Carrièretips
5 minuten

Dit kan je verwachten van het tweede sollicitatiegesprek

Bereid je optimaal voor

Gefeliciteerd, je bent door!

Je eerste sollicitatiegesprek is goed verlopen en je hebt een uitnodiging gekregen voor een tweede gesprek. Wat je daarvan kunt verwachten?

In dit artikel lees je wat het verschil is tussen een eerste- en tweede gesprek en hoe jij je het beste kunt voorbereiden.

Gesprekspartner

Het eerste gesprek zal in de meeste gevallen gevoerd worden met HR. Tijdens het tweede gesprek zal er vaak ook een direct collega of leidinggevende aanwezig zijn. Wat het geval ook is, verwacht een nieuwe of extra gesprekspartner. Probeer vooraf te achterhalen wie je kan verwachten zodat je jouw vragen goed kunt voorbereiden.

<strong>Dieper in op de functie-inhoud</strong>

Bij het tweede gesprek ga je vooral dieper in op de inhoud van de functie. Denk van tevoren goed na over de werkzaamheden en welke uitdagingen hierbij komen kijken. Bepaal vervolgens voor jezelf hoe jouw kwaliteiten hierop aansluiten. Tijdens een tweede gesprek kan het namelijk voorkomen dat je een probleem voorgelegd krijgt, met de vraag hoe jij dit zou oplossen.

Vergeet niet dat dit ook een moment is om vragen te stellen die jij nog hebt. Dit kan bijvoorbeeld over specifieke werkzaamheden zijn, over collega’s of over werktijden. Heb je vooraf al vragen? Werk deze dan uit en neem deze notities mee naar het gesprek. Hiermee laat je gelijk zien dat jij de gesprekken serieus neemt.

Persoonlijkheid

Naast het beantwoorden van vragen over je werkervaring zal er ook gekeken worden of je als persoon goed past binnen een organisatie. Wees dus vooral jezelf. Daar hebben zowel jij als de organisatie het meest aan. Wat betreft voorbereiding kan jij wel alvast nadenken hoe jouw persoonlijke vaardigheden aansluiten op de rol. Wees hierbij ook eerlijk naar jezelf. Werkgeluk moet jouw prioriteit zijn en het is net zo belangrijk dat jij op de juiste plek zit.

Verbeterpunten

Naast je positieve eigenschappen kan je ook verwachten dat er gevraagd gaat worden naar je verbeterpunten. Dit kan lastig zijn. En ondanks dat deze vraag bijna altijd voorbij komt, merken wij dat weinig mensen hier een direct antwoord op hebben. Denk hier dus van tevoren over na.

Vergeet niet; elk nadeel heeft zijn voordeel. Een slimme manier om een positieve draai aan je antwoord te geven is door te richten op de voordelen. Ben je bijvoorbeeld ongeduldig, dan kan dit ook laten zien dat je gedreven bent. Op deze manier laat je zien dat je kritisch naar jezelf kunt kijken maar ook dat je de verbeterpunten in je voordeel kan gebruiken. Zijn sommige eigenschappen niet positief te verwoorden? Dan is het belangrijk dat jij weet hoe je daar aan kan werken. Doe je bijvoorbeeld een cursus (of wil je dat doen)? Deel dit vooral. Een werkgever zal dit altijd waarderen.

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Alle seinen op groen? Dan kan je aan het einde, of kort na het gesprek een aanbod verwachten. Weet je nog niet zeker of je bij deze groep zit? Dan is het verstandig om hier zelf nog niet over te beginnen. De bal ligt wat dat betreft altijd bij de werkgever.

Heb je wel een aanbod gekregen? Laat weten dat je dankbaar bent voor het aanbod en dat je hier even over na gaat denken. Doe een goede vergelijking en bekijk of de details van het aanbod ook kloppen. Aan de hand van de Profield Salarischeck kan jij een goede indruk krijgen of het aanbod voor jou geschikt is.

Wacht vervolgens maximaal 3 dagen met het delen van jouw antwoord. Heb je meer tijd nodig? Geef dit dan proactief aan. Deel jouw antwoord altijd telefonisch. Dit laat ruimte voor toelichting.

Gesprek afsluiten

Bij het afronden van het gesprek zou alles duidelijk moeten zijn. Heb je toch nog vragen? Dan is dit het moment om die te stellen. Ook de vervolgstappen zouden duidelijk moeten zijn. Wie neemt wanneer contact op en of er eventueel nog een vervolggesprek of een meeloop dag komt.

Wil jij laten zien dat je het proces serieus neemt? Bevestig dan na het gesprek de gemaakte afspraken via een korte email en bedank je gesprekspartners.

Lang verhaal kort;

  • Achterhaal met wie je het tweede gesprek gaat voeren
  • Neem notities mee met de vragen die jij hebt over de functie
  • Denk na over eventuele uitdagingen en hoe jij hier mee om zou gaan
  • Denk na over hoe jij je persoonlijke vaardigheden hebt aangetoond
  • Bereid je persoonlijke verbeterpunten voor en hoe jij hier aan werkt
  • Begin zelf niet over salaris en arbeidsvoorwaarden
  • Bevestig de vervolgstappen in een email

Veel succes bij je tweede sollicitatiegesprek!