicatief vaardig: jij bent het visitekaartje van het bedrijf en hebt vaak overleg met collega’s, de klant of opdrachtgever. Je kunt duidelijk aangeven wat heb probleem is en hoe je dit gaat oplossen.

Meet the pro's

Perry Jagt, servicemonteur

@ Contimeta

“Online kwam ik een vacature tegen voor servicemonteur in Utrecht. Ik solliciteerde en zo kwam ik bij Profield terecht. Tijdens het kennismakingsgesprek bij hen op kantoor hebben we mijn wensen en ambities besproken. Zo heb ik aangegeven dat ik graag de buitendienst in wilde, met mijn handen wil werken én dat ik collegialiteit en waardering erg belangrijk vind.”

Lees de case

Jouw marktwaarde: wat ga je verdienen als servicemonteur?

Als fulltime servicemonteur verdien je gemiddeld tussen € 2.500,- en € 4.000,- bruto per maand. Natuurlijk is jouw salaris afhankelijk van factoren zoals ervaring, capaciteiten en de specifieke functie.
Zo kan je als servicemonteur bijvoorbeeld ook rekenen op extra toeslagen, bovenop jouw basissalaris.
Denk bijvoorbeeld aan een buitenlandvergoeding bij een internationale functie of een overwerkvergoeding op het moment dat je na 17.00 uur nog bezig bent met het oplossen van een storing.

Bereken jouw nettoloonEn ontdek wat jij kunt verdienen

Word nóg beter in je vak met deze opleidingen en trainingen

Uitdagingen houden je scherp en on top of your game. Daarom dagen wij al onze Pro’ uit om zichzelf te blijven ontwikkelen. Welke opleidingen, trainingen en certificeringen je kunt behalen om aan de slag te gaan als servicemonteur of welke doorgroeimogelijkheden er zijn?

 

Welke opleiding heb je nodig om servicemonteur te worden?

Om aan de slag te gaan als servicemonteur heb je minimaal een bbl- of mbo-4-diploma nodig in
een technische richting. Opleidingen waaraan je dan kan denken zijn:

  • Werktuigbouwkunde
  • Mechatronica
  • Elektrotechniek
  • Autotechniek
  • Monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties en systemen

 

Certificaten en trainingen

Omdat de techniek continu in beweging is, ben jij als servicemonteur nooit uitgeleerd. Wij raden je dan ook aan om naast je diploma nog een aantal certificaten te halen en regelmatig trainingen te volgen om jouw kennis up-to-date te houden. Zo kan jij snel, veilig én vakbekwaam aan het werk in de maakindustrie.

Certificaten

  • Certificaat VCA Basis
  • Certificaat NEN 3140 VOP
  • Certificaat NEN 3140 VP

Trainingen

  • Elektrotechnisch Storingzoeken
  • Elektrisch Schakelen

De rol van Profield in jouw zoektocht naar een nieuwe uitdaging als servicemonteur?

Bij Profield draait alles om machines; wij bemiddelen professionals die ze ontwerpen, bouwen, bedienen, repareren én onderhouden. Net als jij ademen wij techniek. Daardoor begrijpen we precies wat jij bedoelt.

We onderzoeken samen in welke cultuur jij je goed voelt en natuurlijk kijken we ook naar je ambitie. Dit koppelen we aan de wensen van onze opdrachtgevers. Zo garanderen we de perfecte match, want als jij uitblinkt in jouw vak als service monteur, doen wij dat in het onze.

Onze backoffice zorgt vervolgens dat alles contractueel klopt. Eenmaal aan de slag bij een van onze topwerkgevers in de maak- en procesindustrie? Ook dan blijven we betrokken. We koppelen jou aan een Field Manager. Dit is een ervaren HR-specialist die jou helpt tijdens je eerste jaar bij je opdrachtgever. Hij of zij checkt regelmatig bij je in om te vragen hoe het gaat. Heb je het nog naar je zin, word je nog voldoende uitgedaagd, kunnen we nog iets betekenen op het gebied van scholing? Wij zijn er voor jou!

Onze experts

Niek Koops - Adviseur van de afdeling Service & Onderhound machinebouw

Niek Koops

Adviseur | Afdeling Service & Onderhoud - Machinebouw
Jorn Kappert is adviseur van de afdeling Service & Onderhoud - Machinebouw

Jorn Kappert

Adviseur | Afdeling Service & Onderhoud - Machinebouw

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? dan aan een van onze experts.

Een nieuwe baan is een spannende bezigheid. Dan is het fijn als een ervaren partij je daarbij helpt, onzekerheden wegneemt en vragen beantwoordt. Bij Profield ben je wat dat betreft aan het juiste adres. We hebben een groot netwerk van topwerkgevers in de maak- en procesindustrie. En voor ieder vakgebied een specialist.

Samen met jouw adviseur onderzoek je in welke cultuur jij je goed voelt. Natuurlijk kijken we ook naar je ambitie en praktische zaken als reisafstand en salaris. Bovendien kennen onze specialisten jouw werkzaamheden tot in detail en begrijpen precies wat je bedoelt. Maar ook na het maken van de match blijven we betrokken. Dan word je gekoppeld aan een ervaren HR-specialist -jouw Field Manager- die je begeleidt tijdens jouw eerste jaar bij Profield: de onboarding.

Meer weten over Profield? Check onze unieke Match & Onboardingsformule.

Onze dienstverlening kost jou als professional niets. Sterker nog, doordat onze adviseur jouw arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling uit handen neemt, heb je grote kans dat je arbeidsvoorwaarden erop vooruitgaan.

Ja. Ons doel is een langdurig dienstverband van jou bij één van onze opdrachtgevers. Daar horen natuurlijk dezelfde voorwaarden bij. Daarnaast zijn we, doordat we aangesloten zijn bij de ABU, hier ook toe verplicht.

In de meeste gevallen kan je via jouw werkgever diverse opleidingen en trainingen volgen of certificaten behalen. Om zo een nóg betere professional te worden. Ben je bezig met onboarden? Dan is scholing ook altijd een vast punt op de agenda tijdens de gesprekken met je Field Manager.

Neem contact met ons team van experts