Carrièretips
5 minuten

7 vragen over pensioenen beantwoord

Powered by professionals

7 vragen over pensioenen beantwoord

Het pensioen. Veel werkenden verdiepen zich hier pas in als ze wat ouder zijn. Dit is in de meeste gevallen zonde. Wie namelijk nu zijn zaken goed regelt, heeft daar later profijt van.

Over het pensioen krijgen wij regelmatig vragen. Om er zeker van te zijn dat jij weet wat je kan verwachten of welke zaken je het beste in de gaten kan houden hebben wij de meestgestelde vragen over het pensioen op een rij gezet én natuurlijk beantwoord.

Dit zijn de 7 meestgestelde vragen over pensioen:

  • Hoeveel pensioen ontvang ik als ik stop met werken?
  • Hoe bouw ik pensioen op?
  • Wanneer moet ik naar mijn pensioen kijken?
  • Waarom blijft de AOW-leeftijd steeds verhogen?
  • Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik wissel van baan?
  • Heeft een pensioenregeling invloed op mijn loon?
  • Wat gebeurt er met het geld in mijn pensioenpot?

De antwoorden op deze vragen lees je hieronder!

Hoeveel pensioen ontvang ik als ik stop met werken?

Dit is natuurlijk een vraag waar we graag het antwoord op willen weten. De beste inschatting is te vinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website kan je inloggen met je DigiD en zie je gelijk hoeveel jouw geschatte bruto pensioen is en hoeveel de AOW-uitkering gaat worden. Ook staat hier uitgerekend hoeveel dit bedrag netto bedraagt.

Hoe bouw ik pensioen op?

Je uiteindelijke pensioen bestaat uit 3 delen. Het eerste deel is de AOW. Dit is een wettelijk vastgesteld bedrag wat voor iedereen hetzelfde is. Ieder jaar wordt dit bijgesteld, aan de hand van het minimumloon. Verder heeft je woonsituatie invloed op je AOW. Woon je alleen? Dan krijg je 70% van het netto minimumloon uitgekeerd. Samenwonend met iemand die nog geen AOW heeft? Dan ontvang je 50% van het netto minimumloon. Woon je samen met iemand die ook een AOW heeft? Dan ontvangt ieder 50% van het netto minimumloon.

Om comfortabel te leven is het dus belangrijk dat je dit bedrag aanvult. Dat doe je met het opbouwen van pensioen door arbeid.

Het tweede deel is dus het pensioen wat je opbouwt bij je werkgever. Simpelweg gezegd werkt dit opbouwen als volgt: hoe meer je verdient en hoe langer je werkt, hoe hoger dit deel is. Om dezelfde reden is dit bedrag ook lager als je eerder stopt met werken. De pensioenopbouw via je werkgever is een aanvullende pensioenregeling. Dit betekent dat jij bij je daadwerkelijke pensioen een aanvullend bedrag uitgekeerd, bovenop de AOW-uitkering.

Als laatste hebben we de individuele verzekeringen. Denk hierbij aan lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen. Dit zijn diverse manieren om op een vroegere leeftijd geld opzij te zetten om zo een hoger pensioen te ontvangen wanneer je stopt met werken. Naast geld sparen bij de bank hebben alle mogelijkheden verschillende voor- en nadelen. Een pensioenfonds of adviseur kan samen met jou kijken wat de beste opties zijn.

Wanneer<strong> moet ik naar mijn pensioen kijken?</strong>

Het is verstandig om bij veranderingen in je persoonlijke leven te controleren wat hier de gevolgen van zijn voor je pensioen. De grootste veranderingen zijn een nieuwe baan, overstap naar deeltijd werk, samenwonen, kinderen krijgen, arbeidsongeschikt worden of naar het buitenland verhuizen. Veel wijzigingen gebeuren automatisch maar het is niet onverstandig om hier zelf grip op te houden.

Waarom<strong> blijft de AOW-leeftijd steeds verhogen?</strong>

De meeste van ons hebben altijd gehoord dat we met pensioen gaan zodra we een leeftijd van 65 jaar bereiken. Inmiddels is dit vanaf 2024 twee jaar later. Dit voelt niet eerlijk, maar heeft een logische reden. Je pensioenuitkering is gebaseerd op de gemiddelde levensverwachting. Deze wordt gelukkig steeds hoger. Daar staat wel tegenover dat we iets langer moeten werken om de kosten te dekken voor de tijd dat we met pensioen zijn.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik wissel van baan?

Wisselen van baan is een belangrijk moment. Het is goed om te weten dat in de meeste gevallen het pensioen overgedragen kan worden naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. Over het algemeen regelt een werkgever dit voor je.

Wissel je van baan binnen dezelfde bedrijfstak en er is sprake van een verplichte deelname aan een pensioenregeling? Dan verandert er niets. Het nieuwe pensioen loopt dan gewoon door bij hetzelfde pensioenfonds.

Vraag bij je nieuwe werkgever altijd na hoe het bij hen geregeld is.

Heeft een pensioenregeling invloed op mijn loon?

Dit hangt af van de inleg die jouw werkgever doet. Meestal betalen werkgevers ongeveer 2/3 van de totale pensioenpremies en werknemers 1/3 deel. Maar er zijn ook werkgevers die de volledige inleg op zich nemen. Bij een nieuwe baan is het dus handig om de pensioenregeling van je huidige en nieuwe werkgever te weten. Zo kan je de juiste vergelijking maken en kom je niet voor verassingen te staan bij je eerste salaris-uitbetaling.

Wat gebeurt er met het geld in mijn pensioenpot?

Een laatste veelgestelde vraag over pensioenen die wij krijgen is; wat gebeurt er met het geld in mijn pensioenpot tot mijn 67e? Een logische vraag. Geld op de bank laten staan kan namelijk geld kosten en dat is zonde. De meeste pensioenfondsen beleggen met de pensioenpot die ze beheren. Op deze manier probeert men het bedrag in de pot te verhogen, waar jij dan weer van profiteert.

Bij veel pensioenfondsen heb je zelf ook invloed op de beleggingen. Zo kan je bij sommige fondsen kiezen voor een beleggingsprofiel. Houd je van zekerheid of wil je de kans wagen op een hoge opbouw? Je hebt dit allemaal zelf in de hand. Naarmate je pensioen nadert zal het fonds de risico’s afbouwen en voor zekerheid gaan. Zo weet jij zeker dat je met een gerust hart kunt stoppen met werken.

Vragen?

Dat waren ze, onze meestgestelde vragen beantwoord. Wanneer je verder nog vragen hebt over je pensioen kan je altijd aankloppen bij je werkgever. Pensioen verloopt vaak via de HR-afdeling. Zij zullen je dus verder moeten helpen!