Waar moet je op letten tijdens je online sollicitatiegesprek?

Een online sollicitatiegesprek, is dat nou echt zo anders dan een normaal gesprek? Qua inhoud valt het natuurlijk mee. Toch zijn er wel een aantal belangrijke zaken om in de gaten te houden.

Met onderstaande tips maak je ook op afstand een goede eerste indruk!

Test je apparatuur

Voordat je het gesprek ingaat is het belangrijk dat je alvast je geluid en camera test. Dit doe je door het systeem al op te starten en toestemming te geven om je microfoon en camera te gebruiken. Om helemaal zeker te zijn van goed geluid kan je het beste je oordopjes of koptelefoon gebruiken.

De fijnste manier om een videogesprek te voeren is met een laptop of pc. Zo kan je de ander goed zien en weet je zeker dat je niet gestoord kan worden door meldingen. Ook kan je op deze manier makkelijker aantekeningen maken. Heb je alleen een telefoon? Zorg er dan voor dat je jouw telefoon op een stevige ondergrond rechtop neerzet.

Nu alles goed ingesteld is kan de eerste indruk écht om jou draaien!

Leer het systeem kennen

In videocall-land zijn veel aanbieders. Toch gebruiken de meeste bedrijven de 3 grootste; Zoom, Teams of Google Meet. Ga jij een gesprek voeren met een systeem wat je nog niet gebruikt hebt? Start het (online) programma alvast op en kijk rond hoe je bepaalde instellingen verandert. Zo kan je bijvoorbeeld een specifiek venster kiezen om aan je gesprekspartner te laten zien aan wat voor machines jij bij je vorige werknemer allemaal gewerkt hebt. Het is wel zo fijn dat het allemaal direct werkt als je dit wilt doen.

Wat draag je

Dat je de deur niet uit hoeft om een sollicitatiegesprek te voeren betekent natuurlijk niet dat je in je huispak kan gaan zitten. Kleed je net zoals je zou doen bij een fysiek gesprek. Zorg er daarnaast voor dat de kleur van je kleding contrasteert met de kleur van de achtergrond.  Dan val je voldoende op. Eventueel kan je natuurlijk ook alleen voor nette bovenkleding gaan, zorg er dan wel voor dat je niet midden in het gesprek wegloopt van de camera! 😉

Zoek een rustige plek

Een van de grootste irritaties tijdens een video-gesprek is onrust op de achtergrond. De spanningsboog is al korter en daar gaat geluiden van kinderen, huisgenoten of de tv in de woonkamer niet aan bijdragen. Ook al heb jij er minder last van, voor je gesprekspartner kan het enorm storend zijn. Zorg er dus voor dat je in een rustig ruimte gaat zitten. Voor het beeld is het ook slim om op een plek te gaan zitten met een nette achtergrond. Sla de kinderkamer of het washok dus over. Je kunt natuurlijk ook een achtergrond instellen, dan ben je van dat probleem af!

Ga recht voor de camera zitten

Om het gesprek zo persoonlijk mogelijk te maken is het belangrijk dat je recht voor de camera gaat zitten. Zo lijkt het alsof jullie elkaar écht aankijken en kan je een persoonlijke connectie maken. Zoek daarnaast een plaats aan een tafel waar je rechtop aan kan zitten. Dat komt energieker over dan wanneer je lekker in de bank ploft.

Hoe ga je het gesprek zelf aan?

Uiteindelijk blijft het een normaal sollicitatiegesprek, alleen de omstandigheden veranderen. Probeer er daarom op dezelfde manier mee om te gaan. Wat onze beste tips zijn voor tijdens je sollicitatie? Die lees je in het blog Tips om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek!

Klaar?

Is het gesprek afgerond? Zorg ervoor dat je het programma écht volledig afsluit voordat je gaat nabeschouwen met je huisgenoot! Voor je het weet luistert je toekomstige werkgever nog mee hoe jij vertelt wat je ervan vond. Dit kan een hele ongemakkelijke situatie opleveren..

Advies nodig?

 

Zoals je leest verschilt een videosollicitatie niet heel veel van een normaal gesprek. Het zijn vooral puntjes op de i die het verschil kunnen maken. Mocht je nog vragen hebben of kunnen we je ergens bij helpen? Laat het ons weten.

Veel succes met je sollicitatiegesprek!