Carrièretips
5 minuten

Vakantieverhalen van collega's zat?

Zo ontwijk je ze!

7 manieren om de vakantieverhalen van je collega te ontwijken

Je kent het wel: je bent lekker met je werk bezig en daar komt collega Erik aanlopen. Hij wil je graag vertellen over zijn 3-weekse vakantie naar het Gardameer. Wat de situatie ook is, jij bent niet geïnteresseerd. Studies hebben aangetoond dat 127% van de Nederlandse bevolking geen interesse heeft in de vakantieverhalen van anderen.

Voor eigen gebruik en om jou te helpen hebben we onderzoek gedaan en een aantal tips verzameld waarmee je effectief onder de vakantieverhalen van je collega’s uitkomt. Lees ze dus snel en wapen jezelf voordat je collega’s weer terug zijn!

1. Vlucht

De eerste dag na een vakantie krijg je de meeste verhalen te horen. Ideaal dus als je ervoor zorgt dat je zelf van begin juni tot eind augustus op vakantie bent. Op deze manier vangen jouw collega’s de grootste klappen op terwijl jij weg bent.

2. Gebruik de overtreffende-trap-methode

Heeft je collega op vakantie gesnorkeld? Dan heb jij gedoken. Heeft je collega een brommer gehuurd? Dan heb jij een helikoptervlucht gedaan. Dit hoeft natuurlijk niet waar te zijn maar je maakt gelijk duidelijk dat jouw vakantie beter was en je daarom geen interesse hebt in andere verhalen. Einde gesprek.

3. Hola! Donde esta la biblioteca?

Na twee weken Costa Brava spreek jij alleen nog maar steenkolen-Spaans. Doe dus net alsof je jouw collega’s niet kunt verstaan en jij bent vrij van alle vakantieverhalen.
Pro tip: Dit werkt alleen als je collega’s geen Spaans kunnen.

4. Sorry, had je het tegen mij?

Een mooie methode om van een afstand al te laten zien dat je niet open staat voor de vakantieverhalen van Arie van Finance is het opzetten van oorkleppen. ‘Sorry, had je het tegen mij?’

5. Huh, ken ik jou?

In de vakantietijd heb jij zoveel geweldige nieuwe mensen ontmoet dat je compleet bent vergeten wie je collega’s zijn. Aangezien niemand vakantieverhalen tegen vreemden verteld, is dit een goede manier om eronderuit te komen.

6. Sorry, deze moet ik echt even pakken

Doe alsof je gebeld wordt. Ook als je telefoon niet in de buurt is. Gebruik bijvoorbeeld je muis, het Operator-panel in de buurt of houd alleen je vinger op je oor en begin te praten. Als je deze methode wilt combineren met je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines dan raden wij aan een banaan te gebruiken.

7. Ren weg. Snel.

Simpel maar effectief. Op vakantie doet iedereen het lekker rustig aan en dit werkt in je voordeel omdat niemand verwacht te moeten rennen na 2 weken liggen naast het zwembad. Run, forrest, run!

Het alternatief?

Deze methodes toch niet toepassen? Dan blijven er 2 opties over: stilzitten en luisteren of eerlijk zijn. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon geduldig naar een paar verhalen te luisteren. Een stuk collegialer en het zal een stuk beter voor de sfeer zijn. De keuze is aan jou..