Business Case
5 minuten

Samen bouwen aan de sterke technische teams van Bos Machines

Martijn van Leeuwen - Manager Productie
dots

Over Bos Machines

Als zelfstandig producent van houtbewerkingsmachines timmert Bos Machines al sinds 1985 aan de weg om het productieproces voor de houtindustrie volledig te automatiseren. In 1990 introduceerden zij hun eigen merk, BMH, dat inmiddels is uitgegroeid tot het enige Nederlandse A-merk. In 2009 werd de Windowmaster geïntroduceerd, het eerste compleet computergestuurde bewerkingscentrum.

In de jaren na 2009 is de onderneming sterk gegroeid, ook in België, en is het productportfolio uitgebreid met innovaties zoals een lijmrobot, automatische opsluitbanken en RFID-chips per kozijnelement. Daardoor is Bos Machines in staat een complete kozijnfabriek uit te rusten met volledig geautomatiseerde 24-uursproductie.

Onze meerwaarde

Om te groeien heb je natuurlijk wel sterke technische teams nodig. Professionals die de machines ontwerpen, bouwen, inbedrijf stellen, onderhouden en repareren. Hiervoor werkt Bos Machines sinds 2018 samen met Profield.

Door deze langdurige samenwerking weet Martijn van Leeuwen (Manager Productie & Service) van Bos Machines precies wat hij kan verwachten van Profield. Anderzijds is Bos Machines een dusdanig bekende naam binnen Profield dat de adviseurs van zowel de afdeling Service & Onderhoud, Assemblage én Engineering precies weten welke professional bij Bos Machines past. En misschien nog wel belangrijker; welke niet.

“We hebbend de afgelopen 5 jaar een flinke groei doorgemaakt. Die groei heeft er voor gezorgd dat we bij Profield terecht zijn gekomen.”

9 succesvolle trajecten en 2 professionals die nu in de onboarding zitten

Er is geen beter bewijs voor de perfecte match dan in dienst komen bij je opdrachtgever. En daarom is indiensttreding ook altijd hét doel geweest van de samenwerking tussen Profield en Bos Machines. Het resultaat? 9 succesvolle matches en 2 professionals die nu in de onboarding zitten. Van assemblagemedewerkers, servicemonteurs en inbedrijfstellers tot software- en mechanical engineers.

Hoe Bos Machines deze technische professionals aan zich weet te binden, in samenwerking met Profield? Martijn van Leeuwen vertelt erover in dit interview.

 

Profield weet precies wie wij zoeken

Wanneer Martijn voor zijn team op zoek is naar een nieuwe professional, heeft hij contact met Adviseur Niek Koops. “Doordat wij al vijf jaar samenwerken met Niek, weet hij precies wie wij zoeken. Hij heeft kennis van de industrie, weet wat wij belangrijk vinden en kent onze voorwaarden en de bedrijfscultuur. Hierdoor stelt hij alleen maar kandidaten voor die echt bij ons passen. Is er een professional die wel matcht op cultuur, maar wellicht iets minder qua ervaring? Dan geeft Niek dit eerlijk aan. We durven eerlijk naar elkaar te zijn en de communicatie is open. Ook als er slechte ervaringen zijn, spreken we dit naar elkaar uit”, vertelt Martijn.

“Ik ga af op het advies en het woord van de adviseur. Dus als Niek denkt dat wij ervoor moeten gaan, dan nodig ik de professional uit voor een gesprek. We maken kennis en plannen een meeloopdag in. Zo kan de professional proeven of het echt zo leuk en uitdagend is als ik tijdens de kennismaking verteld heb. En zien wij ook meteen wat voor een vlees we in de kuip hebben. Zijn we na de meeloopdag allebei nog enthousiast? Dan proberen we het rond te maken”, vervolgt Martijn.

Adviseur Niek over de samenwerking

Onze samenwerking met Bos Machines, en dan in het bijzonder met Martijn, verloopt zeer positief. We weten wat we aan elkaar hebben en kunnen beide snel schakelen wanneer dat nodig is. Doordat we Bos Machines door en door kennen weten we precies welk type professional bij Bos past.

