Carrièretips
5 minuten

Sluit je niet perfect aan op de functie-eisen?

Toch solliciteren!

Waarom je toch moet solliciteren als je niet perfect aansluit op de functie-eisen

In vacatures wordt altijd verteld over de organisatie, de functie én de functie-eisen. Mag je absoluut niet solliciteren wanneer je een van de eisen niet kunt afvinken? Wanneer moet je de sprong gewoon wagen? Wij vertellen het je graag.

Opleidingsniveau

In (bijna) iedere vacature wordt gesproken over het opleidingsniveau. Het woordje ‘minimaal’ staat er vaak zelfs nog bij. Wij merken dat het opleidingsniveau vooral gebruikt wordt om in te kunnen schatten wat het denkniveau van iemand is. Door aan te kunnen tonen dat jij beschikt over een bepaalde opleiding maak je duidelijk dat je de denkcapaciteit hebt om de functie aan te kunnen. Toch zijn er enorm veel mensen met meerdere jaren ervaring in een specifieke functie maar zonder de opleiding die genoemd wordt in de vacature. Laat je dus niet afschrikken door het woordje ‘minimaal’. Als jij erin vertrouwd dat je de kennis en capaciteiten hebt om de functie aan te kunnen dan kan je hier prima omheen.

Werkervaring

Heb je een mooie opleiding behaald maar nog geen relevante werkervaring opgedaan? Hier is vaak ook speling in te vinden. Het komt voor dat starters afschrikken van een minimaal aantal jaren werkervaring maar dit is nergens voor nodig. Je kan bijvoorbeeld met bijbaantjes uit het verleden ook aantonen dat je een betrouwbare werknemer bent waar een werkgever op kan rekenen. Iedere werkgever is opzoek naar talent voor de lange termijn en met de juiste begeleiding ben jij misschien wel (lees: waarschijnlijk) precies de persoon die gezocht wordt!

Branche specifieke ervaring

Specifieke werkervaring zoals in de food of in de plastic-industrie kan wat lastig zijn omdat deze vaak hand in hand gaat met certificaten die daarbij komen kijken. Denk hierbij aan voedselveilig werken, HACCP of VCA. Natuurlijk is het mooi meegenomen als je deze al op zak hebt maar in de praktijk hebben bedrijven er geen moeite mee om certificaten of opleidingen mee te nemen in jouw inwerktraject. Vooral als dit betekent dat er een goede werknemer tegenover staat! Werkgevers die zulke specifieke vacatures uitzetten weten dat ze opzoek zijn naar het schaap met de vijf poten en staan vaak wel degelijk open voor sollicitanten die er nog niet zijn maar gemotiveerd zijn om er te komen.

Wel of niet solliciteren?

Dus hoe kan je het beste omgaan met een vacature waar je niet zeker van bent? Bij twijfel ALTIJD solliciteren! Wat je zou kunnen doen is het toevoegen van een begeleidende brief. Hierin kan je precies uitleggen waarom jij precies de persoon bent die gezocht wordt!

Hulp nodig?

Bij bemiddelaars als Profield werkt dit zelfs nog iets anders. Doordat wij in contact staan met meer dan 500 technische bedrijven weten we precies waar jij wel past. Zet je dus liever een aantal opties op een rij? Neem dan een kijkje tussen onze vacatures of laat je door onze adviseurs adviseren!