Carrièretips
5 minuten

7 redenen waarom jij wel of geen vrij moet nemen tijdens de kerstvakantie

Wel of geen vrij?

Ieder jaar sta je weer voor dezelfde vraag: Ga ik dit jaar tussen kerst en oud en nieuw vrij nemen of blijf ik doorwerken? Voor veel mensen is deze keuze elk jaar hetzelfde. Maar is dit wel zo verstandig? Er zijn namelijk een aantal zaken die je mee zou moeten nemen om de beste keuze te maken.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen wet is waarin staat dat je recht hebt op vrij tijdens feestdagen. Dit staat namelijk in je cao of arbeidsovereenkomst omschreven. In de meeste gevallen heb je op feestdagen vrij maar bij twijfel is het altijd handig om dit even te controleren.

Waar we dit jaar ook rekening mee moeten houden is dat de kerstdagen en nieuwjaarsdag in het weekend vallen.  Werk je van maandag tot vrijdag? Dan zijn de ‘gratis’ vrije vakantiedagen aan de lage kant met een totaal van 4 dagen. Dit verschilt per jaar en is minimaal 3 en maximaal 8 dagen.

Als laatste kunnen we natuurlijk de corona maatregelen niet negeren. Deze kunnen per dag veranderen en het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het maken van een keuze.

Dus, om ook dit jaar weer de beste keuze te maken, hebben we alle voordelen van wel- en niet vrij nemen voor je op een rij gezet.

3 redenen waarom jij tussen kerst en oud en nieuw lekker vrij neemt

VAKANTIE IS GEZOND

We hebben het hier natuurlijk niet over het kerstdiner en de oliebollen maar over werkstress. Ruim 12% van de Nederlanders ervaren werkstress dus deze periode kan ideaal zijn om even op te laden.

JE KUNT OP VAKANTIE (IN EIGEN LAND)

Een derde van de Nederlanders gaat liever op vakantie dan dat ze thuis blijven. En omdat de kinderen ook vrij hebben kan de kerstvakantie de perfecte tijd zijn om op vakantie te gaan. Ga je naar de sneeuw of de zon? Controleer in ieder geval eerst wat de reismogelijkheden zijn dit jaar. Vakantie in eigen land is natuurlijk ook altijd een optie!

WERKGEVERS ZIJN ER OOK BLIJ MEE

Je ziet je collega’s vaak 40 uur per week en hoe leuk ze ook zijn, af en toe ben je blij om ze even niet te zien. Perfect moment dus vrij te nemen! Het is bewezen dat een uitgeruste werknemer niet alleen voor een betere werksfeer zorgt, maar ook proactiever is. En daar is je werkgever dan weer blij mee. Of dit ook bij jouw werkgever zo is ligt natuurlijk wel aan de drukte in december.

4 redenen om juíst wel door te werken tussen kerst en oud en nieuw

EXTRA VERDIENEN (OVERUREN EN WERKEN OP FEESTDAGEN)

Er zijn veel bedrijven die tijdens de kerstperiode juist extra druk zijn en alle hulp kunnen gebruiken. Als prins op het witte paard sta jij klaar om extra te werken en misschien ook op de feestdagen. Naast dat je een goede indruk maakt, verdien jij op feestdagen ook extra salaris wat tijdens de dure decembermaand goed gebruikt kan worden. Werk je bijvoorbeeld binnen de CAO voor industriële bakkerijen? Dan verdien je 100% toeslag op feestdagen. Bij twijfel kan je dit altijd terug vinden in de CAO of even navragen bij HR.

ACHTERSTALLIG WERK INHALEN

Het kan ook voorkomen dat de organisatie waar jij werkt juist een stuk rustiger is tijdens deze periode. Dan kan je deze tijd goed gebruiken om achterstallig werk in te halen. Niets is lekkerder dan het nieuwe jaar met een schone lei beginnen!

IN ALLE RUST WERKEN

Werk jij bij een bedrijf waar het in de periode tussen kerst en oud en nieuw juist rustig is? Dan kan dit ook een goede reden zijn om door te werken. Af en toe kan een rustige week werken heerlijk zijn na een jaar hard werken.

JE VAKANTIEDAGEN BEWAREN

Heb jij niet zo veel met die kou? Een goede reden om door te werken tussen de feestdagen door is het feit dat je jouw vakantiedagen niet hoeft in te zetten. Deze kan jij vervolgens volgend jaar gebruiken wanneer de temperaturen weer wat aangenamer worden!

Welke keuze je ook maakt: Fijne decembermaand!