Carrièretips
5 minuten

De grootste voordelen van het wisselen van baan

Life event

Veranderen van baan doe je natuurlijk niet zomaar, dat is nogal wat. Een baanwissel is zelfs gekwalificeerd als ‘life event’. Hierover vertel ik je later meer. Het is in ieder geval een stap waar je goed over na moet denken.

Om je te helpen zetten we in dit blog alle voordelen van een nieuwe baan op een rij!

Allereerst, wat is een ‘Life Event’?

Life events zijn gebeurtenissen die jouw algehele gevoel van geluk positief of negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis, trouwen of een naaste die overlijdt. Het is dus iets waar je zorgvuldig mee om moet gaan. In de eerste plaats door jezelf maar ook zeker door iedereen die jou hierbij helpt.

Een nieuwe uitdaging

Na een lange periode hetzelfde werk doen komt het voor dat de sleur er insluipt. Je doet iedere week op de automatische piloot je werkzaamheden en leeft vooral richting de avonden en het weekend. Wanneer je aan een nieuwe baan begint doorbreek je deze sleur en kom je weer in actie! Je wordt gedwongen om na te denken over nieuwe uitdagingen en problemen. Dit vergt én levert energie maar één ding is zeker; die sleur is vertrokken en je krijgt weer energie van werken!

Een hoger salaris

Wanneer je een stap maakt naar een nieuwe werkgever wordt in veel gevallen gevraagd naar je huidige salaris. Dit wordt gebruikt als referentiekader voor jouw nieuwe salaris en vaak word je door je toekomstige werkgever hoger ingeschaald in je nieuwe functie. Daarnaast probeer je natuurlijk ook een stap omhoog te maken in werkniveau, aangezien jij al ervaring hebt. Hierbij horen meer verantwoordelijkheden en daarom hogere verdiensten.

Je leert nieuwe mensen kennen

Een ander voordeel bij het wisselen van baan is het opdoen van nieuwe connecties! Denk eens aan al die collega’s, leveranciers of bijvoorbeeld klanten die jij in de loop der tijd hebt leren kennen. Hoe vaker je in een nieuwe setting belandt, des te meer nieuwe connecties doe jij op. Naast dat het leuk is om nieuwe mensen te leren kennen kan het jouw waarde ook vergroten. Doordat jij veel mensen kent, kunnen je collega’s en werkgever ze ook bereiken.