Carrièretips
5 minuten

Je eerste werkdag is altijd spannend

Zo maak je er een groot succes van!

Zo zorg je ervoor dat je eerste werkdag een succes wordt!

een nieuwe omgeving zorgen ervoor dat er een hoop op je afkomt. Het beste is om dit allemaal gewoon op je af te laten komen en jezelf op te stellen als een spons.

Naast de tip hierboven hebben we voor iedereen die op het punt staat om te beginnen meer dan 10 tips op een rij gezet. Zo weet je zeker dat jouw eerste werkdag een succes wordt!

VÓÓR JE EERSTE WERKDAG

Wees uitgerust

Je gaat een intensieve periode tegemoet dus zorg ervoor dat je fris en fruitig aan de start staat.

Wees op tijd

2 minuten te laat op je eerste werkdag, ach dat moet toch kunnen.. Nee, dat kan niet! Een slechtere eerste indruk kun je namelijk niet maken. Sterker nog, zorg ervoor dat je 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig bent en weet naar welk contactpersoon je moet vragen bij binnenkomst. Jij hebt er namelijk zin in!

Zorg dat je klaar bent om aan de slag te gaan

De juiste kleding is verplicht tijdens het werken. Laat je overhemd dus thuis als je in de werkplaats staat. Wees op de hoogte van de kleding- en veiligheidsvoorschriften. Meestal geeft je contactpersoon dit van tevoren aan, maar het kan ook vergeten worden. Het zou vervelend zijn als jij op je Nikes aankomt terwijl je S3 veiligheidsschoenen aan moet op de werkvloer.

Geen privé afspraken onder werktijd!

Laat zien dat jij graag echt focust op het inwerken en het leren kennen van je collega’s en de processen. Probeer die tandartsafspraak even na werktijd in te plannen of stel het wat uit. Behalve als er echt iets is, dan moet je natuurlijk gewoon naar de dokter. Wel even aangeven bij je leidinggevende!

TIJDENS JE EERSTE WERKDAG

Wees enthousiast en toon interesse in je nieuwe collega’s

Door aan je nieuwe collega’s te laten zien dat jij enthousiast bent en interesse in ze hebt, word je sneller opgenomen en geholpen. Tip: ga met ze lunchen. Stel ze vragen en vertel je eigen verhaal.

Luisteren luisteren luisteren

Natuurlijk vertel jij wat over jezelf. Maar nog belangrijker is dat je goed luistert. Door op te vangen waar collega’s over praten kom je veel te weten over wat er bij jouw nieuwe werkgever speelt. Handige informatie om te onthouden zodat je weet wat er belangrijk en minder belangrijk is tijdens jouw eerste werkzaamheden. Zoals al gezegd; wees als een spons en absorbeer alles! Alles? Alles.

Laat je privé telefoon even voor wat het is

Zo weet je zeker dat je niet ongeïnteresseerd over komt of afgeleid wordt. Dus gewoon even niet doen. Vanavond kan je weer.

Wees proactief!

Jouw eerste werkdag is ook voor je collega’s even wennen. Soms kan het voor komen dat jij even niets te doen hebt. Wees dan proactief en vraag zelf even wat je kan doen of ruim je werkplek even op. Maak je gelijk duidelijk dat je productief wilt zijn.

Durf te vragen #dtv

Twijfel je ergens over of is iets onduidelijk? Stel vragen! Alles is nieuw dus het is niet gek dat je een hoop vragen hebt. Door ze gewoon te stellen maak je alles veel sneller eigen en weet je wat er van je verwacht wordt.

Wees niet negatief over je vorige werkgever

Dit gebeurt wel vaker. Iemand heeft een nieuwe baan en krijgt de vraag: Waarom ben je eigenlijk vertrokken bij je vorige werkgever? Wat volgt is een 10 minutenlang betoog over waarom het bedrijf zo slecht is en wat er allemaal wel niet mis is. Niet doen. Er zijn wel 20 redenen te bedenken waarom je dat gewoon niet moet doen maar het is vooral niet netjes om na te trappen. Houd de eer aan jezelf. Staat je beter

NA JE EERSTE WERKDAG

Bespreek je eerste werkweek met je leidinggevende

Hoe vindt hij het gaan? Heeft hij nog tips? Meestal gebeurt dit vanuit je leidinggevende maar als dit er tussendoor schiet kan je er natuurlijk zelf ook naar vragen. Zo laat je zien dat jij jezelf graag blijft verbeteren en er niet bent om gewoon je uurtjes vol te maken.

Geef jezelf wat tijd om bij te komen

Houd er rekening mee dat je op je eerste werkdag veel indrukken en informatie te verwerken krijgt. Dit moet je natuurlijk allemaal even in laten werken. Neem ’s avonds dus lekker de tijd om wat te relaxen en bij te komen.

Ga jij binnenkort aan de slag bij een nieuwe werkgever? Sla de tips op en pas ze toe! Veel succes!