Profielders over Profield
5 minuten

Oprichters Jeroen & Wiebe over het ontstaan van Profield

Zo begon het!

Oprichters Jeroen & Wiebe over het ontstaan van Profield

Profield is hard gegroeid, en blijft dit de komende jaren doen. Maar hoe is Profield eigenlijk ontstaan? We gaan terug naar 2014, toen Wiebe de Boer en Jeroen van den Berg Profield inschreven bij de KvK. Wat waren hun redenen? En hoe verliep de samenwerking? In dit interview vertellen Jeroen en Wiebe je alles over de beginjaren van Profield.

Het ontstaan van Profield

Jeroen zag zichzelf niet als studiebol dus besloot al snel de praktijk in te gaan. Hij heeft bij een detacheringsbureau en een CNC-machinebouwer gewerkt, waar hij voor het eerst kennis maakte met techniek. Ook Wiebe heeft een achtergrond in de CNC-machinebouw. Beide heren zijn échte ondernemers. Wiebe komt uit een ondernemersfamilie en begon tijdens zijn studie een bedrijf in de jachtbemiddeling. Jeroen begon zijn eerste bedrijfje, een vacaturewebsite, ook al tijdens zijn studie.

Naast een gezamenlijke drang naar het ondernemen is er nog een connectie tussen Jeroen en Wiebe; ze zijn zwagers van elkaar.

Jeroen:

“Bij het bedrijf waar ik werkte veranderde wat zaken, waardoor ik minder vrijheid in mijn rol ervoer. Vrijheid is iets wat ik juist nodig heb. Vertel me hoe iets moet en daarna regel ik het zelf. Ook ben ik altijd op zoek naar verbeteringen. Die innovatie en inspraak miste ik bij mijn werkgever en daarom besloot ik om voor mijzelf te beginnen. Ik had zoveel ideeën over hoe het beter kon. Daarnaast wilde ik zelf de verantwoordelijkheid en de daar bijbehorende vrijheid ervaren. Dus schreef ik mijn eigen plan. Toen Wiebe daarvan hoorde, werd hij enthousiast en is hij aangehaakt. Dat was de start van Profield!”

De beginjaren

Gewoon doen, vertrouwen op elkaar en altijd hard werken. Dat waren, en zijn, de drie pijlers die de mannen omschrijven als de kern.

Wiebe:

“We begonnen écht op nul, met een tweedehands laptop, telefoon en een goedkoop bureau. Blanco starten en gewoon doen. Het enige doel was zo snel mogelijk de eerste contacten leggen en professionals aan een nieuwe baan helpen.”

Met een website van 300 euro, een excel-bestand als CRM-systeem, een gehuurde kamer in het pand bij de eerdergenoemde CNC Machinebouwer als werkplek en een fiets om de eerste bedrijven te bezoeken werden de contouren van Profield zichtbaar. Na de eerste successen werd de eerste grote investering gedaan; de aanschaf van een derdehands Toyota.

 

 

Wiebe:

“Het doel was om ons te specialiseren in de doelgroep van CNC-technici, omdat we daar beide ervaring in hebben. Een jaar lang hebben we alleen maar CNC-technici gedetacheerd. Later zijn we gaan uitbreiden met Service en Onderhoudstechnici. En weer een paar jaar verder kwamen daar ook afdelingen voor Assemblagemonteurs, Operators en Engineers bij. Deze uitrol deden we stap voor stap. Met als uiteindelijke doel om alle vakgebieden ‘rondom de machine’ te bedienen.

Op deze vakgebieden focussen we ons nu nog steeds. Dat is ons specialisme. Wij geloven in focus. Een keuze maken. Er gaat ook geen uitbreiding (in vakgebieden) komen. We willen juist alleen nog maar beter worden in deze vakgebieden. Focus is ook een van onze kernwaarden. Adviseurs bij Profield zijn altijd gespecialiseerd in een specifiek vakgebied. Daardoor kunnen ze ook de diepte ingaan. Ze kennen de technieken, de markt en de uitdagingen. Het gevolg van deze keuze is dat de kwaliteit van onze matches hoog ligt. Wat weer ten goede van onze partners en professionals komt.”

