Zo kom je als Werknemer de Corona crisis door

De corona-crisis is er een met een grote impact op werkend Nederland. De overheid doet er van alles aan om werknemers te beschermen. Toch bieden deze maatregelen in veel gevallen niet de zekerheid die je zou willen hebben. De gevolgen van deze crisis zijn voor sommige bedrijven te heftig en er moet dus wel ingegrepen worden. Om de kans zo klein mogelijk te maken dat jij hier de gevolgen van voelt hebben we een aantal tips voor je uitgewerkt.

Er zijn op dit moment 3 scenario’s waar jij mee te maken kunt hebben.

  • Het bedrijf waar jij werkt blijft stabiel en jouw baan komt niet in gevaar.
  • Het bedrijf waar je werkt zit in de problemen door de Corona-crisis dus jouw toekomst is niet zeker of er is zelfs al werktijdverkorting voor je aangevraagd.
  • Je bent je baan tijdens deze corona-crisis verloren.

Onze tips zijn gericht op de onderste twee scenario’s, aangezien deze de meeste impact hebben.

Wat kan je doen als jouw toekomst bij je huidige werkgever onzeker is?

Blijf positief

Blijf niet hangen in de teleurstelling dat er zaken veranderen of tegenvallen. Positiviteit, daar hebben jouw leidinggevende en collega’s nu veel meer aan. Pak de werkzaamheden die wel kunnen met beide handen aan en laat zien dat jij in ieder geval niet bij de pakken gaat neerzitten.

 

Denk mee met je werkgever; waar liggen de prioriteiten?

Natuurlijk, goed blijven communiceren is belangrijk. Bedenk wel of jouw problemen nu écht belangrijk genoeg zijn of dat ze wel even vooruitgeschoven kunnen worden.

We bedoelen vooral dat je gewoon even 2 keer nadenkt voordat je aan de deur van je leidinggevende staat om het te hebben over een salarisverhoging, wat er nu gebeurt met je vakantiedagen of jouw irritaties op de werkvloer.

Vergeet je punten niet, bewaar ze alleen even voor later.

 

Geef 120 %

Zet je schouders eronder en blijf je collega’s motiveren om hetzelfde te doen.

‘In tijden als deze moeten we met zijn allen harder werken om dezelfde resultaten als voor de crisis te bereiken.’

We zeggen altijd dat er tijdens een bedreigende situatie vaak 3 mogelijke reacties zijn: Vluchten, bevriezen of vechten!

Dat geldt ook voor een crisis als deze. Blijf je doen wat je deed, geef je op of ga je juist een stap harder lopen? In tijden als deze moeten we met zijn allen harder werken om dezelfde resultaten als voor de crisis te bereiken. Doe dit dus ook en motiveer ook je collega’s om dit te doen.

Je zult merken dat ieder succes, hoe klein het ook is, veel meer voldoening oplevert omdat je er écht hard voor gewerkt hebt.

Wat kan je doen als je op zoek bent naar een nieuwe baan?

Je baan verliezen door omstandigheden als een crisis, is altijd vervelend. Je kunt er eigenlijk weinig aan doen en toch zit jij thuis, met alle gevolgen van dien.

Om zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen én de kans zo groot mogelijk te maken dat je zekerheid voor de lange termijn vindt hebben we een aantal tips voor je.

 

Ga voor een baan in een crisis-bestendige branche

Zoals hierboven gezegd, zoeken we natuurlijk naar zekerheid. Jij bent je baan al een keer verloren door een crisis en dat wil je niet nog eens meemaken. Om deze kans zo klein mogelijk te maken kan het heel interessant zijn om in een crisis-bestendige branche te gaan werken.

De voedselverwerkende of -producerende industrie bijvoorbeeld. De supermarkten draaien top-omzetten en deze moeten natuurlijk bevoorraad worden. Deze branche is van grote waarde aangezien het in de eerste levensbehoefte voorziet.

 

Doe navraag bij gespecialiseerde bemiddelingsbureaus

Zij weten welke vacatures op dit moment actief zijn binnen jouw vakgebied

Het is misschien lastig om zelf te achterhalen welke vacatures nou wel of niet actief zijn tijdens deze corona-crisis. Hier kan een bemiddelingsbureau dat gespecialiseerd is in jouw vakgebied van grote waarde zijn. Zij weten altijd welke vacatures actief zijn, waar de vraag het grootst is en kunnen je zo meerdere opties bieden. Zo weet je zeker dat je niets mist en waarschijnlijk ontdek je kansen waar je zelf niet aan gedacht zou hebben!

 

Volg interessante bedrijven op LinkedIn

Dit is een hele simpele, maar wel effectieve manier om op de hoogte te blijven. Zijn er een aantal bedrijven waar jij jezelf wel ziet werken? Volg ze op LinkedIn. Bedrijven plaatsen hun vacatures altijd op LinkedIn. Zo ben jij altijd als een van de eerste op de hoogte.

 

Ga niet bij de pakken neerzitten

Natuurlijk is het enorm vervelend dat jij je baan verloren bent. Hier is alleen niets meer aan te doen. In plaats van te blijven hangen in het negatieve kan jij je beter richten op de kansen die voor je liggen. Deze positieve houding is niet alleen beter voor jezelf en je omgeving maar maakt je ook veel interessanter voor je toekomstige werkgever!

‘Wees geen gevangene van je verleden, word de engineer van jouw toekomst!’

Laatste tip; Zoek je een baan als Engineer, Operator, in de Assemblage of het Service & Onderhoud? 

Bel Profield en zeg dat je via Jeroen komt 😉

Hulp nodig?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij je zoektocht? Laat je gegevens hieronder achter en een van onze gespecialiseerde adviseurs neemt contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in jouw vakgebied?

Volg ons op onderstaande kanalen voor alle updates!