Carrièretips
5 minuten

Nieuwe baan?

Hier moet je op letten!

Hier moet je op letten bij het veranderen van baan

Het is eindelijk zo ver. Je hebt de keuze gemaakt om een nieuwe baan te zoeken. Volgens onze data en volgens de statistieken van Google Trends starten in de maanden januari en september de meeste mensen met een nieuwe baan.

Bij zo’n verandering van baan komt veel op je af. Dan is het fijn om te weten waar je allemaal op moet letten. Ben jij bezig met een baanwissel of ga je dat binnenkort doen? Lees hieronder waar je op moet letten!

VOORDAT JE EEN NIEUWE BAAN GAAT ZOEKEN

Opzegtermijn

Je nieuwe werkgever wilt natuurlijk graag weten wanneer je aan de slag kan. In de meeste gevallen gaat dit om 1 kalendermaand. Wil je bijvoorbeeld per 1 november in dienst? Dan is het belangrijk dat je vóór 1 oktober je huidige baan schriftelijk hebt opgezegd. Let wel op dat er uitzonderingen zijn waarbij er een langere opzegtermijn is. Dit is terug te vinden in je contract.

Vakantiedagen

Het einde van de zomer komt er dan wel aan maar dat betekend niet dat je vakantiedagen al op zijn. Dit is geen probleem. Je hebt 2 opties voor deze vakantiedagen: Gebruiken in combinatie met je opzegtermijn (goede manier om een tijdje vrij te nemen tussen het wisselen van banen) of uit laten betalen (goede manier om met wat extra salaris aan je nieuwe baan te beginnen).

Concurrentiebeding

Ga je in dezelfde branche werken als je oude baan? Controleer dan goed of je hebt getekend voor een concurrentiebeding. Als je namelijk gaat werken bij een directe concurrent dan is het mogelijk dat sommige werkzaamheden beperkt zijn. Meestal is het geen probleem, maar het is beter om er zeker van te zijn.

Arbeidsvoorwaarden

Aan een nieuwe uitdaging beginnen is geweldig. Maar je zult ook te maken hebben met nieuwe arbeidsvoorwaarden. De primaire arbeidsvoorwaarden (salaris, werktijden etc.) zijn bijna altijd terug te vinden in een vacature. Echter komen de secundaire voorwaarden vaak pas later naar voren. Bepaal welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn zodat je dit mee kan nemen in je zoektocht naar een nieuwe baan. Denk hierbij aan ruimte voor cursussen of een telefoon van de zaak. Maar ook een dertiende maand of verzekeringen. Zo kom je niet voor verassingen te staan en kun je de aanbiedingen écht goed met elkaar vergelijken.

NA HET VINDEN VAN JOUW NIEUWE BAAN

Ontslagbrief

De ontslagbrief is hetgeen dat de opzegtermijn officieel in gang zet. Belangrijk dus om dit goed aan te pakken. De volgende punten moeten in je ontslagbrief staan om het wettelijk geldig te maken:

  • Je naam en adres
  • De naam en het adres van het bedrijf
  • De datum waarop je de brief verstuurt
  • De lengte van je opzegtermijn
  • Duidelijke vermelding dat je de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen
  • Afsluiting met je naam en handtekening

Pensioenregeling

Bij het veranderen van branche bestaat de kans dat je ook een nieuw pensioenfonds krijgt. Zorg dat je hier in ieder geval naar vraagt en laat je goed informeren.

Nieuwe inkomen doorgeven aan de belastingdienst

Niemand komt graag onverwachts voor extra kosten te staan. Daarom is het belangrijk om je nieuwe salaris door te geven aan de belastingdienst. In dit geval worden eventuele huur- of zorgtoeslagen gelijk verwerkt en kom je niet voor verrassingen te staan. Je geeft dit soort wijzigingen online via de website van de belastingdienst door onder het kopje ‘Mijn toeslagen’.

Plan om openstaande werk over te dragen aan collega’s

Je laat natuurlijk graag je oude werkplek op de beste manier achter om diverse redenen. Een goede reden kan zijn dan je een referentie voor een toekomstige werkgever achter de hand wilt hebben. Daarom is het goed om voor je laatste werkperiode samen met je werkgever een plan te maken hoe je het beste je werk kan overdragen in je laatste dagen. Je weet nooit wanneer je elkaar weer tegenkomt!

VRAAG OM ADVIES!

Een nieuwe baan zoeken kan spannend zijn en je wilt natuurlijk alles zo goed mogelijk geregeld hebben. Voordat je aan de slag gaat met deze tips is het altijd verstandig om even met HR om tafel te zitten. Naast de officiële stappen staan de meeste werkgevers open om onderling naar de beste overgang te zoeken.

Uiteraard kan een adviseur van Profield je ook advies geven hoe je dit het beste aan kan pakken. Succes!