De samenwerking

Hoe is het om samen te werken terwijl je elkaar zo goed kent?

Jeroen:

“Je verschilt natuurlijk wel eens van mening. Ik doe dan mijn zegje, Wiebe het zijne en vaak komen we dan wel in het middenuit. Soms krijgt de ene zijn zin en soms de ander.

We zijn altijd uitgegaan van elkaars krachten. Ik kijk vooral naar de commercie en processen en Wiebe is bedrijfskundig sterk. Hij kan ook beter de moeilijke beslissingen maken en de serieuze gesprekken voeren. Aan de andere kant ben ik soms ook wat impulsiever, wat voor een mooie balans tussen ondernemen en stabiliteit zorgt.”

Naast de samenwerking tussen Wiebe en Jeroen is een goede samenwerking in het hele team ook belangrijk. Je bent tenslotte vaker op je werk dan thuis. Dan is het belangrijk dat de sfeer goed is en dat het werk en de mensen je blij maken.

Jeroen:

“In het begin doe je alles met zijn tweeën. We hadden de drive om te groeien en merkten al snel dat het nodig was om andere mensen aan het team toe te voegen. Het was geweldig om te merken dat we daardoor veel meer Pro’s konden helpen met het vinden van een technische baan en bedrijven voorzien van passende techneuten. Iedereen voegde zijn eigen kijk op Profield toe en er heerste een écht team-gevoel.

 

 

Het was en is nog steeds gaaf om te zien hoe we groeien! Natuurlijk zijn er ook tegenslagen. Zo heeft Corona een grote invloed gehad. Wat me trots maakt is dat we toen snel hebben geschakeld en ons gefocust op de zaken die wél doorliepen, zoals de food-industrie. Ik ben trots op hoe we die tegenslag hebben opgepakt. Dat deden we écht samen, met het hele team.”

De Profield Formule

Binnen Profield hebben we een eigen visie op werken ontwikkeld. Als jij je verantwoordelijkheid neemt, krijg je alle vrijheid die we je kunnen bieden. Dit uit zich bijvoorbeeld in flexibele werktijden en onbeperkt vrije dagen.

Wiebe:

“Deze werkwijze zit in onze genen. Op deze basis werkte Jeroen en ik altijd al samen. Zo hebben we nooit afspraken gemaakt over de te werken uren of het aantal vakantiedagen. We hebben altijd gewerkt vanuit een stuk vrijheid en daar komt dan automatisch verantwoordelijkheid bij kijken. Deze twee zaken gaan voor ons altijd samen en leveren, als je het ons vraagt, werkgeluk op.

Om op deze wijze te werken is het van belang dat je ieders verantwoordelijkheden duidelijk vastlegt. Iedereen moet precies weten wat er van hem of haar verwacht wordt. Dit deden we toen we met zijn tweeën waren en dat zijn we ook zo blijven doen toen er collega’s bijkwamen.

Hierdoor werkt iedereen binnen onze organisatie op dezelfde manier, en krijg je geen onhandige verschillen in constructies. Niemand hoeft te klokken, vakantiedagen bij te houden of om half negen achter zijn bureau te zitten. Maar iedereen, inclusief wijzelf, moet wel zijn of haar verantwoordelijkheid voelen, en pakken. Gebeurt dit niet, dan hangen hier logischerwijs wel consequenties aan.

We merken bijvoorbeeld dat deze werkwijze voor nieuwe collega’s wennen is. Daarom bouwen we in de beginperiode wel vaste principes in zodat zij houvast hebben. Zien we dat een nieuwe Profielder zijn of haar verantwoordelijkheid dan begint te pakken? Dan is het juíst mooi om diegene te stimuleren in het pakken van vrijheid.

Deze manier van werken zit in onze genen, ons DNA. We kijken altijd naar je output, je resultaten. En daar krijg je een hoop voor terug.”

Meer weten?

Nieuwsgierig geraakt? Bekijk onze werken-bij pagina en lees over onze teams, werkgelukscores en openstaande vacatures!