Tips om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek

Het is gelukt! Je hebt een strak cv gemaakt, gesolliciteerd op een of meerdere functies en nu ben je uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen.

Zo’n gesprek voer je natuurlijk niet dagelijks en daarom hebben we een aantal handige tips voor je uitgewerkt. Zo kom jij in ieder geval goed voor de dag!

1. De eerste indruk: Wees verzorgd, op tijd en jezelf!

Als je iemand voor het eerst ontmoet is de allereerste indruk gebaseerd op hoe iemand voor de dag komt. Kom jij te laat en in je oude joggingbroek aan, dan kost het je behoorlijk wat punten. Door verzorgd en 10 minuten voor tijd aanwezig te zijn laat jij zien dat je er zin in hebt en het gezelschap serieus neemt.

Tijdens het gesprek is het belangrijk dat jij jezelf bent, interesse toont in je gesprekspartner(s) en enthousiast overkomt.

Hoe je nog meer voor een goede indruk zorgt?

  • Wees zelfverzekerd. Je bent niet voor niets uitgenodigd en je hebt genoeg te bieden
  • Geef een stevige handdruk en durf je emoties te tonen, het liefste door te lachen
  • Praat niet alleen over jezelf maar stel ook vragen en toon interesse in de mensen waar je mee in gesprek bent.
  • Wees eerlijk; niets is zo ergerlijk als een gesprekspartner die halve waarheden vertelt.

2. ken je eigen cv

Tijdens het sollicitatiegesprek worden natuurlijk een aantal onderwerpen aangesneden, eentje die altijd voorbijkomt is het bespreken van jouw cv. Zorg er dus voor dat je jouw eigen werkervaring en opleidingen goed kunt toelichten. Vertel bijvoorbeeld kort iets over waar je precies verantwoordelijk voor bent geweest en hoe je dit vond. Zorg ook voor een eerlijk verhaal over de redenen waarom jij weg bent gegaan bij je vorige werkgever. Ook als je veel verloop in je cv hebt.

Tip:

Laat je nooit negatief uit over je voormalige werkgevers en collega’s. Houd die eer aan jezelf en laat zien dat je betrouwbaar bent.

3. Vertel over je successen

Als je in gesprek bent over je werkervaring is het fijn als je hier concrete voorbeelden bij kunt geven. Nóg beter is het als jouw voorbeelden échte succesverhalen zijn! Heb jij er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de complete productie snel opstartte nadat het vastgelopen was? Of verzon jij een oplossing waardoor de productiekosten omlaag konden? Vertel het!

4. ‘Waarom ik de kandidaat ben die jij zoekt’

Een sollicitatiegesprek voer je vrijwel altijd over een specifieke functie. Doordat je dit al van tevoren weet kun je het goed voorbereiden. Doe dit door informatie in te winnen over het bedrijf, de cultuur en de functie. Met deze info kun jij raakvlakken tussen jou en de functie aankaarten. Is het een zelfstandig opererende functie en heb jij dit al 6 jaar gedaan? Vertel het. Wordt er van jou verwacht dat je in teamverband kunt werken en vind je dat juist leuk? Vertel het. Heb je eerder al … De boodschap is duidelijk, door aan te tonen dat jij hetgeen wat ze vragen al kunt, leuk vindt of wilt leren maak jij duidelijk de perfecte match voor de functie te zijn!

5. Stel vooral veel vragen (en haak in op de antwoorden)

In de vorige tip hadden we het al over voorbereiding. Zoek van tevoren zo veel mogelijk uit en stel tijdens het gesprek al je vragen. Hiermee geef je het signaal af dat je écht geïnteresseerd bent. Jij wilt weten in wat voor team je terecht komt, hoe de processen ingericht zijn, welke machines en systemen er gebruikt worden en hoe storingen aangepakt worden. Vraag het dus!

Krijg je goede antwoorden en heb je iets te vertellen over het onderwerp? Bespreek het!

Naast dat het je interesse toont is het namelijk ook fijn om voor jezelf te weten hoe je eventuele nieuwe baan eruitziet.

Tip:

Neem pen en papier mee. Dan kan je het thuis allemaal nog even rustig doornemen.

6. laat je eisenlijstje nog even thuis

Een eerste gesprek voer je om elkaar te leren kennen. Jij zult vast wel een aantal zaken goed geregeld willen hebben, dat is je goed recht. Houdt dit alleen nog even voor je. Er is nog genoeg ruimte om dit in de vervolggesprekken aan te geven.

Wordt er naar je wensen gevraagd? Dan kan je ze natuurlijk wel gewoon op tafel leggen.

7. Vind je het heel spannend?

Je bent perfect voorbereid en hebt alles onder controle. Alles, behalve je zenuwen. Heel irritant natuurlijk en eigenlijk ook nergens voor nodig. Zoom namelijk maar eens uit en besef dat een sollicitatiegesprek belangrijk is, maar dat er ook véél belangrijkere dingen in het leven zijn. Zelfs als je het er niet goed vanaf maakt is er niks aan de hand. Waarschijnlijk heb je er ook dan nog wat van geleerd.

Ben je tijdens het gesprek nog steeds zo zenuwachtig? Je kunt het ook aangeven. Dit kan voor een verkoelende sfeer zorgen en het ijs is gelijk gebroken.

8. Enjoy the ride!

Zo. Jij weet nu perfect hoe je voorbereidt op je sollicitatiegesprek aankomt! Ik heb nog een laatste tip voor je; Enjoy the ride! Je gaat niet voor niets op gesprek bij dit bedrijf. Je denkt hier goed te kunnen passen dus het móét wel een leuke organisatie zijn, toch? Ga er in ieder geval met frisse energie heen, dat scheelt al de helft.

Succes!

Wil jij de tips toepassen maar heb je nog geen bedrijf gevonden waar je dit wilt gaan doen? Neem eens een kijkje tussen onze vacatures of upload je cv!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in jouw vakgebied?

Volg ons op onderstaande kanalen voor alle updates!