Pegels of plezier?

Geld verdienen!

Geld verdienen en het liefst zoveel mogelijk. De meeste mensen zijn op zoek naar een stabiele financiële situatie en dat is ook logisch.

Met een goed inkomen zorg je er natuurlijk voor dat je je maandelijkse lasten kan betalen en heb je geld over om leuke dingen te doen.

Maar wat nou als je het financieel helemaal voor elkaar hebt, alleen de baan die je nu hebt niet bij je past. Of dat je je niet prettig voelt bij het bedrijf waar je nu werkzaam bent. Dit is iets wat vaak voorkomt en we spreken uit ervaring, want ook ik heb een baan gehad waar ik me niet happy in voelde.

Dus dan maar op zoek naar een nieuwe baan?

“Ik ben niet blij met mijn huidige baan! Moet ik dan maar meteen op zoek naar een andere baan?” Nou nee! Een logische eerste stap zou zijn om met je huidige werkgever in gesprek te gaan. Geef aan waar je tegenaan loopt en waar jij behoefte aan hebt.

“Ja, maar dan zeggen ze misschien wel direct mijn contract op!”. Dat is wat er wellicht direct bij je opkomt, maar zo’n vaart loopt het meestal niet. Heb je een vast contract of een contract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld een jaarcontract), dan mag jouw werkgever niet zomaar het contract ontbinden.

In de meeste gevallen wordt het juist gewaardeerd dat jij aangeeft wat je dwars zit en wil zoeken naar een oplossing.

Weet je wat je wil?

Uiteraard is het voornaamste dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je leuk vindt om te doen en waar jij gelukkig van wordt. Je werkt namelijk zo’n 1.700 uur per jaar en het is dan uiterst prettig om bezig te zijn in een functie waar je je ei in kwijt kan. Een baan die je energie geeft in plaats van energie kost.

Zet dus voor jezelf eens de zaken op papier die jou gelukkig maken. Waar word je echt blij van?

Bijvoorbeeld:

 • Werk ik graag samen met andere collega’s?
 • Vind ik het leuk om contact te hebben met klanten?
 • Is het werken in ploegendienst iets voor mij?
 • Wil ik werken op een vaste werkplek, of ga ik graag de weg op
 • Houd ik van een formele sfeer, of maak ik graag een lolletje met mijn collega’s?
 • Welke (technische) werkzaamheden doe ik graag?
 • Wil ik onderdeel zijn van een klein bedrijf of van een grote organisatie?

Als je voor jezelf hebt bepaald waar je gelukkig van wordt, dan kun je dit ook goed gebruiken bij het zoeken naar een eventuele nieuwe baan. Mocht je namelijk gaan overstappen dan wil jij natuurlijk wel zeker weten dat jouw nieuwe werkgever wél de baan heeft die bij je past. Daarom moeten zij ook van jou horen wat je wensen zijn.

Ga in gesprek

Praat er eens over met een goede vriend of vriendin of vraag een bekende om advies. Met anderen praten over jouw ambitie kan vaak verhelderend werken.

Op zoek naar een nieuwe job

Een nieuwe baan is niet zomaar iets. Een nieuwe baan hoort in de top 5 van meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Het kan dan een geruststellende gedachte zijn om te weten dat gemiddeld genomen 12% van de beroepsbevolking actief op zoek is naar een nieuwe baan. Dat is dus meer dan 1 op de 10! Je bent dus niet de enige.

Je kunt je op verschillende manieren oriënteren op een nieuwe baan:

 • Vraag eens rond in je vrienden- en kennissenkring of zij bedrijven kennen die mogelijk interessant voor je zijn
 • Misschien ken je al enkele bedrijven waar je graag eens een kijkje zou willen nemen. Bel ze gewoon eens op en stuur bij geen gehoor je CV en motivatiebrief door. Bel ze dan de volgende dag weer terug
 • Het internet staat vol met vacatures van werkgevers en uiteraard ook van recruitmentbureau’s. Wees niet te kritisch en kijk puur naar de inhoud van de functie en de informatie van de werkgever
 • Websites waar veel technische vacatures te vinden zijn, zijn onder andere Indeed.nl, Werkzoeken.nl, Googleforjobs, Technicus.nl, Nationalevacacaturebank.nl, Techniekwerkt.nl en Technischevacaturebank.nl
 • Zoek naar een gespecialiseerd recruitment- of bemiddelingsbureau. Een bureau dat gespecialiseerd is in jouw vakgebied heeft waarschijnlijk een groot netwerk van bedrijven die mogelijk aansluiten bij jouw wensen. Kijk of het bureau reviews van kandidaten op de website heeft staan of op andere websites zoals Google en Indeed. Het geeft geen 100% garantie op een succesvol traject, maar vaak is dit wel een indicatie over hoe het bureau omgaat met kandidaten.

Als je de keuze hebt gemaakt om een nieuwe uitdaging te zoeken, bekijk dan ook eens deze blogs:

Voor vrijblijvend advies kun je uiteraard ook bij ons terecht.

Op naar een mooie carrière!

/ Jeroen