Meet the pro's
5 minuten

Van data analist naar PLC programmeur: zo is het Dennis Moors gelukt!

Meet the Pro’s: PLC programmeur Dennis Moors

Als data engineer miste ik raakvlakken met mijn interesse; techniek

Wist je dat we bij Profield onze werkwijze altijd vergelijken met het racen op een circuit?! Iedere bocht vraagt weer wat anders, iedere fase van de race ook. Onze adviseurs kennen het circuit door een door en helpen jou naar een podiumplaats. Dat noemen we Powered by Professionals.

Eén van onze technische professionals die onlangs de finish van het Profield Circuit heeft gehaald, is PLC programmeur Dennis Moors. Hoe hij deze race van start tot finish heeft ervaren? We vroegen het hem zelf.

Nieuwe focus: van data analist naar PLC programmeur

Na het behalen van zijn hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde en master Information Management ging Dennis het werkveld in als data analist en groeide hij in korte tijd door tot data engineer. Maar na een tijdje kwam Dennis erachter dat dit toch niet dé baan van zijn dromen was. “Acht uur per dag achter de pc zitten, bleek toch niet helemaal mijn ding te zijn. De resultaten van mijn werk werden niet echt tastbaar. En daarnaast had mijn functie te weinig raakvlakken met mijn interesse; techniek. Dus besloot ik te switchen naar een ander vakgebied. Na gesprekken met diverse jongens uit mijn netwerk, kwam de functie PLC programmeur naar voren. Tijdens mijn online zoektocht kwam ik Profield meerdere keren tegen op vacaturesites. Ze leken mij een partij te zijn die verstand heeft van techniek. En dus besloot ik ze te benaderen”, vertelt Dennis.

Het Profield Circuit: van start tot finish

“Na mijn sollicitatie bij Profield werd ik uitgenodigd bij hen op kantoor. Tijdens de eerste kennismaking hebben we mijn profiel bekeken en vijf opties besproken die eventueel aansloten bij mijn competenties en ambities. Zo kreeg ik een beter beeld wat Profield voor mij kon betekenen én kon mijn Adviseur Danny Moelker polsen wat ik van die profielen vond. We hebben de selectie iets aangescherpt en uiteindelijk heb ik bij twee bedrijven gesolliciteerd” vertelt Dennis over de eerste drie bochten van het Profield Circuit. “Voorafgaand aan de sollicitatiegesprekken kreeg ik diverse tips vanuit mijn Adviseur, zodat ik goed voorbereid het gesprek in kon gaan. Ik had de luxe dat beide organisaties wel verder met mij wilden, en Profield heeft mij ook heel goed begeleid in die keuze”, vertelt Dennis verder. “Profield ziet het belang van op je plek zitten bij je werkgever. Na het eerste gesprek werd ik gebeld door Danny om te vragen of ik al een goed beeld had van de organisatie en of ik mijzelf daar zag werken. Of dat er nog onduidelijkheden waren. Profield adviseerde dan ook om niet te snel ergens ja op te zeggen. Eerst moesten al mijn vragen weg zijn, voordat ik een keuze ging maken. Ik heb dan ook meerdere gesprekken gehad voordat ik uiteindelijk de keuze maakte voor Elma. Daar ben ik 1 september 2022 gestart als PLC programmeur. Sindsdien ben ik vanuit Profield ook gekoppeld aan een Field Manager. Gerrit Bakker is nu mijn eerste aanspreekpunt bij vragen.”

Werken als PLC-programmeur bij Elma: “Een nieuwe uitdaging die ik met beide handen aangrijp”

“Als PLC programmeur bij Elma houd ik mij bezig met het ontwikkelen en beheren van PLC-software. Dit stukje techniek zorgt ervoor dat de machines en de processen die daarbij horen versneld en geautomatiseerd kunnen worden. Naast het stuk programmeren word je als PLC programmeur ook gedwongen om wat vaker de vloer op te gaan. Want daar merk je pas het effect van hetgeen je geprogrammeerd hebt. Je moet naast programmeerkennis, dus ook wel verstand hebben van elektrotechniek. Je opereert namelijk op de grens van waar de computer fysiek wordt. Om de fijne kneepjes van het vak te leren, word ik gekoppeld aan een partner die mij de eerste maanden op sleeptouw neemt. Die uitdaging grijp ik met beide handen aan. Want stilstaan is voor mij geen optie. Ik houd niet van black boxes, dus als ik een klik heb met het onderwerp, wil ik elk vraagteken voor mezelf wegwerken. Ik wil weten hoe iets werkt en hoe het in elkaar steekt, om zo mijn kennis aan te vullen en een bedrijf ook echt verder te kunnen helpen”, vertelt Dennis. Over bedrijven verder helpen gesproken; volgens mij ga je Elma ook nog op andere gebieden helpen, toch? “Klopt. Zodra ik het PLC-werk zelfstandig op kan pakken, ga ik ook één à twee dagen per week meehelpen bij projecten op het gebied van data-analyse. Zo kan ik mijn kennis op dat gebied ook delen met Elma. Het wordt dus een erg gevarieerde functie, waar ik een hoop kan leren én waarbij ik niet meer acht uur per dag achter de pc zit. Precies waar ik naar op zoek was dus!”

Ga jij de challenge aan? Solliciteer bij Profield en word ook een pro

Ga jij net als Dennis, als technisch specialist, de challenge aan? Neem dan een kijkje tussen onze engineering & IT vacatures en solliciteer als software engineer, hardware engineer, PLC programmeur of mechanical engineer bij Profield! Heb je eerst nog vragen? Over onze werkwijze of een specifieke vacature? Stuur onze adviseur Danny Moelker dan een appje. Wij helpen jou graag aan jouw droombaan in de maak- en procesindustrie.