Carrièretips
5 minuten

Persoonlijke ontwikkeling.

Waar begin ik?!

Persoonlijke ontwikkeling. Waar begin ik?!

Je werkt bij een leuk bedrijf met fijne collega’s en bent tevreden over je functie. Toch heb je het idee dat je meer in je mars hebt. De grootste vraag die je hebt is; Waar begin ik met ontwikkelen? Zelf heb ik ook op dit punt gestaan. Uiteindelijk heb ik door het uitvoeren van een aantal stappen ontdekt waar mijn kwaliteiten liggen én belangrijker nog; waar mijn grootste groeikansen liggen.

Aan de hand van mijn ervaringen heb ik deze stappen uitgewerkt in een stappenplan dat jou helpt bij het bepalen van jouw groeikansen en ambities. Hiermee kan jij op een simpele en overzichtelijke manier een start maken met jouw persoonlijke ontwikkeling.

Allereerst is het goed om te weten waarom het zo belangrijk voor jou is om hiermee bezig te zijn én wat jouw werkgever hieraan heeft.

WAAROM ONTWIKKELING BELANGRIJK IS VOOR JOU

NIEUWE UITDAGINGEN EN INTERESSANTER WERK

De belangrijkste reden voor het door ontwikkelen zijn de nieuwe uitdagingen die daarbij komen kijken. Bij het doorgroeien naar een nieuwe functie of het behalen van een cursus komen ook weer nieuwe verantwoordelijkheden bij kijken.

SALARIS

Een voordehandliggende reden is natuurlijk het salaris. Hoe meer skills en verantwoordelijkheden, hoe hoger jouw loon bij je huidige én toekomstige werkgever.

EEN UPGRADE VOOR JE CV

Bij het zoeken van een nieuwe baan zorgen jouw nieuwe skills en ervaringen er voor dat je meer waarde toevoegt dan de concurrentie.

WAAROM JOUW ONTWIKKELING BELANGRIJK IS VOOR JE WERKGEVER

BIJDRAGEN AAN DE GROEI

Een organisatie kan alleen groeien als het personeel meegroeit. Hoe fijn is het dan dat een van je werknemers zelf aangeeft te willen ontwikkelen!

INZETBAARHEID

Door jouw ontwikkeling word je binnen de organisatie nóg waardevoller omdat je meer verantwoordelijkheid aankunt en eventueel zelfs op meerdere plekken ingezet kunt worden. Dit zorgt ervoor dat taken bij jou met een gerust hart achter kunnen laten en maakt van jou een echte A-speler!

GEMOTIVEERDE WERKNEMERS ZIJN AMBASSADEURS

Een extra reden om jou te stimuleren in je ontwikkeling is ‘goed werkgeverschap’. Werkgevers hebben er anno 2021 een groot belang bij dat jij het naar je zin hebt binnen de organisatie. Als het helpen bij jouw ontwikkeling hieraan bijdraagt zullen ze dit graag doen. In ruil hiervoor ben jij ambassadeur voor de organisatie straal jij dit met je enthousiasme uit naar de buitenwereld.

WAAR BEGIN JE MET PERSOONLIJKE ONTWIKKELING?

STAP 1: ZELFANALYSE

De eerste stap is een zelfanalyse. Duur woord voor een aantal vragen die jij jezelf kan stellen om een goed beeld te krijgen van waar jij staat als werknemer.

Wat zijn mijn persoonlijke kwaliteiten?

Denk bij kwaliteiten aan jouw persoonlijkheid. Ben je een echte doorzetter of erg sociaal. Noteer dit hier. Deze kwaliteiten maken van jou de persoon die je bent. Maak hier gebruik van.

Wat zijn mijn competenties?

Dit zijn de skills die jij hebt opgedaan zoals het werken met bepaalde machines of technieken maar ook het leren van een tweede taal of het behalen van je rijbewijs.

Een goede tip is om even je CV erbij te pakken en terug te kijken naar vorige banen. Vaak heb je hier competenties geleerd waar je niet zo snel aan zou denken. Door dit uit te schrijven krijg je een compleet beeld van waar je staat.

Wat zijn mijn ontwikkelpunten?

Om te bepalen wat jouw ontwikkelpunten zijn helpt het als je bedenkt naar welke functie of welk niveau je toe wilt groeien. Over welke competenties moet je beschikken in die functie? En welke van deze bezit jij nóg niet? Dit zijn jouw concrete ontwikkelpunten.

Wat verwacht ik van mijn werkgever?

Hoe kan jouw werkgever je helpen bij je ontwikkeling? Dit kan zijn doormiddel van specifieke cursussen, meelopen met bepaalde collega’s die specifieke kennis bezitten, meer verantwoording of simpelweg een andere functie. Wees hier vooral eerlijk in en wees niet bang om te vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

STAP 2: JOUW DOEL BEPALEN

De tweede stap is je uiteindelijke doel in kaart brengen. Aan de hand van dit doel bepaal jij, samen met je werkgever, welke stappen je hiervoor uit moet voeren. In het onderstaande voorbeeld wordt duidelijker hoe zo’n doel er dan uit kan komen te zien.

In dit doel zijn ook al concrete stappen verwerkt. Wanneer je dit nog niet weet kan je het samen met jouw leidinggevende of HR achteraf toevoegen.

Stel; jij bent een goede Elektrotechnisch Monteur TD en je wilt je graag ontwikkelen op Mechanisch vlak, omdat je hier in je vrije tijd ook mee bezig bent. Jouw doel kan er dan als volgt uit zien:

Eind 2023 wil ik starten als Allround Monteur TD, daarom ga ik de komende tijd aan de slag met mijn ontwikkeling op Mechanisch vlak. Dit doe ik door 1 dag in de week mee te gaan lopen met de mechanisch monteur en een cursus lassen te volgen.

ADVIES?

Heb je hier vragen over of zou je eens willen sparren met een specialist uit jouw vakgebied? Neem dan contact op met een van onderstaande adviseurs.