Carrièretips
5 minuten

Nieuwe baan in de maak- en procesindustrie?

Hier moet je op letten!

10 zaken waar jij op moet letten bij het veranderen van baan

Uit onze data en statistieken van Google Trends blijkt dat de meeste mensen starten met een nieuwe baan in januari en september. Waarom juist deze maanden? Grote kans dat werknemers eerst nog even willen genieten van hun zomer- of kerstvakantie. Om een oude baan af te sluiten en zich weer volledig op te laden voor de nieuwe uitdaging. Maar deze vakanties worden ook gebruikt om na te denken over wat je nu echt wilt. Ben ik nog gelukkig op mijn huidige werk of ben ik toe aan iets nieuws?

Wanneer jij de keuze maakt om een nieuwe baan te gaan zoeken, dan komt er veel op je af. Van het zoeken naar een passende vacature en het solliciteren tot het onderhandelen over je salaris en het schrijven van je ontslagbrief. In deze blog lees je waar je op moet letten, zodat jij goed voorbereid start aan je nieuwe uitdaging in de maak- of procesindustrie.

Voor en tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe baan in de maak- en procesindustrie

Je bent eruit. Jij gaat op zoek naar een nieuwe baan. Maar het vinden van de juiste baan -die matcht met jouw wensen en ambities- vereist wel wat aandacht. Om goed voorbereid het gesprek aan te gaan, adviseren we je om in ieder geval met de volgende punten rekening te houden:

Zorg voor een up-to-date cv

Jouw sollicitatie (vaak inclusief cv) is de eerste kennismaking tussen jou en je toekomstige werkgever. Zorg daarom voor een goede eerste indruk. Want daarmee vergroot je jouw kansen op een nieuwe uitdaging. In deze blog vind je 7 tips die je kunt gebruiken om je cv een stuk interessanter te maken. En zo jouw baankansen te vergroten.

Arbeidsvoorwaarden

Aan een nieuwe uitdaging in de maak- of procesindustrie beginnen is geweldig. Maar je krijgt ook te maken met nieuwe arbeidsvoorwaarden. De primaire arbeidsvoorwaarden (salaris, werktijden etc.) zijn bijna altijd terug te vinden in een vacature. Echter komen de secundaire voorwaarden vaak pas later naar voren. Bepaal vooraf welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn, zodat je dit mee kan nemen in je zoektocht naar een nieuwe baan. Denk hierbij aan ruimte voor cursussen of een auto van de zaak. Maar ook een dertiende maand of verzekeringen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je de aanbiedingen écht goed met elkaar vergelijken.

Hoe je de juiste vergelijking maakt? Daar schreven we eerder al een blog over. Die lees je hier.

Opzegtermijn

Je nieuwe werkgever wil natuurlijk graag weten wanneer je aan de slag kan. Hiervoor is het belangrijk dat jij weet wat jouw opzegtermijn is bij je huidige werkgever. Meestal gaat het om 1 kalendermaand. Wil je bijvoorbeeld per 1 november in dienst? Dan is het belangrijk dat je vóór 1 oktober je huidige baan schriftelijk opzegt. Let wel op dat er uitzonderingen zijn waarbij er een langere opzegtermijn is. Dit vind je terug in je contract.

Vakantiedagen

Zijn jouw vakantiedagen nog niet op bij het beëindigen van je contract? Dat is geen probleem. Je hebt namelijk twee opties voor deze vakantiedagen.

  1. Gebruiken in combinatie met je opzegtermijn. Een goede manier om een tijdje vrij te nemen tussen het wisselen van baan.
  2. Een goede manier om met wat extra salaris aan je nieuwe baan te beginnen.

Concurrentiebeding

Ga je in dezelfde branche aan de slag als je oude baan? Controleer dan goed of je hebt getekend voor een concurrentiebeding. Want wanneer je gaat werken bij een directe concurrent dan is het mogelijk dat sommige werkzaamheden beperkt zijn. Meestal is het geen probleem, maar het is beter om er vooraf zeker van te zijn.

