Carrièretips
5 minuten

Techneut, verdien jij wel genoeg?

Ontdek jouw marktwaarde

Techneut, verdien jij wel genoeg?

Verdien ik wel genoeg vergeleken met andere mensen in mijn functie? Hoeveel zou ik moeten verdienen? Of: Hoeveel kan ik ergens anders krijgen? We denken er allemaal wel eens over na. Dat we er in Nederland niet open met elkaar over praten maakt het beantwoorden van deze vraag nog wat minder makkelijk.

Om te bepalen of jouw salaris marktconform is heb je een aantal opties. Deze opties & tips om je salaris te verhogen heb ik hieronder op een rijtje gezet.

Mooie term, marktconform, Maar wat betekent het nou écht? Een marktconform salaris betekent in principe dat je een beloning ontvangt die in evenwicht is met dat wat collega’s in de markt ontvangen. Nog steeds erg vaag als je het mij vraagt, daarom proberen we die term zo veel mogelijk te ontwijken.

HOE KOM IK ERACHTER OF IK GENOEG VERDIEN?

Vraag het

Om te bepalen of je genoeg verdient kan je beginnen met het vragen aan je directe collega’s. Ze zullen er niet allemaal om staan te springen dit met je te delen dus kies zorgvuldig. Houd er hierbij wel rekening mee dat jij en je collega misschien verschillen in leeftijd en ervaring. Ook jullie secundaire arbeidsvoorwaarden zouden kunnen verschillen, het is goed om dit mee te nemen in je vergelijking. Door het gewoon te vragen aan een collega weet je vrijwel direct of er ruimte is om de onderhandeling aan te gaan.

Ik denk dat ik te weinig verdien, hoe verhoog ik mijn salaris?

Je hebt je salaris vergeleken en bent tot de conclusie gekomen dat je onder gemiddeld beloond wordt. Wat nu? De beste manieren om in aanmerking te komen voor een salarisverhoging zijn het oppakken van nieuwe taken binnen de organisatie, jezelf ontwikkelen middels cursussen en trainingen of een nieuwe functie intern op te pakken. Dit soort ontwikkelingen bieden ruimte om het over je salaris te hebben.

Vind jij dat je voor je huidige inspanningen meer beloont moet worden? Naast het uitvoeren van extra taken of wijzigen van je functie kan je natuurlijk ook je leidinggevende aan zijn jasje trekken en het gesprek aangaan.

Houd bij het aangaan van zo’n gesprek rekening met een aantal zaken.

Heeft jouw werkgever een cao?

Dan ben je ingedeeld in een schaal en trede. De schaal waar je in zit is weinig aan te doen, dit is namelijk gebaseerd op je functie. De trede daarentegen biedt vaak ruimte. De schaal is de trap, de trede is waar jij op dit moment staat. Hier kan je dus stappen op zetten.

Heeft jouw werkgever geen cao?

Dat biedt kansen, er is dan vaak meer ruimte voor de onderhandelingen.

Het gesprek

Tijdens het gesprek is het van belang dat jij kunt onderbouwen waarom je vindt dat je meer moet verdienen. Schrijf dit dus van tevoren op of werk het uit. Houd hierbij ook rekening met eventuele tegenargumenten. De kans dat je leidinggevende vraagt waarom jij meer zou moeten verdienen is groot. Houd het dan dicht bij jezelf, wijs niet simpelweg naar Pietje die meer verdient maar onderbouw waarom jij het verdient.

Bepaal in ieder geval van tevoren waar je op hoopt uit te komen. Zonder doel kan je niet scoren.

Tip: Ga in de onderhandeling iets boven je gewenste salaris zitten. Hierdoor bied je ruimte om te onderhandelen en eventueel in het midden uit te komen. Zijn jullie beiden gelukkig. ????

Is het gelukt? Gefeliciteerd! Maak het allemaal niet in een keer op hè!

Geen succes? Dan blijven er nog 2 opties over: je blijft en accepteert je salaris of je kijkt eens verder of het gras groener is aan de overkant. Een nieuwe baan is dé uitgelezen kans om je salaris te verhogen.

LIEVER NIET ZELF DE ONDERHANDELINGEN AANGAAN?

Een van de redenen om te kiezen voor Profield als bemiddelaar is dat al dit werk voor je gedaan wordt. Je bespreekt samen je gewenste salaris en je adviseur doet de rest. Ben je benieuwd welke opties jij hebt?

Kom eens kennis maken met een van onze gespecialiseerde adviseurs!

Klik hieronder en vul je gegevens in We nemen binnen 48 uur contact met je op, beloofd.