Het leuke aan samenwerken met een échte Machinebouwer is dat onze volledige meerwaarde tot uiting komt. We adviseren en ondersteunen namelijk op iedere technische afdeling. We helpen Bos Machines bij het versterken van de service-afdeling, het assemblage team én op de engineering.

Verder is het leuk om te zien wat de impact is van een langdurige samenwerking met een partner. Dat je bij ieder bezoek weer professionals spreekt die je een aantal jaar geleden bij Bos hebt geïntroduceerd en dat die er nog steeds met veel plezier werken. Naast dát is het echt heel mooi om te zien dat Bos Machines mede door onze professionals hard kan blijven groeien.

Contract getekend?

Dan kijkt het hele team uit naar ‘t Spakenburgse Hart van Gerrit

Na het ondertekenen van het contract wordt de Field Manager het eerste aanspreekpunt voor de professional en voor Martijn. In het geval van Bos Machines is dat Gerrit Bakker.

“Voor de eerste werkdag komt Gerrit bij mij in de lucht om de start te bespreken. Hoe laat en waar kan de nieuwe collega zich melden, wat moeten ze meenemen, hoe ziet de eerste maand eruit etc. Dit zodat de professional goed voorbereid bij ons van start kan gaan”, legt Martijn uit.

“Wanneer de professional een paar weken bij ons aan het werk is, komt Gerrit altijd bij ons op bezoek. Om de start te evalueren, samen vooruit te kijken en vaste evaluatiemomenten in te plannen. Maar mijn collega’s kijken vooral uit naar wat Gerrit meeneemt. Het Spakenburgse Hart”, vertelt Martijn lachend verder.

“Het is vaak dan ook de eerste vraag, wanneer ik vertel dat er een Profield collega start: ‘Wanneer komt Gerrit met ’t hart?’. Zulke kleine dingen worden echt door iedereen gewaardeerd. Maar ook de Kartdag -voor professionals die in dienst komen bij de opdrachtgever- is super goed georganiseerd. Het is leuk om te zien dat het hele team van Profield betrokken blijft. Ook nadat een professional bij ons aan het werk is.”

Elke dag een beetje beter

Bos Machines en Profield streven er samen naar dat elke professional zich verder kan ontwikkelen in zijn of haar vak. Zodat ze elke dag een beetje beter worden. Martijn: “Tijdens de kennismakingsgesprekken vertellen we de professional al over de mogelijkheden qua ontwikkeling. En welke rol Profield hierin speelt. Ik heb een aantal standaard opleidingen, zoals elektrisch storingszoeken of elektrisch schakelen, waar de professionals uit kunnen kiezen. Gerrit adviseert hier ook over en regelt vervolgens de rest.

Nadat een professional een werkjaar via Profield bij ons in dienst is geweest, evalueren we opnieuw de samenwerking. Hier is Gerrit ook altijd bij aanwezig. Samen bepalen we dan of we het dienstverband omzetten naar een vast dienstverband bij ons. Of dat onze wegen helaas moeten scheiden. Gelukkig is de samenwerking tot nu toe heel effectief geweest. Want in de afgelopen jaren hebben we al 9 succesvolle matches weten te realiseren. Zowel op mijn afdeling als op de afdeling engineering”, besluit Martijn ons gesprek.

De samenwerking tussen Bos Machines en Profield

In cijfers

  • Succesvolle matches: 9
    Waarvan 2 op de afdeling Engineering, 5 in de Service en nog eens 2 in de assemblagehal.
  • Professionals die nu in de onboarding zitten: 2

Hebben we je interesse gewerkt? Mooi!

Ervaar onze unieke werkzijze zelf!

Niek Koops - Adviseur van de afdeling Service & Onderhound machinebouw
Niek KoopsAdviseur | Afdeling Service & Onderhoud - Machinebouw Service & OnderhoudStuur een WhatsApp

Werkgevers en Profield

Op zoek naar kwalitatief personeel?