Plan een meeloopdag in

Om echt een goed beeld te krijgen van jouw toekomstige baan (en je collega’s) adviseren wij om een meeloopdag in te plannen. Zo kom je er -voor het tekenen van een contract- al achter of de werkzaamheden, de bedrijfscultuur en de werkomgeving bij je passen. Biedt een werkgever het zelf niet aan? Vraag er dan naar tijdens je sollicitatiegesprek.

Vraag naar het onboardingstraject

Een nieuwe baan is een grote stap. Voor jou, en voor je werkgever. Het is daarom altijd goed om te weten hoe jouw potentiële werkgever ervoor gaat zorgen dat jij zo snel mogelijk onderdeel van het team wordt.

Bij Profield vinden we deze eerste periode bij je nieuwe werkgever erg belangrijk. Daarom is de onboarding een vast onderdeel van onze werkwijze. Je wordt gekoppeld aan een Field Manager, een ervaren HR-specialist- die zorgt voor de perfecte landing. En regelmatig contact heeft met jou om te checken of de match wel echt de juiste is.

Na het vinden van jouw nieuwe baan in de maak- of procesindustrie

Jouw ideale baan in de maak- of procesindustrie gevonden? Dan zijn er ook nog een aantal zaken die jij moet regelen om je oude werk goed achter te laten. En om bij je nieuwe baan niet voor verrassingen te komen staan. We zetten de belangrijkste op een rij:

Pensioenregeling

Bij het veranderen van branche bestaat de kans dat je ook een nieuw pensioenfonds krijgt. Zorg dat je hier tijdens de sollicitatieprocedure in ieder geval naar vraagt en laat je goed informeren.

Ontslagbrief

De ontslagbrief is hetgeen dat jouw opzegtermijn officieel in gang zet. Belangrijk dus om dit goed aan te pakken. De volgende punten moeten in je ontslagbrief staan om het wettelijk geldig te maken:

  • Je naam en adres
  • De naam en het adres van het bedrijf
  • De datum waarop je de brief verstuurt
  • De lengte van je opzegtermijn
  • Duidelijke vermelding dat je de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen
  • Afsluiting met je naam en handtekening

Plan om openstaand werk over te dragen aan collega’s

Je laat je oude werkplek om diverse redenen natuurlijk goed achter. Een van die redenen kan zijn dat je een referentie voor een toekomstig werkgever achter de hand wilt hebben. Daarom is het goed om voor je laatste werkperiode samen met je werkgever een plan te maken hoe je het beste je werk kan overdragen aan je collega’s. Je weet nooit wanneer je elkaar weer tegenkomt!

Nieuw inkomen doorgeven aan de Belastingdienst

Niemand komt graag onverwachts voor extra kosten te staan. Daarom is het belangrijk om je nieuwe salaris door te geven aan de Belastingdienst. Eventuele huur- of zorgtoeslagen worden dan gelijk verwerkt, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. Dit doe je door in te loggen op ‘Mijn toeslagen’.

Kom je er zelf niet uit?

Vraag om advies!

Een nieuwe baan zoeken kan best spannend zijn. En je wilt natuurlijk alles zo goed mogelijk geregeld hebben. Voor jezelf én je werkgever. Dus voordat je aan de slag gaat met deze tips, kan je ook even met HR om tafel gaan zitten. Naast dat zij je kunnen adviseren over de officiële stappen die je moet zetten om te veranderen van baan, staan de meeste werkgevers ook open om onderling naar de beste overgang te zoeken.

Uiteraard kan een adviseur van Profield je ook advies geven hoe je dit het beste aan kan pakken. Wil je hier een keer onafhankelijk en vrijblijvend over sparren? Stuur ons dan een bericht en we plannen een kennismakingsgesprek met je in. Bij ons op kantoor of bij jou in de buurt.

Bas Bazuin is adviseur van de afdeling operators
Bas BazuinAdviseur | Afdeling Operators OperatorsStuur een WhatsApp