Vakantiedagen van vorig jaar over? Gebruik ze voor deze datum!

Dat de coronacrisis voor bijzondere en nieuwe situaties zorgt dat weten we nu wel. Zo konden we vorig jaar massaal niet op vakantie en hierdoor werden er minder vakantiedagen opgenomen dan gemiddeld. Als gevolg hiervan zijn er veel vakantiedagen meegenomen naar het volgende jaar.

Het is belangrijk om te weten dat een deel van deze dagen binnenkort zullen verlopen. Hoe je hier het beste mee om kan gaan leggen we je graag uit.

Type vakantiedagen

Allereerst is het goed om te weten dat er een verschil zit tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen:

Wettelijke vakantiedagen

Dit zijn de vastgestelde vakantiedagen waar iedereen recht op heeft. Bij een werkweek van gemiddeld 40 uur gaat dat om 20 vakantiedagen per jaar.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Dit zijn alle vakantiedagen die boven de wettelijke 20 dagen zitten.

Dus hoe zit dat nou?

De wet is hier heel duidelijk in.

De wettelijke vakantiedagen kunnen nog tot 6 maanden, lees: 1 juli meegenomen worden in het nieuwe jaar.

De bovenwettelijke vakantiedagen kunnen tot 5 jaar meegenomen worden.

Bij het opnemen van vakantiedagen worden eerst de wettelijke vakantiedagen opgenomen. Heb je bijvoorbeeld standaard 28 vakantiedagen? Dan heb je na 1 juli maximaal 8 dagen over. Heb je er per jaar 25, dan zijn dit er 5.

Corona zorgt niet voor uitzonderingen

Helaas worden er geen uitzonderingen gegeven door corona. Kijk dus nog even goed na hoeveel vakantiedagen je over hebt want de kans bestaat dat deze op 1 juli verlopen.

Er is wel een andere uitzondering op de regel. Werk je namelijk volgens de ABU Cao, dan zijn zowel je wettelijke als je bovenwettelijke vakantiedagen 5 jaar te gebruiken.

Werkgever moet wel pro-actief waarschuwen!

De werkgever heeft de verantwoording om ervoor te zorgen dat je genoeg rust krijgt en je vakantiedagen opneemt. Hiervoor moet de werkgever voldoende kansen hebben gegeven en ook op tijd hebben gewaarschuwd dat de vakantiedagen verlopen. Is dit niet het het geval? Dan kan in bijzondere gevallen de verloopdatum gewijzigd worden.

Wat jij het beste kan doen

De omschrijving hierboven is hoe de wet er tegenaan kijkt. Echter in de praktijk verloopt dit vaak anders. De meeste werkgevers denken graag met je mee en zijn niet te beroerd om onderling een uitzondering te maken. Vraag je leidinggevende of iemand van de HR dus even om jouw situatie te bespreken als je niet zeker weet wat de status van jouw vakantiedagen is. Zij zullen je hier zeker mee kunnen helpen. Wie weet kan je komende zomer wel extra lang op vakantie!

Veel succes!