Carrièretips
5 minuten

Soft skills: Wat zijn het

& waarom zijn ze zó belangrijk voor je CV?

Ons geheim voor een perfecte match?

Simpel, wij zoeken altijd naar de match op praktische vaardigheden én soft skills!

Bij het lezen van een vacature zijn de eisen voor de praktische vaardigheden (hard skills) altijd duidelijk: minimale opleiding, jaren werkervaring of ervaring in een specifieke branche. Maar dit is niet het enige waar je op moet letten. Er zijn namelijk ook eisen die niet meetbaar zijn. Zoals flexibiliteit of creativiteit. Dit zijn soft skills.

In dit artikel leggen we uit wat soft skills zijn en hoe jij ze kunt toepassen in je zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

Wat zijn soft skills?

Soft skills worden ook wel persoonlijke vaardigheden genoemd. Dit kan zowel een vaardigheid zijn, of een vorm van positief gedrag die jou omschrijft. Denk bijvoorbeeld aan klantgerichtheid, teamwork of creativiteit. Het zijn vaardigheden die jij hebt opgedaan en bij elke nieuwe baan kunt inzetten. Zelfs als het een compleet andere baan met nieuwe taken of in een nieuwe branche is.

Waarom zijn soft skills belangrijk?

Omdat soft skills jou onderscheiden van je collega’s of andere sollicitanten. Het vertelt wat jou anders maakt dan anderen met hetzelfde diploma. Dat de focus op soft skills steeds belangrijker wordt laat ook Google zien. Een blik op Google Trends vertelt dat er in het afgelopen jaar vaker dan ooit naar soft skills in vacatures wordt gevraagd. Dit laat zien dat het voor werkgevers een belangrijker wordend item is. En dus ook voor jou! Als jij je soft skills goed kent, en op je cv of LinkedIn vermeldt, is de kans op een goede match natuurlijk veel groter dan wanneer je alleen je hard skills deelt.

Wat opvalt is dat veel mensen wél op de hoogte zijn van hun eigen soft skills, maar dit nog achterwege laten bij het opstellen van een cv. Zonde! Heb jij nog niet nagedacht over jouw soft skills? Hieronder vertellen we je hoe je jouw soft skills kiest.

<strong>Hoe kies je jouw soft skills?</strong>

Om de juiste soft skills voor jouw cv te kiezen raden we je aan om terug te kijken. Welke rol nam ik aan tijdens projecten op school? Welke banen heb ik uitgevoerd? Wat voor type werkzaamheden voerde ik uit? Door verbanden te leggen tussen werkzaamheden en jouw kwaliteiten kom je tot soft skills die bij jou passen.

Zo vertelt een veelzijdige baan uitvoeren je dat jij flexibel bent en snel kunt schakelen. En het feit dat jij tijdens je studie vaak de leiding pakte tijdens projecten zegt veel over jouw leiderschapskwaliteiten. Wees bij het opstellen van je soft skills niet bang om ruim te denken. Sommige soft skills lijken op dit moment misschien niet van belang, maar kunnen een toekomstig werkgever juíst wel triggeren om het gesprek met je aan te gaan.

Meer inspiratie nodig? Bekijk deze lijst met voorbeelden van 87 soft skills.

<strong>Soft skills in vacatures</strong>

  • In een vacature hebben de functie-eisen in de meeste gevallen een prominente plaats. Maar dit is niet de enige plek waar je kunt zien of jouw ervaring aansluit bij de functie. De introductie tekst van een vacature is namelijk een goudmijn voor het vinden van gevraagde soft skills. Bijvoorbeeld:Een bedrijf heeft een nieuw machinepark. Soft skill = aanpassingsvermogen/leergierig
  • Je werkt samen met een andere afdeling. Soft skill = communicatieve vaardigheden/teamspeler
  • Je werkt op locatie bij een klant. Soft skill = klantgerichtheid

Door op deze manier naar vacatureteksten te kijken help jij jezelf ook beter bij het bepalen of de functie bij je past.

Pro Tip

Een motivatiebrief is de perfecte plek om te vertellen over de soft skills die jij en de functie met elkaar overeenkomen!

Hoe verwerk je soft skills in je CV?

Je soft skills verdienen een eigen plek op jouw cv. Noem het jouw persoonlijke vaardigheden. Let op: Veel mensen maken een korte opsomming met vaardigheden, zonder toelichting. Hier kan jij het verschil maken! Vermeld de soft skills die jou perfect omschrijven én vertel waarom. Hoe?

Bijvoorbeeld:
Verantwoordelijkheid: In mijn tweede jaar bij werkgever A heb ik vrijwillig mijn VCA-certificaat behaald omdat veilig werken voor mij belangrijk is

Klantgerichtheid: Tijdens mijn baan als servicemonteur bij werkgever B heb ik altijd goede feedback gehad van de klant. Klanten hebben meerdere malen specifiek naar mij gevraagd om langs te komen.

Lang verhaal kort;

  • Soft skills zijn enorm belangrijk bij het vinden van een nieuwe uitdaging.
  • Door de juiste skills te vermelden op je CV is de kans op een goede match met jouw droombaan véél groter.
  • Breng eerst al jouw soft skills in kaart. Zoek hierbij naar verbanden tussen werkzaamheden die je gedaan hebt en jouw kwaliteiten.
  • Vermeld je soft skills vervolgens, inclusief een uitleg of voorbeeld, onder een kopje ‘Persoonlijke vaardigheden’ op je CV!

Veel succes.