Carrièretips
5 minuten

Hoe Yacob robots ogen geeft.

Met vision technology

Hoe Yacob robots ogen geeft met vision technologie

Eind vorig jaar raakte ik in gesprek met Yacob, een HBO geschoolde jongeman afkomstig uit Noord-Holland. Een leuk gesprek waarin we van beide kanten veel vragen hebben kunnen stellen. Dit leidde aan mijn kant tot een extra onderzoek op internet naar de kennis en technieken die hij benoemde. Van sommige zaken had ik gewoon nog meer kennis nodig om volledig te begrijpen wat hij gedaan had. Wat een interessante professional!

Tijdens zijn stage had hij veel met vision gewerkt en bedacht hij o.a. een systeem voor gezichtsherkenningen, wat gebruikt kon worden voor het herkennen van emoties van mensen, bijvoorbeeld goed toepasbaar op openbare locaties zoals Schiphol. Met zijn studie Technische Informatica was hij een kruising tussen een techneut en IT’er en daarmee de nieuwe generatie van techneuten en engineers waar zoveel vraag naar is. ‘Ik programmeer graag en wil iets doen met Robotica’  was de opmerking van Yacob die bij mij bleef hangen. Een leuke vraag waarmee ik graag aan de slag ging.

GEEN PERFECTE MATCH, WEL AANTREKKINGSKRACHT

De aanleiding tot onze kennismaking was een vacature van PLC-programmeur bij een bedrijf dat werkt in de robotica branche. Het bedrijft maakt robottoepassingen voor de industrie en realiseert projecten voor staalproducenten en staalverwerkende bedrijven over heel de wereld. Robots die bij wereldspelers in de industrie, gevaarlijke taken van mensen overnemen. Robots die processen niet alleen efficiënter maar ook nog veiliger maken.

Als programmeur van PLC’s ben je veelal bezig met het maken van programmatuur voor de aansturing van apparaten en machines in een bepaald proces. Het bedrijf en Yacob waren het er na het kennismakingsgesprek over eens dat het programmeren van PLC’s alleen, niet de nodige uitdaging biedt. Voor Yacob was daar zeker nog het nodige in te leren maar hij vroeg zich af of alleen met PLC’s werken de juiste stap voor hem zou zijn. Hij heeft tenslotte 4 jaar gestudeerd en vele verschillende programmeertalen geleerd. De techniek in- en achter de PLC is uitdagend maar vaak niet de keuze voor IT’ers. Toch was er een bepaalde aantrekkingskracht en dit leidde tot een interessante kennismaking.

WAARDE VOOR DE ORGANISATIE

Naast dat het bedrijf jaarlijks vele standaard robotproducten realiseert krijgen ze ook klant specifieke aanvragen binnen. ‘We doen meestal één special per jaar, omdat we het leuk vinden, maar ook om onszelf te blijven vernieuwen. Er zit natuurlijk wel een risico aan’ aldus de Managing Director. Aanvragen die veelal ontstaan vanuit een probleem bij de klant en uiteindelijk moeten leiden tot een robot gerelateerde oplossing. Zowel de directeur als de medewerkers vonden de vraag ‘hoe kan deze engineer bijdragen aan de projecten en waarde toevoegen binnen de organisatie?’ lastig om te beantwoorden. De uitnodiging voor een tweede gesprek bleef uit. In principe heel logisch want iemand moet uitgedaagd worden op zijn terrein, maar daarnaast ook zijn waarde voor de organisatie kunnen bieden.

‘WE DOEN MEESTAL ÉÉN SPECIAL PER JAAR, OMDAT WE HET LEUK VINDEN, MAAR OOK OM ONSZELF TE BLIJVEN VERNIEUWEN.’

Als bemiddelaar heb je daarin wel de rol om beide partijen bij elkaar te brengen, en soms ook bij elkaar te houden. Zeker als je er zelf in geloofd. Uit de gesprekken met de directeur bleken er ook steeds meer vision gerelateerde aanvragen binnen te komen. Onder andere uit de Duitse staalverwerkende industrie. Aan de kant van Yacob was het vooral lastig te voorspellen of hij volledig in zijn kracht zou staan binnen de organisatie. Echter merkten wij ook dat invulling van zijn wensenpakket; werken met robotica, kunnen programmeren, interesse in vision, klant specifieke projecten oppakken en nadenken over nieuwe toepassingen bijna niet realiseerbaar was bij andere organisaties in de regio. Ze zijn verder met elkaar in gesprek gegaan en hebben na een goed gesprek besloten dat Yacob invulling kon gaan geven aan de functie.

AANGENAAM VERRAST

Toen ik 3 maanden later, voor een tussentijds evaluatiemoment, de bedrijfshal binnenliep zag ik Yacob staan met in zijn hand het besturingspaneel van de robot. Op een beeldscherm was hij de data van de robot aan het analyseren. Er was inderdaad een projectaanvraag uit Duitsland binnengekomen waarbij vision de oplossing kon zijn voor het automatiseren van een bepaalde verwerkingsstap in het productieproces. Normaal gesproken werd er een bewerking uitgevoerd door een persoon die daar in aanraking kwam met schadelijke dampen. Iets wat de Duitse producent van auto-onderdelen graag vervangen zag door een robot. Veiliger maar ook efficiënter. Het detecteren van de producten in dat proces kon gerealiseerd worden door vision technologie.

Yacob is hier samen met een robotprogrammeur bezig met het programmeren van het vision systeem op de kop van de robot. Ze kijken samen naar hoe dit systeem samenwerkt met de andere bewegingen van de robot. De robot zelf stond op een rails en hiervoor had hij een aantal veiligheidsscanners geselecteerd en deze in het programma geïntegreerd. Hij was dus daadwerkelijk bezig met robotica, klantspecifieke aanvragen realiseren, programmeren, vision technologie en bovenal aan het nadenken over hoe nieuwe technologieën kunnen worden toegepast.

DE WAARDE VAN PROFIELD

Naast het feit dat wij enorm blij zijn dat Yacob er een mooie baan aan overgehouden heeft, is dit voor ons op verschillende manieren een enorm mooie case geweest. We hebben als bemiddelende partij twee vraagstukken bij elkaar kunnen brengen wat ze beiden afzonderlijk, hoogstwaarschijnlijk, niet was gelukt. Het bedrijf heeft naast het verkrijgen van een goede nieuwe medewerker ook de mogelijkheid om in te gaan op nieuwe of andere klantvragen en kan hierdoor op meerdere vlakken waarde bieden voor haar klanten.

Wij hebben daarbij gezien hoe de kruising van kennis rondom mechaniek, elektrotechniek en IT toepasbaar wordt binnen de maakindustrie en waarom dat zo belangrijk is met het oog op de toekomst. Een interessant bemiddelingstraject dat aantoont dat de juiste persoon op de juiste plek kan leiden tot directe meerwaarde voor een bedrijf en haar klanten.

Een mooi verbeeld dat bemiddeling meer is dan alleen een kandidaat aan een vacature koppelen!