Carrièretips
5 minuten

Geen nieuwe uitdaging vanwege je vaste contract?

Hier moet je rekening mee houden

Waarom een vast contract jou niet moet weerhouden van een baanwissel

Kiezen voor een nieuwe baan betekent veel voor je werkgeluk. Naast mogelijk betere voorwaarden en leuker werk kom je ook in een nieuwe werkomgeving met andere collega’s. Toch blijkt uit recent onderzoek van Intermediair dat bijna de helft van werkend Nederland niet wisselt van baan, omdat ze hun vaste contract niet willen opgeven. Maar is dat een terechte keuze?

Graag vertellen wij je meer over de impact van een nieuwe baan op jouw baanzekerheid. Vervolgens kan jij de keuze maken die het beste bij jouw situatie past.

Redenen waarom getwijfeld wordt bij het opzeggen van een vast contract:

(On)zekerheid over de toekomst

Jij wilt natuurlijk graag zeker zijn van werk en daarmee inkomen. Vooral na de afgelopen periode waarin veel mensen toch in onzekerheid hebben gezeten. Maar wie naar de markt kijkt, trekt de duidelijke conclusie dat deze zorg onterecht is. De industrie groeit namelijk keihard door. Na een stijging van 7.5% in 2021 is de verwachting voor dit jaar nog eens rond de 2.5% groei.

Dit betekent dat er meer vraag naar (technisch) personeel is en dat tijdelijke contracten sneller naar vaste contracten worden omgezet.

Periode tót vast contract

Ook wanneer de kans op een snelle vaste aanstelling steeds groter is hechten we veel waarde aan de zekerheid van een vast contract.

Om werkgevers te stimuleren goed personeel een vaste aanstelling te bieden is er duidelijke wet- en regelgeving. Hierin staat vermeld wanneer jij als werknemer verplicht een vast contract aangeboden moet krijgen. En dat is sneller dan gedacht!

Als werknemer krijg jij automatisch een vast contract als je:

  • Meer dan 3 tijdelijke contracten hebt gehad bij dezelfde werkgever.
  • Meer dan 3 tijdelijke contracten hebt gehad voor hetzelfde soort werk bij opeenvolgende werkgevers, Er is dan sprake van ‘opvolgend werkgeverschap’.

Voorbeeld: Als je bij Profield na een jaarcontract overstapt naar een contract bij de werkgever telt het jaar bij Profield ook mee. Jij gaat vervolgens na maximaal twee jaar over op een vast contract.

Let op: Bovenstaand principe geldt ook wanneer de periode tussen werkgever A en werkgever B minder dan 6 maanden duurt.

Voorbeeld 2: Jij werkt 12 maanden bij werkgever A maar krijgt geen contractverlenging. Bínnen 6 maanden start jij in een vergelijkbare functie bij werkgever B, dan tel je de gewerkte maanden bij werkgever A gewoon mee.

Ga jij van werkgever A naar werkgever B maar zijn de werkzaamheden niet vergelijkbaar? Dan gelden de genoemde zaken bij punt twee niet.

hypotheek afsluiten

Bij het berekenen van een hypotheek houdt een hypotheekverstrekker altijd rekening met de zekerheid van jouw inkomsten. Een vast contract toont deze zekerheid aan. Dit is dan ook de meest gebruikelijke weg naar een hypotheek. Maar het is niet de enige route naar de beste deal.

Wil jij een hypotheek afsluiten maar heb je nog geen vaste arbeidsovereenkomst? Dan kan jij jouw werkgever vragen om een intentieverklaring. Hiermee geeft de werkgever aan dat ze de intentie hebben om je een vast contract aan te bieden. Voor de meeste hypotheekverstrekkers geeft dit voldoende zekerheid om jou toch een goede hypotheek te bieden!

Dus heb jij verhuiswensen? Maak dit dan tijdens je sollicitatiegesprekken al kenbaar. Wellicht kan je hier gelijk afspraken over maken met jouw toekomstige werkgever.

Wat als mijn nieuwe baan tegenvalt?

Valt je nieuwe baan tegen? Geen zorgen, je komt niet zomaar op de bank te zitten. In Nederland zijn er vanuit de overheid namelijk een aantal regelingen die jou als werknemer beschermen. Te beginnen met de aanzegplicht.

Aanzegplicht

Voor tijdelijke contracten die minimaal 6 maanden gelden geldt namelijk de aanzegplicht. Dat betekent dat zowel de werkgever als de medewerker moeten aankondigen dat zij van plan zijn om het tijdelijke contract niet te verlengen. Dit zorgt ervoor dat je als werknemer minimaal een maand hebt om een nieuwe baan te vinden. Vergeet jouw werkgever dit op tijd te doen? Dan staat hier een vergoeding tegenover die jou voorziet van extra inkomsten.

Transitievergoeding

Als een werkgever toch besluit om een tijdelijk contract niet te verlengen dan staat hier een transitievergoeding tegenover. Net als de aanzegplicht is dit al het geval bij contracten vanaf 6 maanden! Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Deze vind je terug op de website van de Rijksoverheid.

Een transitievergoeding geeft dus ook een extra impuls aan je inkomen tijdens de periode van jouw zoektocht. Dit kan je bijvoorbeeld inzetten voor opleidingen of cursussen om nóg beter aan te sluiten bij een eventuele volgende baan.

Conclusie

De waarde van een vast contract is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Nu jij het volledige beeld van de gevolgen van een baanwissel hebt kan je deze keuze zelf goed maken. Wij willen je in ieder geval meegeven dat een baan waar jij optimaal werkgeluk kunt ervaren veel waard is. Laat je dan ook niet tegenhouden door zaken die onzeker lijken, maar dit niet per se zijn.

Heb jij vragen over de gevolgen van een baanwissel voor jouw situatie? Neem contact op met een van onze specialisten hieronder! Zij kunnen je van advies voorzien en duidelijkheid bieden.